NBA

"Bilo je teško igrati s Jordanom kad znaš da si bolji igrač od njega"

Foto: Getty Images, EPA

MICHAEL JORDAN po mnogima je i dalje najveći košarkaš svih vremena. Bio je idol cijelom nizu kasnijih generacija NBA igrača, ostalih košarkaša, pa i sportaša uopće. Igranje u istoj momčadi s njim za većinu bi bilo ostvarenje snova.

Ali ne baš za sve.

Jerry Stackhouse bio je jedan od prvih iz generacije igrača pristiglih u NBA ligu devedesetih godina koje su proglašavali novim Jordanom, kako zbog sličnosti u građi i stilu igre tako zbog jednostavne ljudske potrebe da najboljima traže nasljednika.

Stackhouse je u NBA stigao 1995., kad su ga Philadelphia 76ersi izabrali kao trećeg na draftu, baš kao Bullsi Jordana 11 godina ranije. Nakon dvije i pol godine preselio se u Detroit, a na ljeto 2002. trejdan je u Washington, što je značilo da će biti suigrač Gospodina Zraka u njegovoj posljednjoj NBA sezoni.

Jordan se godinu dana ranije bio vratio košarci nakon trogodišnje mirovine te zaigrao za Wizardse, čiji je bio suvlasnik. I tada, u 40. godini, Jordan je bio doktor za veliku većinu NBA igrača, ali Stackhouse je već dogurao da statusa superzvijezde nakon što je u sezoni 2000./01. postizao 29,8 poena u prosjeku.

"Iskreno, volio bih da nikad nisam zaigrao za Washington, iz cijelog niza razloga. Bio je priličan izazov biti u situaciji da igraš s idolom u toj konkretnoj fazi, kad sam smatrao da sam bolji igrač od njega", rekao je Stackhouse u podcastu Adriana Wojnarowskog The Woj Pod.

Stack je tada bio u naponu igračke snage, dok je Jordan bio na evidentnom zalasku, ali unatoč tome imao je status glavnog igrača.

"Sve akcije su išle preko Jordana. Trener Doug Collins kao da mu se time želio iskupiti za neke loše trenutke koje su imali dok ga je vodio u Chicagu. Tako da smo sve radili točno onako kako je Michael htio. Krenuli smo dobro u sezonu, ali njemu se nije sviđalo kako smo igrali u napadu jer je više toga išlo preko mene. Želio je da više igramo izolaciju s posta na njega pa smo to i činili. Nakon toga sve je krenulo nizbrdo i više uopće nisam uživao u toj sezoni", rekao je Stackhouse pa objasnio:

"Slika Jordana koju sam imao u glavi i poštovanje prema njemu nekako su se izgubili tijekom te sezone."

Stackhouse je u NBA ligi proveo ukupno 18 sezona uz prosjek od 16,7 poena, a dvaput je nastupio na All-Star utakmici. Sad se bavim trenerskim poslom. 2017. je osvojio Razvojnu ligu, bio je pomoćni trener u Torontu i Memphisu, a od lani je glavni trener sveučilišta Vanderbilt.
 

Pročitajte više