MEČ ZA ČETVRTFINALE Hrvatska i Portugal u najjačim sastavima

Foto: Getty, Grafika: Index

NAJTEŽEG protivnika od mogućih dobila je Hrvatska u osmini finala EP-a, s obzirom da su se danas od 21 sat u Lensu očekivali Slovačka ili Island, ali onda je gol potonjih Austriji u 94. minuti, na Hrvatsku gurnuo Ronalda i ostale. 

Portugal je itekako ranjiv i što je na turnirima posebno važno, Hrvatska čeka meč s danom više odmora od suparnika.
 
Hrvatska je do prvog mjesta u skupini došla momčadskom igrom, u kojoj nema zvijezda ni privilegiranih, dok je s druge strane kod Portugala sve prilagođeno Njegovom veličanstvu; igra, taktika, prekidi iz kojih je 40 puta na velikim natjecanjima pucao, ali nijednom nije pogodio...
 
Hrvatska do prvog mjesta skupine momčadskom igrom bez privilegiranih, Portugal prošao na najmanja vrata i potpunim podređivanjem Njegovom visočanstvu
 
Naravno, koliko god takvo podređivanje cijele ekipe jednom igraču donosilo rizika, a to se vidjelo u prve dvije utakmice protiv Islanda i posebno Austrije, kada je Ronaldo promašio penal, ali i sve ostalo, toliko se izborniku Santosu čekanje jednog od dva najbolja nogometaša svijeta isplatilo u trećoj, odlučujućoj utakmici skupine s Mađarskom. Ronaldu se tada konačno otvorilo, pa je s dva gola njegovoj reprezentaciji donio ne samo treći bod, nego ju i spasio sramotnog ispadanja s Eura već nakon skupine.
 
Portugal je zaslužio više od samo tri boda u grupi
 
Kao što ste mogli vidjeti prateći Portugal u skupini, njihov mršavi bodovni učinak te prolazak u osminu finala na najmanja vrata, nisu realan pokazatelj onoga što su zaslužili u grupi: Island im se provukao (1:1), protiv Austrije su promašili spomenuti penal te još nekoliko nepromašivih prilika (0:0), dok su u golijadi s Mađarskom (3:3) dva gola suparnika u mrežu Rui Patricia ušla sretno nakon odbijanaca od braniča koji su potpuno mijenjali smjer lako uhvatljivih lopti. Ipak, činjenica je da je portugalska obrana na spomenutoj utakmici bila zabrinjavajuće šuplja. 
 
Portugal dakle bez pobjede, ali i bez poraza na Euru čeka tamo daleko uspješniju Hrvatsku, koja je u zadnjem kolu velikim preokretom osigurala prvo mjesto skupine, a aktualnom, točnije dvostrukom uzastopnom prvaku Europe, nanijela prvi poraz na Euru nakon 2004.
 
Kalinić: Ako naši veznjaci dobiju bitku na sredini, morali bi pobijediti
 
Nikola Kalinić ističe "ne bi se bunili da smo dobili nekog od ostalih, lakših protivnika u osmini finala, ali imamo veliku priliku proći i Portugal. Jedna smo od najboljih momčadi na Euru i ako naši veznjaci dobiju bitku na centru, morali bi pobijediti."
 
Napadač koji je sjajno zabio protiv Španjolske, poentirao je sljedećom činjenicom, koja je ključno objašnjenje zašto Hrvatska tako dobro igra u Francuskoj: "Ovaj Euro zadnja je prilika ovoj odličnoj generaciji na nekom velikom natjecanju i bit ćemo upamćeni samo ako ovdje napravimo nešto veliko."
 
Ozlijeđeni su se oporavili
 
Oba izbornika za meč u prvom krugu nokaut-faze na raspolaganju imaju sve igrače; Čačiću se nakon ozljede prepona u drugoj utakmici protiv Češke vraća Modrić, dok se Santosu oporavio lijevi bek Raphael Guerreiro. Novi igrač Borussije Dortmund zbog ozljede mišića propustio je susret s Mađarskom. 
 
Portugalski selektor ulogu favorita prepušta Hrvatskoj, ali uzda se u probuđeno samopouzdanje Cristiana Ronalda nakon njegovog dvostrukog poentiranja kontra Mađarske. Ipak, more ga greške obrane:
 
Santos: Protiv Hrvatske nisu dozvoljene greške koje smo radili u obrani
 
"Protiv Hrvatske pogreške nisu dozvoljene. Moramo naći ravnotežu između obrane i napada, jer utakmice u skupini pokazale su da odlazeći naprijed, otraga ostavljamo previše prostora."
 
Ronaldo nije jedina prijetnja
 
Ipak, usprkos svim portugalskim manama i neefikasnosti (zadnjih sedam pobjeda u službenim utakmicama ostvarili su s jednim golom razlike), deset službenih utakmica za redom su bez poraza, a svih njihovih sedam posljednjih golova na EP-ima zabili su igrači koji će večeras biti pred Subašićevim golom - Ronaldo pet i Nani dva. 
 
PRATILI SMO DOGAĐANJA U LENSU TIJEKOM DANA, A LIVE SUSRETA I LUDNICE KOJA TRENUTNO VLADA NA ULICAMA PRONAĐITE OVDJE. 
 
18:30 Perišić s novom frizurom napada Portugalce.
 

 
 
18:00 Hrvati su okupirali Lens...
 
 
 
17:30 Poljska je prošla Švicarsku nakon jedanaesteraca! Čeka boljeg iz okršaja Hrvatske i Portugala.
 

 
 
16:45 Svi su ludi za Hrvatskom! > Opširnije
 
16:00 Orepić: Nadamo se da neće biti novih nereda
 
15:30 Modrićeva sjena: Evo tko će luvati Luku
 
15:00 Hrvatska doznaje mogućeg suparnika: Ovdje pratite utakmicu Poljske i Švicarske.
 
14:45  Ivan Perišić i Cristiano Ronaldo označeni su kao najveće zvijezde ovog okršaja. Obojica su zabila po dva pogotka i najvažniji su igrači svojih reprezentacija.
 
14:15 Evo kako je mladi hrvatski navijač frizurom odgovorio Ivanu Perišiću.
 

 
13:50 - Hrvatski reprezentativci i stručni stožer prošetali su se Lensom prije večerašnje utakmice u opuštenoj atmosferi.
13:30 Nekadašnji miljenik Dinamovih navijača i jedan od najboljih inozemnih igrača koji su nosili plavi dres, Portugalac Tonel Zagreb je napustio zbog odnosa s Antom Čačićem, današnjim izbornikom Hrvatske. Igrao je i u dresu Portugala, a evo kako je najavio večerašnju utakmicu:
 
> Portugalac kojeg je Čačić otjerao iz Dinama: Ako Hrvatska pobijedi, ići će do finala 
 
13:15 Pogledajte novu frizuru Ivana Perišića o kojoj danas priča cijeli svijet

 
12:45 - Hrvatski navijači stižu u Lens u velikom broju podržati reprezentaciju u novoj ključnoj bitci na Euru. Prognozira se dolazak čak 30 tisuća Hrvata > UŽIVO INVAZIJA u gradu od 32 tisuća stanovnika navijat će 30 tisuća Hrvata: "Bježite ljudi, bježite iz grada"
 
12:40  Spartanac Ćorluka protiv cmizdravca Ronalda > Evo zašto će Hrvatska pobijediti Portugal!
 
12:30 - Portugalski igrači izašli su na jutarnje razgibavanje na dan utakmice s Hrvatskom
 
12:00 -  Hrvatska će u Lensu protiv Portugala imati igrača više. Stiže Srnin brat, a uoči puta otkrio je što su značile kapetanove suze uoči Češke > Srnin brat stigao u Lens: "One suze nisu bile slučajne"
 
11:30 - Pročitajte analizu iz Portugala: Kako vide Hrvate i što navijači očekuju od Ronalda i društva  > PORTUGALCI ZA INDEX Obožavamo Hrvatsku, podsjeća nas na zlatnu momčad Figa i Coste
 
11:00 Suigrači vjeruju RonalduPortugalska zvijezda: Ronaldo će nastaviti zabijati protiv Hrvatske

 

Pročitajte više