Bilić zabrinut: Prerijetko smo opasni

SEDAM dana prije početka Eura Slaven Bilić je svjestan da ovakvim izdanjem ne može izaći na Euro. Ipak ponudio je riječi optimizma na početku.

> Asanović na poluvremenu: Nisam primjetio da su naši umorni

> Koeman: Hrvati su nam ozbiljno prijetili prvih osam minuta

"Što reći, bila je ovo dobra utakmica protiv jednog vrlo kvalitetnog protivnika koji je igrao stvarno agresivno. Sve u svemu, mislim da je ovaj rezultat realan. Utakmicu smo odlično otvorili, imali nekoliko prigoda, no nismo ih iskoristili. Onda su Mađari lagano preuzeli inicijativu, ali do poluvremena nisu imali neke posebne šanse zbog čega bih pohvalio obranu."

Izbornik smatra da smo se previše orijentirali na visoke lopte što ne odgovara našem stilu igre.

"Na poluvremenu sam rekao igračima da moraju biti smireniji, da spuste loptu na zemlju jer s visokim loptama, koje su bile rezultat izrazite Mađarske agresivnosti, nećemo ništa postići."

Umjesto Olića, izbornik se na poluvremenu odlučio na varijantu s Rakitićem iza Petrića.

"Drugo poluvrijeme sam počeo s drugom varijantom, Rakitićem kao drugim napadačem. Želio sam i to isprobati i to i nije tako loše djelovalo. U globalu sam zadovoljan, jedino mi je žao što nismo uspjeli pobijediti. No s druge strane nisam zadovoljan što smo vrlo rijetko opasni za protivnički gol. No vjerujem ovim igračima, vjerujem u njihovu kvaliteti i da će eksplodirati na Euru."

Koji je razlog bezopasnosti naših napadača koji nisu zabili još od Wembleyja?

"Ne, ne mogu kriviti samo napadače. Krivim cijelu napadačku fazu igre. Vrlo smo teško dolazili u prigode, jedan od razloga je i to što nam bočni igrači nisu bili licem okrenuti prema protivniku."

Na čemu ćete raditi u sljedećih 7 dana priprema?

"Radit ćemo na svježini i na kompaktnosti. Zadovoljan sam sa količinom trke bar 90 posto igrača, no neki igrači danas nisu imali svoj dan. Po meni Mađarska je više nego adekvatan protivnik za ovu fazu priprema, ali što je tu je. Svjestan sam da će na Euru biti teško, ali sam optimist."

Kako ste zadovoljni igrom Pranjića i hoće li on i dalje biti vaš prvi izbor?

"Naravno da će on biti lijevi bek. Njega moramo malo više osloboditi da može češće odlaziti naprijed. Jedino sam uočio da će biti problem kada na njegovoj strani bude igrao jedan visoki krilni igrač kao što je bio mađarski. Tada Pranjić više ne izgleda sigurno i više se posvećuje obrani što nije dobro."

Hoće li ova momčad istrčati protiv Austrije u Beču?

"Ovih 11 igrača su najozbiljniji kandidati. To je sve što ću vam reći."

Pročitajte više