Bio je trener Chelseaja, a sad je postao predsjednik Porta

Foto: EPA

BIVŠI trener André Villas-Boas izabran je za predsjednika Porta za razdoblje od 2024. do 2028. godine, čime je s trona skinut Jorge Nuno Pinto da Costa, koji je na toj dužnosti bio čak 42 godine, objavio je u nedjelju slavni portugalski klub. "André Villas-Boas novi je predsjednik FC Porta", stoji u priopćenju objavljenom u ranim jutarnjim satima u nedjelju.

Tijekom izbora održanih u subotu, 46-godišnji bivši trener - koji je trenirao Porto, Chelsea, Zenit i Marseille - dobio je 21.489 glasova od članova kluba, u usporedbi s 5.224, koliko je dobio njegov 86-godišnji protukandidat, koji iza sebe ima 15 uzastopnih mandata na čelu Porta.

Villas-Boas je s Portom osvojio četiri trofeja u jednoj sezoni

Kao trener, Villas-Boas je Portu donio četiri trofeja u sezoni 2010./2011. osvojivši Europa ligu, nacionalno prvenstvo, portugalski kup i Liga kup.

Tijekom predizborne kampanje obećao je da će za sportskog direktora angažirati bivšeg španjolskog golmana Andonija Zubizarretu, kojeg je upoznao u Marseilleu, a nogometni resor povjeriti bivšem reprezentativcu Portugala Jorgeu Costi, koji je kasnije postao trener. No, dosadašnji predsjednik da Costa najavio je ovaj tjedan produljenje ugovora sa sadašnjim trenerom Sérgiom Conceiçaom.

Od njegova prvog izbora za predsjednika kluba, u travnju 1982., Da Costa je posljednjih desetljeća zaslužan za 23 trofeja nacionalnog prvenstva i dva naslova europskog prvaka, 1987. i 2004. godine. No, Porto trenutno prolazi kroz financijsku i sportsku krizu, što dokazuje njegovo tek treće mjesto na ljestvici portugalske lige, 18 bodova iza vodećeg Sportinga.

Pročitajte više