Bišćan je na pripreme poveo puno klinaca. Tko od njih može do prve momčadi?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO je u ponedjeljak otputovao u Brdo kraj Kranja, gdje nastavlja s pripremama za sljedeću sezonu. Nakon što je prvi tjedan boravio u Zagrebu i odigrao prijateljsku utakmicu s Dugim Selom (1:0), Dinamo je otišao u Sloveniju, gdje će sutra odigrati pripremnu utakmicu s Koprom, a do 7. srpnja, dokad traju pripreme, igrat će protiv bugarskog CSKA 1948 i praške Sparte.

Bišćan je pripreme započeo samo s 21 igračem jer ih je ogroman broj bio s reprezentacijama. Mahir Emreli, koji se vratio s posudbe iz Turske, pripremama se priključio u nedjelju, u četvrtak dolaze Stefan Ristovski, Luka Menalo, Sadegh Moharrami, Dominik Livaković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec i Bruno Petković.

Hrvatski U-21 reprezentativci Martin Baturina, Mauro Perković i Marko Bulat, koji su jučer završili nastup na Euru, dobit će nekoliko dana slobodno i naknadno će se priključiti momčadi na pripremama u Sloveniji.

Na pripremama devet klinaca

Bišćan je na ove pripreme poveo čak devet klinaca, među kojima je i treći golman Antonio Rajić, koji će biti s momčadi dok se u nju ne vrati Dominik Livaković. Uz njega tu su Jakov Gurlica, Luka Lukanić, Luka Vrbančić, Marko Soldo, Jakov-Anton Vasilj, Bartol Barišić, Fran Topić i Gabriel Rukavina.

Najbolji strijelac juniorske lige Fran Topić, kojeg Bišćan iznimno cijeni, nedavno je potpisao profesionalni ugovor s Dinamom i on je manje-više siguran član kadra prve momčadi, dok se ostali igrači pokušavaju nametnuti na ovim pripremama.

Svi su dobili priliku u prijateljskoj utakmici protiv Dugog Sela, koju je Dinamo dosta teško dobio 1:0 golom Barišića u 79. minuti. Dinamov trener je nakon utakmice bio zadovoljan klincima, ali im je i jasno poručio što od njih očekuje.

"Bili su dosta zanimljivi. Dečki su imali par dobrih akcija, zabili su lijep gol i bilo je dosta pozitivnog, iako treba uzeti u obzir protivnika i fazu utakmice kad je i protivnicima malo pala snaga. 

Bit će među tim igračima borbe za tih par mjesta u ekipi koja su tu da se uzmu i volio bih vidjeti još više želje i htijenja kod svih igrača da ta mjesta popunimo s najboljim od ovoga što imamo tu", rekao je Bišćan nakon te utakmice i dodao kako mu treba još nekoliko igrača da pojača konkurenciju.

Vrbančić sve sigurniji u prvoj momčadi

Luka Vrbančić, Luka Lukanić i Jakov Gurlica pred kraj sezone su bili i u juniorskoj i u seniorskoj momčadi iako je od njih trojice samo Gurlica debitirao za prvu momčadi. Kod Ante Čačića je debitirao u kup utakmici protiv Splita odigravši 13 minuta, a još toliko dobio je na Šubićevcu u porazu u polufinalu Kupa 2:1, nakon kojeg je Čačić dobio otkaz.

Bišćan na stoperskim pozicijama ima Boška Šutala, Maximea Bernauera, Dinu Perića i Maura Perkovića, dok će Josip Šutalo gotovo sigurno ovog ljeta otići. Za Gurlicu tu neće biti puno mjesta unatoč velikom broju utakmica, ali 19-godišnji Zadranin jako dobro radi na pripremama i dat će misliti Bišćanu kod selekcije igrača za nastavak sezone.

Ne nađe li Dinamo novog lijevog beka, tu poziciju možda će igrati Perković iako ga Bišćan vidi primarno kao stopera. Pretpostavimo li da će Josip Šutalo otići, Bišćan bi onda ostao na ipak malom broju stopera i Gurlica bi mu trebao u rotaciji. No, njemu je već 19 godina, što je dob u kojoj mladi igrači moraju igrati sve više i lako je moguće da ode negdje na posudbu.

Vrbančić i Lukanić bili su jedni od nositelja igre juniorske momčadi koja je osvojila naslov prvaka. Obojica bi, ako se pokažu dobrima na pripremama, mogla ostati u momčadi jer je Dinamo dosta tanak u veznoj liniji, ali je za očekivati i da će nekoga kupiti. Tu je i Marko Soldo koji se vratio s posudbe iz Šibenika.

Marin drugu šansu neće dobiti

Jedan od njih, i to najvjerojatnije Vrbančić, ostat će s prvom ekipom jer je u njoj već duže vrijeme. Iako Dugo Selo nije mjerilo, napadački trojac Marin - Barišić - Vasilj, koji je ušao u drugom poluvremenu, izgledao je jako zanimljivo.

Antonio Marin vratio se s posudbe u Rijeci (tri gola i asistencija) u svojem drugom pokušaju da se nametne u Dinamu. On je u spomenutoj utakmici izgledao dosta dobro, kao i Jakov-Anton Vasilj koji je prošle sezone igrao u Lokomotivi i upisao tri gola i asistenciju.

Marin i Vasilj više nisu klinci. Marin ima 22, a Vasilj 21 godinu i oni puno prilika više neće dobiti. Vasilja na posudbu žele neki klubovi i moguće je da ni neće biti u Maksimiru ove sezone iako i on i Marin igraju na pozicijama na kojima je Dinamo tanak.

Ode li Luka Ivanušec, što je realno, ostat će velika rupa na lijevom krilu koju Dinamo nije popunio nakon odlaska Mislava Oršića. Petar Bočkaj mora još puno toga popraviti da bi bio prva Bišćanova opcija na toj poziciji, a to je šansa za Antonija Marina da se nametne. Drugu neće dobiti.

Klinac u špici od kojeg se puno očekuje

Na pripremama je i Gabriel Rukavina, kojeg je još Ante Čačić priključio prvoj momčadi, da bi ga onda potpuno ignorirao. Rukavina ima 19 godina, mora negdje početi igrati i on je u kombinacijama za posudbe - ako se ne uspije dokazati - iako se tek vratio od ozljede zgloba.

Bartol Barišić prošle sezone je na posudbi u skromnoj momčadi Domžala u 27 utakmica zabio devet golova i ove sezone žele ga posuditi još neki slovenski klubovi. Riječ je o jednom od najtalentiranijih Dinamovih igrača, a djelić talenta pokazao je i protiv Dugog Sela zabivši krasan gol nakon solo akcije.

Bišćan od napadača ima Petkovića, Drmića, nepoznanicu Emrelija te mladog Frana Topića koji je debitirao protiv Hajduka. Što će biti s Emrelijem, teško je reći, a Topića Bišćan sve više gura na desno krilo. Odu li Petković ili Drmić, a realnije je da ostanu, nedostajat će mu jedan napadač i mogao bi ostaviti 20-godišnjeg Barišića u prvoj momčadi.

Pročitajte više