Bilić u očaju: Stanje je - katastrofa!

SLAVEN BILIĆ nije mogao reći ništa drugo. Nema mjesta uljepšavanju stvari, ne možemo se lagati...

"Upravo tako, nema laganja. Stanje je katastrofalno. No, jasno je da u ovom momentu imamo dvije opcije - jedna je sjesti i plakati, ridati nad vlastitom sudbinom, jadikovati zašto se to događa baš nama, a druga je zbiti redove i pronaći dodatan motiv u svemu ovome."

Prvi Bilićev potez nakon kataklizmičnog jutra u Rovinju bio je hitan, motivacijski sastanak s igračima. Izbornik je mogao poručiti samo jedno - beskopmromisno se ide po pobjedu, sa zdravim igračima koji će na umjetnoj travi Astane morati ostaviti i posljednji atom snage.

"I ovakvi smo bolji od Kazahstana. Imamo prave momke i kvalitetne igrače. I zato nema plakanja. Na sastanku sam im objasnio da prolazmi stanje katarze, negdje je ovaj put jasno zacrtan. Negdje je zapisano da mora biti ovako teško. Ako pobijedimo u srijedu, pa potom u dodatnim kvalifikacijama, onda ćemo moći reći da smo pravi", jasan je izbornik koji sada mora biti jači od svih, pokazati vještine koje se ne tiču nogometne taktike.

Bilić mora biti dobar psiholog, moblizirati momčad utučenu lošim rezultatima i osakaćenu slijedom nevjerojatnih, bizarnih ozljeda.

Posljednja u nizu je ona Ivice Olića, koji je zaradio rupturu mišića nakon što je trening već bio završio. Barem za onu grupu igrača koji su protiv Katara odigrali poluvrijeme, pa ih je izbornik odlučio poštedjeti. Ola, kakav već jeste, ostao je opaliti još koji put na gol. Definitivno loša odluka.

"Nije se trebao tako dugo zadržati na igralištu. Već tijekom utakmice s Katarom tražio je da ostane duže, ali sam ga prema planu zamijenio na poluvremenu. Jutros je tražio da odradi puni trening, smatrao je da mu je potreban. I dogodilo se što se dogodilo."

Osim ozljeda, boli i loša igra koju hrvatska reprezentacija u kontinuitetu prezentira. Daleko smo od momčadi koja je nekad bila među deset najjačih u svijetu, sve je krenulo "down", s kulminacijom na Wembleyju. Ni protiv Katara igrači nisu uspjeli vratiti samopouzdanje, plesali smo na rubu poraza...

"Ova momčad je psihološki jaka, ne mogu nas poljuljati dvije-tri loše utakmice. Uostalom, ako se sjećam, mi smo Katar pobijedili i imamo odličan score. Ne sumnjam u mentalnu snagu mojih igrača, naprotiv. Čvrsto vjerujem da će ove nedaće izvući najbolje iz njih...."

Sve će to ipak biti uzalud dogodi li se nova apokalipsa u Dnjipropetrovsku. Bilić će utakmicu gledati, ali vjeruje da će biti onih koji neće imati živaca.

"Pretpostavljam da ćemo svi gledati, ali onaj tko nema živaca - ne treba ga prisiljavati. Ja ću sigurno biti ispred TV-a, a ostali kako budu htjeli. NIsmo dogovarali zajedničku projekciju..."

Pročitajte više