Bilić: Sve je u našim rukama

PRIJE puta za Klagenfurt izbornik Slaven Bilić i kapetan Niko Kovač s nogu su odradili kratku press konferenciju. Većih novosti, dakako, nema, s obzirom da je izbornik ostao ustrajan u skrivanju udarne postave za susret s Njemačkom. Promjena će biti, najviše dvije, ustvrdio je izbornik, a sudeći prema jučerašnjem treningu jedna od njih bit će trampa Rakitić - Petrić. Ostaje dojam da izbornik razmišlja pojačati trku na sredini terena uvođenjem Ognjena Vukojevića, koji već dobio naputak da "bude spreman".

"Dileme su riješene, iako ih ne bih nazvao dilemama. To su više opcije, od kojih nam svaka daje prednost u jednoj fazi igre, ali nas slabi u drugoj fazi. No, svaka je ipak dobra. Sastav ću obznaniti sutra. Moguće je da ne bude nikakvih promjena. Ako ih bude, neću puno mijenjati", prosvijetlio nas je izbornik.

U deset sati naša se momčad iz Bad Tatzmannsdorfa uputila za Klaghenfurt gdje će popodne na stadionu Worthersee odraditi posljednji trening prije utakmice.
Nijemci su već isprobali travnjak na klagenfurtskom stadionu i to vrlo uspješno -Poljska je platila 2:0.

"Lijepo je kada se vratite na teren na kojemu ste već pobijedili. Podolski može razmišljati da je tu već dao gol, i to na dvije 'branke'. Ali ne vidim tu prednost", ističe izbornik.

Vratio se na susret s Austrijom.

"Neki igrači su po bioritmu bili manje inspirirani taj dan i malo su se psihološki povukli. No, prioritet je bio da se ne primi zgoditak.  Gledajući svoje momke na treningu, vidim da su tjelesno spremni. Mi uopće nismo malo trčali protiv Austrije."

Kovač: Bili smo pod psihičkim pritiskom i trčali smo u grču

Na izbornika se nadovezao Niko Kovač.

"Bili smo pod psihičkim pritiskom i trčali smo u grču. Morali smo pobijediti i uspjeli smo. Što se tiče Njemačke, igraju kontrolirani 4-4-2 sistem, ekipa izvrsno surađuje, nema nijednog igrača koji nije radnik. U fazi obrane su svi aktivni, u napadu se također mnogi igrači ubacuju iz drugog plana i prave igrača viška. No, više nemamo tremu i sigurno ćemo biti oslobođeniji protiv Njemačke.  Ako budemo igrali kako znamo, ili kao u prvom dijelu utakmice protiv Austrije, onda imamo velike šanse. Ako budemo preskakali i izbacivali lopte bez cilja, bit će teško. Svaka je utakmica drukčija i kreće ispočetka. Ne mora značiti da biti jednako kao i protiv Austrije. Vjerujem da ćemo biti bolji", poručio je kapetan.

Susret s Elfom bit će poseban za Niku Kovača koji je rođen, odrastao i nogometu se učio upravo u Njemačkoj.

"Mi koji smo rođeni u Njemačkoj imamo posebnu motivaciju. Zamislite da sam se morao vratiti u Salzburg, a da sam izgubio od Austrije. Tko bi to izdržao. Tako će biti i našim bundesligašima. To je dodatna motivacija, kao i nova tri boda koja bi značila prolaz dalje. Bodovi su najveći motiv, ali znamo da će biti jako teško."

Kapetan nije htio unaprijed govoriti o korekcijama koje će izbornik napraviti.

"Svaki sustav ima svoj plus i svoj minus. Nijemci su poznati da igraju uredno, ali nije to jednosmjerna ulica, mi ćemo se suprotstaviti. Cijenim Nijemce, ali mi smo neugodni. Sjetite se da su Talijani izgubili od Nizozemaca 3:0, dogodi se i svjetskim prvacima, a ne samo nama. S količinom trke koju smo imali protoiv Austrije možemo igrati s Nijemcima. Ne znam zašto se govori da ne možemo trčati. Svi smo tu negdje, na 10-12 kilometara. Nadam se da neće biti vruće i da će nam vrijeme ići u korist."

"Želimo bod ili tri, naravno da bi pobjeda bila draža. Ako držimo tempo 90 minuta kao protiv Austrije tijekom prvih pola sata, možemo do pobjede. Sve je u našim rukama."

Pročitajte više