Bitka za Bundesligu u Dortmundu bez pobjednika, ali Bayern ostaje na plus pet

Foto: Guliver Image/Getty Images

DERBI ne samo 25. kola Bundeslige, nego cijele sezone, igrao se na punom Westfalenu, gdje se domaćinu neočekivano pružala prilika da u prvenstvo vrati neizvjesnost, odnosno da se pobjedom približi na samo dva boda najboljem klubu u zemlji i aktualnom prvaku.

Ista meta, isto odstojanje

Ipak, Borussia i Bayern odigrali su bez golova i naravno, bez pobjednika, što znači da je i nakon derbija, a devet kola prije kraja, ista meta - isto odstojanje, točnije Bayern drži vrh tablice s pet bodova prednosti ispred Dortmunda, jedinog pravog suparnika.

"Htjeli ste neizvjesnu Bundesligu, eto vam je!"

"Svi su htjeli neizvjesniju Bundesligu i eto vam je sad!", sarkastično je prije superderbija Pep Gaurdiola prokomentirao neočekivano topljenje ogromne prednosti koju je (ne još dugo) njegov Bayern imao pred jedinim pravim pratiteljem, nakon što su Bavarci u srijedu senzacionalno izgubili od Mainza na svom terenu, tamo gdje su prije toga pobijedili 17 utakmica zaredom.

Navijači i vodstvo Bayerna sigurno nisu htjeli takav povratak neizvjesnosti u prvenstvo, jer krajem siječnja njihov klub na vrhu je imao 11 bodova prednosti ispred Borussije Dortmund, da bi na kraju domaćini današnjeg derbija pobjedom to mogli smanjiti na samo dva. 
 
Katalonski filozof baca pred Nijemce posljednje mrvice pred odlazak u najbolji emiratski klub
 
"Nismo savršeni. Nekad trebaš izgubiti kako bi shvatio što trebaš uraditi da postaneš još bolji." mudruje katalonski filozof koji na ljeto odlazi u Manchester City. 
 
S druge strane, Thomas Tuchel, za kojeg Guardiola govori da je "jedan od najboljih svjetskih trenera", u ovaj derbi je ušao na valu četiri uzastopne prvenstvene pobjede, koje su ga deset kola prije kraja dovele na samo pet bodova zaostatka za nedodirljivim Bayernom. 

Borussijin visoki presing i Bayernove napasti s krila
 
U prvom poluvremenu bila je to utakmica u skladu s očekivanjima i reputacijom suparika: Sve je prštalo od žestokih dvoboja, obostrano napadačke i otvorene igre. Borussijina isturena trojka Mkhitaryan, Aubameyang i Reus vrlo visoko i stalno je pritiskala četvorku u Bayernovoj obrani, dok je Bayern prijetio preko krila, najviše s lijeve strane odakle su Douglas Costa i Lahm poslali niz upotrebljivih lopti koje Lewandowski, Vidal i Muller nisu uspjeli poslati u gol. 
 
Sporije Bayernove karike spašava Neuer
 
Kao i na početku utakmice, Borussia je i u nastavku iznimno visoko vršila presing i Bayernu tako razbijala igru u začetku. Takva taktika bila je prilično uspješna, jer lopta nije dolazila do Robbena, Mullera i Lewandowskog, osim u dva navrata kada je Robben propustio velike prilike.
Jedine dvije velike šanse za domaćine imao je Aubameyang, pri čemu se pokazalo da su Xabi Alonso i i Kimmich nešto slabije, točnije sporije Bayernove karike, ali oba puta u izravnim dvobojima s njim pobijedio je Neuer. 
 
U zadnjoj trećini umor i pragmatičnost su učinili svoje
 
Zadnja trećina susreta donosi veliki pad tempa, jer vratolomna brzina koji su do tada demonstrirale obje momčadi nije mogla trajati sat i pol, a kako se utakmica bližila kraju, i jedni i drugi su iz razloga očitih jednostavnom računskom operacijom shvatili da im je remi u međusobnom dvoboju ako već ne idealni, onda svakako optimalni rezultat.
 
Sastavi
 
BORUSSIA DORTMUND

Bürki - Piszczek, S. Bender, Hummels, Schmelzer - Weigl - Gündogan, Durm - Mkhitaryan, Reus - Aubameyang

BAYERN

Neuer - Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat - Xabi Alonso - Robben, T. Müller, Vidal, Douglas Costa - Lewandowski

Pročitajte više