Bivši igrač propalog KK Zagreb je MVP Eurolige

Foto: EPA

KOŠARKAŠ Monaca Amerikanac Mike James (33) proglašen je za najkorisnijeg (MVP) igrača Eurolige ove sezone. James je slavio u izboru trenera, kapetana momčadi, novinara i navijača, postavši prvi američki igrač koji je dobio nagradu MVP otkako ju je Anthony Parker osvojio 2005. i 2006. za Maccabi Tel Aviv.

U 39 utakmica ove sezone James samo jednom nije imao dvoznamenkasti broj koševa. Bio je ukupno drugi strijelac lige s prosjekom od 17.9 koševa po utakmici, uz četiri skoka i sedam asistencija. James je i najbolji strijelac u povijesti Eurolige, u ožujku ove godine je prestigao dosadašnjeg rekordera, legendarnog Grka Vassilisa Spanoulisa.

KK Zagreb mu je bio prvi europski klub

James je studirao na sveučilištu Lamar, a zanimljivo prvi europski klub u kojem je igrao bio je Zagreb. Klub iz zagrebačkog naselja Trnsko, ponikao na entuzijazmu Boška Božića, ugašen je prije nekoliko godina. Hrvatskoj košarci dao je igrače kao što su Josip Sesar, Marko Tomas, Ante Tomić, Krunoslav Simon, Luka Žorić, Dario Šarić, Mario Hezonja...

U Trnskom se James te 2012. zadržao samo četiri mjeseca, a po odlasku iz Zagreba, James je igrao u Izraelu (Hapoel Galil Elyon), zatim u trećoj talijanskoj ligi (Paffioni Omegna) te u grčkom prvoligašu Kolossosu. Potom je nastupao za Baskoniju, Panathinaikos, Olimpiju Milano, CSKA Moskvu, te NBA klubove Phoenix, New Orleans i Brooklyn.

U Monacu je od rujna 2021. godine, a nagađa se kako će ovoga ljeta napustiti Kneževinu i potpisati dvogodišnji ugovor sa Olympiakosom.

Pročitajte više