BOGDAN OBRADOVIĆ

Bivši izbornik srpskih tenisača: Federer je savršen, a Novak je šeprtlja

Foto: EPA

BIVŠI izbornik Davis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović dao je veliki intervju za Mondo, u kojem je, među ostalim, govorio o odnosu navijača prema Novaku Đokoviću te njega uspoređivao s Rogerom Federerom.

Upravo pod Obradovićevim vodstvom nepostavljena Srbija je 2010. osvojila Davis kup svladavši SAD, potom Hrvatsku i Češku, a u finalu Francusku.

Bit će najbolji svih vremena

Srbiju je tad predvodio Đoković, za Obradovića jednog dana najbolji tenisač svih vremena.

''Novak je kao u filmovima, loptica-skočkica koja ima najbolju moguću energiju u svemiru. Zato će biti najbolji svih vremena, bolji i od Federera i od Rafaela Nadal'', siguran je Obradović.

''Federera jako dobro poznajem. Morate znati da kada pričate o Švicarcu, onda ne znate govorite li o Nijemcu, Francuzu ili Talijanu. To je specifičan um, a Federer ima i peti karakter, koji se zove 'majka iz Južne Afrike'. Prema tome, njega treba gledati kao veoma kompleksnu ličnost i uzeti u obzir utjecaj njegove žene koja je Slovakinja. On je skup šest nacija i na njegovom ponašanju i nekim izjavama vidite da je skroz pogubljen'', rekao je Obradović pa nastavio:

Federer je uvijek savršen, ali...

''Razlika između Rogera i Novaka se vidi u jednoj stvari. Federer ima izgled barbike. On je uvijek savršen, igra savršeno, zato ljudi komentiraju njegovu eleganciju, igra lijepo. Kad je on na terenu, to izgleda kao balet. Ali, uživa li taj baletan u svom baletu, ili on to kreira da bi se drugima svidio? To je velika razlika između njega i Novaka. Federer troši ogromnu količinu energije u razmišljanju i razgovaranju da bi se svidio drugima. Novak je šeprtlja, može reći što želi, a onda da se cijeli svijet sruši na njega zato što je pomogao Talijanima, Japancima ili je rekao 'bravo' Hrvatima kada su igrali Svjetsko nogometno prvenstvo.''

Publika uz teren često navija protiv Đokovića. Obradović o tome kaže sljedeće:

"Uvijek su to isti likovi na turnirima koji prozivaju Novaka. Oni su tu namjerno stavljeni, a prije meča su se prilično napili piva da bi lakše odradili posao. Novak zna po svakom turniru sve te likove. Oni ih ponekad promijene, ali sve su to isti provokatori. Vrlo zanimljivo, rijetko isprovociraju Rafu, a nikada Rogera. Ali, Novaka redovito. Vidio sam ja te likove, znam ih, borimo se s tim godinama. Novak nema problema s tim.''

Pročitajte više