HNL

Bivši napadači Hajduka: Postoji veliki problem, a to nisu dva najbolja igrača

Foto: Hajduk.hr/Miro Gabela ;Ivo Cagalj,Goran Stanzl,Marko Lukunic/PIXSELL

PRIJE malo više od mjesec dana Hajduk je objavom o povratku Nikole Kalinića u kasnim večernjim satima mnogim svojim navijačima priuštio besanu noć. Otad je Kale odigrao tri utakmice u dresu Bijelih sa statistički gledano vrlo dobrim učinkom od jednog gola i asistencije.

Međutim, Hajduk je u njegova posljednja dva nastupa izgubio od Rijeke i remizirao s Istrom, pa se među brzim zaključcima sklonom javnosti već počelo pričati može li Hajduk uopće uspješno upariti svoje najzvučnije zimsko pojačanje sa svojim najboljim igračem Markom Livajom.

Dok dio navijača Hajduka sa strepnjom razmišlja o tome hoće li novom/starom napadaču vrhunac povratničkog mandata ostati ono podizanje dresa nasred veronske Arene u sjajno režiranom videospotu, bivši napadači Hajduka s kojima smo porazgovarali uvjereni su kako aktualna desetka i devetka Bijelih mogu igrati zajedno. 

Ardian Kozniku s Hajdukom je osvojio prvo izdanje HNL-a u kojem je bio najbolji strijelac. Renato Jurčec je prekaljeni HNL napadač koji je sredinom devedesetih u Splitu proveo trofejnu sezonu i pol tijekom kojih je u osvajanje duple krune ugradio 20 pogodaka, a Ante Vukušić je početkom prošlog desetljeća smatran najvećim talentom kluba upravo nakon odlaska Kalinića u Englesku. 

"Problem nije u dva najbolja igrača"

Jurčec ne dvoji oko kompatibilnosti Hajdukovih napadača, ali ističe probleme na drugim poljima: "Iz trenerskog ugla mislim da oni mogu skupa funkcionirati. Livaja je stvarno puno donio Hajduku i podigao ga. U tome je dijelom i problem Hajduka, što su previše vremena bili orijentirani na njega. Kalinić je ovim utakmica već pokazao da ima taj golgeterski gen. 

Naravno da je u lošijem stanju nego što je bio zbog godina, ali moje mišljenje je da oni mogu zajedno funkcionirati. Hajdukov problem su ostale linije, pogotovo vezna linija i obrana, koja po meni nije kompatibilna i stoji preduboko. U sredini je razmak od 50-60 metara, to nijedna vezna linija ne može pokrit', to nemre ni Bog pokrit'."

Disbalans između linija ono je što Jurčec najsnažnije ističe: "Vidi se da sve ekipe s boljom veznom linijom, poput Rijeke, bez problema nadigravaju Hajduk u sredini, a teško će biti i protiv Dinama. Uz pokoji kiks kao što su autogolovi to je osnovni Hajdukov problem.

Problem nije u dva najbolja igrača, nego u ostatku momčadi. Istra je imala veći posjed lopte od Hajduka, što je nevjerojatno, to se valjda nije dogodilo od početka naše lige. Ja to pratim izdaleka, imam svoj posao, pa nisam baš sto posto u svemu i nije mi do detalja poznat igrački roster Hajduka, ali siguran sam da to može izgledati bolje.

Moraju biti kompaktni, držati linije, biti plići jer na brisanom prostoru imaju problema. Ako Kalinić i Livaja ostanu izolirani gore, a stoperi na svojih 30-40 metara, momčad je prerazvučena s koliko god igrača igraš u vezi."

"Daj Bože da Hajduk navijačima vrati barem s Kupom"

Najmlađi od naših sugovornika je i generacijski vezan uz trenutno najzvučnija Hajdukova imena: "Odigrao sam nekoliko utakmica s Kalom, ne mogu se sjetiti jesam li i koju službenu, pripremne i prijateljske jesam.

Obojica su napadači koji vole loptu u noge, vole imati protivnika na leđima i tad su po meni najjači. Nisu tip napadača koji traže loptu u prostor, imaju slične karakteristike. Oni su po meni potencijalno velika snaga Hajduka."

"Obojicu ih pamtim kao super momke, a sada su zapravo već ljudi. Kad sam otišao u Italiju, znao sam se čuti s Kalom. Dok sam bio u reprezentaciji, naročito sam se družio s njim i ostalim hajdukovcima", rekao je Vukušić. 

Miljenik navijača Hajduka i Croatije Kozniku uvjeren je kako tandem može igrati zajedno: "To su dva top igrača. Na Kalinića ne treba trošiti riječi, znamo gdje je igrao. Pomoći će klubu maksimalno. Livaja je tu već drugu godinu i, svaka čast drugima, ali on je najbolji.

Zaslužio je poziv u reprezentaciju, a i tamo je iskoristio priliku i zabio golove. Igra povučenije, Kalinić je klasičan napadač, sve ovisi o treneru, ali mogu igrati zajedno, zašto ne? Kalinić je strašno pojačanje, a Livaja je nešto stvarno rijetko viđeno. Daj Bože da Hajduk vrati navijačima najmanje s Kupom, a u prvenstvu bar neka se bore do kraja."

"Nakon dvije pobjede si čudo, a nakon dva kiksa..."

Kozniku posebno naglašava svoju sklonost prema najvjernijim Hajdukovim navijačima: "Torcida mi je u srcu. Torcida je čudo. Ovi koji igraju sada pred Torcidom trebaju letjeti po terenu. Moraju biti svjesni u kakav su klub došli i kakve imaju navijače. Ne možeš poželjeti bolje što se tiče navijanja, sada se cijeli Poljud ponovno rasprodao.

Dan-danas se naježim kada to vidim. Vraća me u igračke dane i jako mi je žao kada Hajduk ne pobjeđuje. Ja sam doživio pun Poljud, titule, derbije, znam što to znači. Publika nam je davala sjajnu podršku, a mi smo im vratili. Šteta je kad uz takvu publiku nema rezultata."

Mlađi Vukušić napomenut će i neke tendencije šire navijačke populacije koje igračima mogu biti uteg, a daju se naslutiti i nakon najrecentnija dva Hajdukova kiksa u prvenstvu. Derbi s Dinamom svakako će biti presudan za dominantno raspoloženje oko kluba uoči same završnice sezone: 

"Znamo svi kakva je Hajduk sredina. Nakon dvije pobjede si čudo, a nakon dva kiksa sve se promijeni. Najveća mana navijača u Splitu je što očekuju čuda od jednog ili dva čovjeka. Nakon jedne loše utakmice odmah ne valjaš i krene se sumnjati."


Pročitajte više