Hrvatska uoči doigravanja nabildala samopouzdanje protiv Latvije

HRVATSKA je golovima Eduarda i Mandžukića s 2:0 svladala Latviju na Kantridi. Malo nam to vrijedi jer je Grčka s 2:1 slavila u Gruziji i Hrvatska ide u dodatne kvalifikacije za Euro.

Hrvatska reprezentacija ostvarila je svoj dio zadaće u posljednjem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj iduće godine. Izbornik Slaven Bilić je na teren poslao ofenzivniju momčad u 4-4-2 formaciji u odnosu na susret protiv Grčke u petak. Na klupi su ostali Vukojević i  Jelavić, u momčad se vratili kapetan Srna i oporavljeni Rakitić i to se vidjelo po igri.

Hrvatska je od prve minute krenula po pogodak. Odmah na početku su prijetili Eduardo, Mandžukić, Kranjčar i Modrić, no latvijski vratar Vanins je unatoč dva primljena gola danas bio solidan. Latvija u prvih 40-ak minuta "nije prešla centar" da bi na kraju poluvremenu Rudnevs bio u dobroj prilici, ali je otišao previše ukoso, tukao i nije pogodio vrata. Posjed lopte na poluvremenu dovoljno govori o igri - loptu je hrvatska reprezentacija imala 72 posto vremena.

Prvih 15-ak minuta nastavka bilo je najlošije razdoblje Hrvatske danas. Latvijci su imali nekoliko poluprilika, a u 57. minuti su imali čisti zicer za vodstvo. Lovren je grubo pogriješio i lopta ga je preletjela. U kontru je krenuo Rudnevs i išao sam na Pletikosu. Svima na Kantridi je zastao dah, no latvijski napadač nije dobro pucao i osporavani Pletikosa to skida.

Hrvatsku je to razbudilo i u šest minuta je sigla do pobjede. Strinić je u 66. minuti odlično centrirao u šesnaesterac, a Eduardo je glavom zakucao u mrežu za erupciju oduševljenja na klupi naše reprezentacije i na tribinama jer je u tim trenucima Gruzija još uvijek imala vodstvo 1:0. Nešto više od pet minuta kasnije nakon još jednog ubačaja, ovaj puta kapetana Darija Srne Mandžukić je na petercu skočio i glavom zabio za konačnih 2:0.

Nažalost, u Tbilisiju su Grci preokrenuli utakmicu, slavili 2:1 i osvojili prvo mjesto u skupini. Grci su zasluženo izborili izravan plasman dok će ga momčad Slavena Bilića tražiti kroz dodatne kvalifikacije. Ždrijeb parova bit će održan u četvrtak.

Modrić i Ćorluka upisali 50. nastup, Šimunić 90.

Modrić i Ćorluka su uoči utakmice dobili hrvatski dres s brojem 50. Toliko su nastupa za reprezentaciju upisali, no Ćorluka je će jubilej pamtiti po ozljedi zbog koje je izašao u 31. minuti. Šimunić je odigrao 90. utakmicu za nacionalnu vrstu, deset manje od rekordera Šimića.

Početni sastavi:

Hrvatska:
Pletikosa - Ćorluka, Lovren, Šimunić, Strinić - Srna, Rakitić, Modrić, Kranjčar - Mandžukić, Eduardo

Latvija:
Vanins, Kjava, Mihadjuks, Ivanovs, Laizans, Cauna, Višnakovs, Rugins, Gorkšs, Pereprjotkins, Rudnevs

Pročitajte više