HNL

Bišćana iživcirale glasine da se igrači Rijeke žale na njega

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

RIJEKA već šest utakmica u nizu, računajući i europske okršaje s Gentom, ne zna za pobjedu. Priliku za kraj tog niza imala je minuli vikend u Jadranskom derbiju protiv Hajduka, ali je i tamo završilo bez pobjednika - 1:1.

Trener Igor Bišćan analizirao je ponovno remi s Hajdukom, dotaknuo se određenih problema u riječkom sastavu, a prvenstveno se pritom misli na ozljede koje su poharale momčad hrvatskog doprvaka.

>> Analiza: Hajduk je prvi, ali ovo neće biti dovoljno. Bišćan je našao taktiku za derbi

Jeste li dodatno analizirali utakmicu protiv Hajduka? Bili ste jako dobri u prvom poluvremenu, stvarali šanse, zabili gol, a onda neobjašnjivo pali u drugom dijelu.

"Analizirali jesmo, pokušali smo doći do nekih zaključaka i razloga. Ima tu svega pomalo. Nismo ništa drugačije igrali nego u svim ostalim utakmicama. Stajalo smo čvrsto u bloku, tu i tamo bi agresivnije izašli na protivničku polovicu i više. U kritičnom periodu bili smo nisko i nismo kvalitetno izlazili u trenucima u kojima smo trebali i na taj način se malo digli na terenu. Previše smo griješili u jednostavnim situacijama gdje smo jednim dodavanjem mogli pokrenuti tranziciju i tako nauditi protivniku te rasteretiti sebe pritiska.

Dodatno smo si navlačili pritisak, a šanse koje smo promašili dodatno su loše utjecale na nas, uostalom kao i na svaku ekipu koja se nađe u takvoj situaciji. Nedostajao nam je taj jedan gol koji bi riješio utakmicu, rasteretio nas fizičkog, ali i psihološkog pritiska. Ne možemo previše napraviti osim nastaviti raditi i pokušati ispraviti stvari za koje znamo da nisu dobre."

Dosta se kroz medije ovih dana provlači teza da je Rijekina ekipa pretrenirana, odnosno da zbog trenažnog procesa Igora Bišćana i njegovog stožera dolazi do velikog broja ozljeda. Istina, nisu sve ozljede mišićnog tipa da bi ukazivale da u treningu nešto ne štima, ali ih je dobar dio stvarno čudan. Trener Rijeke o tome je već govorio nakon utakmice protiv Hajduka, ali je ponovio i u četvrtak na Rujevici.

Je li problem u momčadi to što je ona pretrenirana?

"Naravno da se neću složiti s tim da je momčad pretrenirana. Ne možemo na sve utakmice dosad gledati na isti način jer nismo imali ni približno iste situacije, kadar na raspolaganju i stanje s ozljedama. Protiv Osijeka su igrala tri, četiri igrača koji nisu bili ni blizu u potrebnom ritmu, igralo je nekoliko mladih igrača, Velkovski je prvi put igrao, u toj smo utakmici računali da ćemo pasti, bilo je lakše to prihvatiti. Protiv Hajduka je situacija bila drugačija. Već sam dovoljno puta o tome govorio, mislim da imam dovoljno igračkog i trenerskog iskustva, ma koliko god mi trenerska karijera bila relativno kratkog vijeka, da mogu procijeniti kad je nešto previše ili puno previše. Komuniciramo s igračima konstantno, radimo praktički identičnu vrstu treninga od samog početka i kad se o ovome uopće nije pričalo. Kad rezultati ne krenu kako smo svi zamislili, onda se gleda svaki detalj, krenu priče o tome… Naravno da ćemo sad svi pozornije pratiti te stvari i onda moći vidjeti je li stvarno problem po tom pitanju i biti pametniji."

Protiv Hajduka je igra počela padati kad su se umorili Murić i Lončar. Njihovim fizičkim padom i momčad je pala, sve se teže branila pa na kraju primila i pogodak.

"Logično, to su dva igrača, puno je kad nemaš dvojicu. Ne bih izdvajao bilo kojeg pojedinca. Mislim da se zna da Murić nije igrač koji će 90 minuta šprintati u oba smjera. On je igrač drukčijeg profila. Lončar je puno energije trošio do tada i poslije toga, možda i previše u trenucima kad je trebao biti racionalniji. Dogodila nam se ozljeda na koju nismo računali u prvom poluvremenu, Velkovski kojeg sad neće biti i do mjesec dana. Činilo mi se da smo dosta pali u tom periodu, ali opet u zadnjih 10 minuta smo mi bili fizički dominantni. Jer onda opet ja imam to kao argument. Svaka utakmica ima svojih obrata, ta je imala, i ništa osim tog perioda od 10-15 minuta ne može ukazivati na to da je ekipa pretrenirana. Prije bi mogla biti podtrenirana. Iz kojeg razloga ne bi bila podtrenirana, možete li mi to objasniti?

Hajduk se isto istrošio dok su ganjali rezultat, može se o tome raspravljati.

"Može, ali stvar je pretreniranosti ili podtreniranosti. Vi sigurno niste na svakom treningu pa ne znate što se i kako radi. Ali, eto, odjednom se priča o tome... Mislim da treniramo ok, kao i dosad, pa sad... Vidjet ćemo."

Postoji li strah u momčadi kad pri vodstvu od 1:0 uđu u zadnjih pola sata, pogode prečku, stativu, promaše zicer?

"To je psihologija, to puno znači, taj gol te potpuno rastereti, jednostavnije je igrati, manje se troši i nisi toliko naprijed. Možda s nekoliko utakmica bez punog plijena uvlači nervozu u ekipu, ali tako je svima, pa i nama. Moramo se naučiti nositi s tim. Najbolji lijek je doći ponovno u tu situaciju u narednim utakmicama pa vidjeti kako ćeš opet reagirati u njoj. Treba pokazati karakter, nema tu neke velike filozofije."

Pojavila se priča u medijima da je anonimni igrač Rijeke otvoreno kritizirao treninge rekavši "da su kod Keka trenirali kao babe, a igrali kao konji, a sada treniraju kao konji, a igraju kao babe". Kako to objašnjavate?

"Kad me sad tako to pitate, zar vi mislite da bih ja bio ovdje da su igrači trčali kao konji? Mislite da bih ja bio trener Rijeke?" ispalio je Bišćan znakovito pa dodao:

"To su sad stvari iz sfere rekla-kazala, može biti i ne mora biti istina, a s druge strane igrači mogu izvući i pozitivno iz toga jer im možda nije jasno i nema neke logike. Ako treniraš jako, a na terenu trčiš slabo - to nema baš nikakve logike i nisam nikad čuo da neka ekipa trenira slabo, a da trči dobro."

U kontekstu tih priča o pretreniranosti, velikog broja ozljeda i navodne kritike anonimusa iz riječke svlačionice provukla se i ideja da je svlačionica izgubila povjerenje u trenerove sposobnosti i taktičke zamisli. Je li se doista među igrače uvukla sumnja?

"Bitno je daju li taktičke zamisli rezultate ili ne. Kroz neko vrijeme igrači steknu ili ne steknu povjerenje. Naravno da vjerujem da igrači imaju povjerenje u mene, i ja imam povjerenje u njih. Bila bi ludost da je bilo što drugo. Svi smo mi zajedno, nismo odvojeni. Samo tako možemo funkcionirati. I samo tako ćemo početi raditi dobre rezultate", tvrdi Bišćan

Prije nekoliko dana pojavila se i informacija da je Igor Bišćan jedan od kandidata za preuzimanje klupe Hrvatske U-21 reprezentacije nakon što je Nenad Gračan podnio ostavku. Trener Rijeke nije htio komentirati ništa na tu temu.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Pročitajte više