lige petice

Bilić u uglednom društvu s Ancelottijem, Ranierijem i Di Matteom

Foto: Getty Images/Guliver Image

SLAVEN BILIĆ može se smatrati pomalo nesretnim.

Hrvatski trener dobio je otkaz u premierligaškom davljeniku West Bromu, iako je klub samo dva boda od izlaska iz zone ispadanja. Čak ni osvajanje impresivnog boda u gostima kod Manchester Cityja nije spasilo Bilića, koji je prošle sezone West Brom doveo do plasmana u Premier ligu. No on nije jedini nogometni trener koji smatra da je nepravedno otpušten, piše Daily Mail.

Roberto Di Matteo

Chelseajeva legenda bila je poznata po pogotku nakon samo 42 sekunde u finalu FA kupa 1997. protiv Middlesbrougha. Nakon igračke karijere osam mjeseci bio je trener Chelseaja. Naslijedio je Andrea Villas-Boasa 2012. godine i u samo dva mjeseca osvojio FA kup i Ligu prvaka, sveti gral Romana Abramoviča. Međutim, sljedeće sezone, kad je forma pala i Chelsea ispao već u skupini Lige prvaka, Di Matteu je rečeno da njegove usluge više nisu potrebne. Zamijenio ga je Rafa Benitez, koji nikad nije osvojio navijače na Stamford Bridgeu.

Claudio Ranieri

Talijanski trener postigao je nezamislivo 2016. i doveo Leicester do naslova u Premier ligi. Kladionički tečaj za takvo nešto na početku sezone bio je 5000-1. Pomislili biste da će zauvijek ostati trener. Pogrešno. Leicester se 2017. godine 13 utakmica prije kraja sezone našao na samo jedan bod iznad zone ispadanja pa se donedavni heroj morao oprostiti od kluba.

"Otpustiti Claudija Ranierija nakon svega što je učinio za Leicester City bilo je neobjašnjivo,
neoprostivo i tužno", rekao je nekadašnji napadač Leicestera Gary Lineker.

Chris Hughton

Jedan od najpristojnijih ljudi u nogometu Chris Hughton uvijek se dobro snalazio kao autsajder. Međutim, u Newcastleu se očekuju veće stvari jer klub nije osvojio trofej još od FA kupa 1955. godine. Hughton je Newcastle iz Championshipa odmah vratio u Premier ligu. Potom je pobijedio Arsenal u gostima, a onda i Sunderland 5:1. No Newcastle je 2010. godine bio na 11. poziciji premierligaške ljestvice i vlasnik Mike Ashley odlučio je kako je najbolje da se raziđu.

Quique Sanchez Flores

Nije neobično što je dvaput prihvaćao Watfordovu klupu. Flores je drugi put u Watford došao 2019. godine, nakon što je otpušten Javi Garcia. Tri godine ranije prihvatio se nezahvalnog posla i na kraju ipak dobio otkaz. Zašto? Plasman u sredinu ljestvice i proboj do polufinala FA kupa nisu ocijenjeni dovoljno dobrim.

Frank de Boer

Trenerima koji su tek došli u Premier ligu uvijek treba vremena da se prilagode novom okruženju. De Boer je u Crystal Palace stigao 2017. godine s reputacijom pobjednika jer je Ajax četiri puta doveo do naslova nizozemskog prvaka. Nevjerojatno je da se na Selhurst Parku zadržao samo 77 dana, od toga 30 dana u predsezoni. Zabilježio je četiri poraza bez postignutog gola u prve četiri utakmice, ali sigurno je mogao dobiti još malo vremena za preokret.

Carlo Ancelotti

Prije fijaska Di Mattea isto je bilo s Carlom Ancelottijem. Nakon što je bio blizu naslova u Premier ligi, talijanski trener dobio je 2011. otkaz u Chelseaju. Prethodne sezone uspio je dovesti klub do dvostruke krune, ali uvijek se računa samo trenutačna forma. Ancelotti se ipak smijao posljednji jer je preuzeo Real Madrid i osvojio Ligu prvaka. Kao trener Evertona usput je pobijedio svoga nekadašnjeg poslodavca 1:0.

Sam Allardyce

Ima nekoliko radnih mjesta na kojima je bivši engleski izbornik mogao osjetiti loš tretman klupske uprave. West Ham je svakako prvi, ali još čudnija je bila njegova smjena s klupe Blackburn Roversa 2010. Klub je bio na udobnom 13. mjestu kad su vlasnici iz Venky'sa odlučili da žele kontrolu nad transferima. Allardyce je to odbio pa ga je zamijenio Steve Kean, a Blackburn je manje od dvije godine kasnije ispao iz Premier lige. Ironično je da Bilića u West Bromu nasljeđuje upravo Allardyce.

Nigel Adkins

Adkins je bio cijenjen u Southamptonu zato što je klub iz League One (treća liga) doveo do Premier lige. No usred prve premierligaške sezone Southampton ga je odlučio zamijeniti Mauriciom Pochettinom. "Ova je odluka donesena imajući u vidu dugoročne ambicije Southamptona. Iako priznajemo Nigelov doprinos tijekom posljednje dvije godine, za napredak kluba i ostvarivanje dugoročnih ciljeva bila je potrebna promjena", rekao je tada predsjednik kluba Nicola Cortese.

Pokazalo se da je to bila nadahnuta odluka jer Pochettino je sljedeće sezone doveo Southampton do osmog mjesta.

Nigel Pearson

Treneri ponekad jednostavno nemaju sreće. Nakon što je spasio Leicester City od ispadanja, Pearson je otpušten. No više nas zanima njegov noviji otkaz u Watfordu. Samo dva kola prije kraja Premier lige 2019./2020. Pearson je otpušten. Watford je bio tri boda iznad zone ispadanja, što je bio izvanredan preokret jer se samo četiri mjeseca prije njegovog dolaska smatralo da je osuđen na propast. Pearson bi s razlogom mogao optužiti članove uprave Watforda da su imali glave u pijesku.

Pročitajte više