Bivši UFC as ostao u šoku kad je vidio Miočića, Cormier ima samo jedno pitanje

Foto: Profimedia

UFC-OV čelnik Dana White pomalo je iznenadio borilački svijet objavom borbe između Stipe Miočića i Jona Jonesa 11. studenog u njujorškom Madison Square Gardenu za naslov UFC-ova teškaškog prvaka. Ne zato što je ta borba neočekivana, nego zato što ju se očekivalo prije nekoliko godina, toliko davno da su mnogi već odustali od nade da će se ikad dogoditi.

Jonesu je 35, a Miočiću 40 godina. Obojica će do borbe imati jednu više. Ovu se borbu najavljivalo još otkako je Jones 2020. odlučio prijeći u tešku kategoriju, a od tada su obojica imala točno po jednu borbu - Stipe je u ožujku 2021. izgubio teškaški pojas nokautom od Francisa Ngannoua, a Bones je među teškašima debitirao tek prije četiri mjeseca giljotinom protiv Ciryla Ganea.

Miočić je u međuvremenu dobio drugo dijete, izgubio oca i dobio stalni posao u vatrogascima, koji je do tada godinama radio na pola radnog vremena. Sve je upućivalo na to da ga, unatoč povremenim izjavama i komentarima, više nećemo vidjeti u UFC-ovu oktogonu.

Jones ogroman favorit

Od njegova posljednjeg meča protiv Ngannoua do ovog protiv Jonesa nadolazeće jeseni proći će dvije godine i sedam i pol mjeseci. To je čak i kraća stanka od one koju je Jones imao između zadnjeg okršaja u poluteškoj kategoriji protiv Dominicka Reyesa i teškaškog debija protiv Ganea - čak tri godine i mjesec dana.

Ipak, ponajviše zbog toga što je Miočić već zagazio u peto životno desetljeće, najveći dio borilačkog svijeta skeptičan je prema njegovim aktualnim mogućnostima i smatra da će mu Jones brutalno okončati karijeru. Slično okršaj vide i američke kladionice, koje su prve tečajeve postavile na 1.28 na Jonesa, a 3.95 na borca podrijetlom iz Rtine kraj Zadra.

Američki fanovi na društvenim mrežama "poderali" su Stipu i njegove šanse protiv čovjeka koji je općeprihvaćen kao najveći UFC-ov borac svih vremena te zanemarili da i Miočić nosi neslužbeni epitet najvećeg teškaša ikad i rekorder je divizije s tri uspješne obrane naslova. Komentari su brutalni.

"Ovo će biti ružno, najgora borba u zadnjih pet godina", pisali su fanovi, a jedan je čak morbidno napisao da se na borbu ovako dugo čekalo jer treba puno vremena za organizaciju sprovoda. Jedan je komentirao kako je mislio da se čeka da Stipe napuni 50 godina da dogovore ovu borbu, jedan se šali da se Miočić nije borio 20 godina, a onda odjednom dobio priliku za pojas, a netko je prognozirao Jonesovu "pobjedu ubojstvom".

Miočiću ne daju nikakve šanse, vrijeđaju Jonesa jer je izabrao "prelaganog" protivnika, a neki barem Stipi čestitaju na tome što je osigurao još jednu veliku zaradu prije odlaska u suton. Ipak, za razliku od fanova, oni koji zaista znaju o čemu govore nisu tako uvjereni u Jonesovu šetnju do obrane teškaškog pojasa. 

Ngannou: Miočiću ne odajemo dovoljno priznanja

Francis Ngannou, koji je Stipi uzeo naslov prije nego što će zbog nesuglasica s ugovorom napustiti UFC i omogućiti Jonesu da osvoji upražnjenu titulu, nedavno je govorio kako Bones još ima problema s privikavanjem na teškašku diviziju.

"Znam da je trenirao s teškašima, ali još se nije susreo s pravim teškim teškašem. Protiv Ganea se na momente mučio", prokomentirao je Ngannou govoreći o svojoj teoretskoj borbi protiv Jonesa, koja se nikad nije dogodila, ali ta se rečenica može primijeniti i na Stipu.

"Jonesu će biti teško. Mislim da Miočiću ne odajemo dovoljno priznanja. Za mene, on je i dalje najbolji teškaš, još je najveći izazov za svakog borca u toj diviziji. Ako se boriš sa Stipom, moraš biti svjestan da se boriš za svjetski naslov", rekao je Predator.

Cormier: Ako je Stipe i dalje brz, stvarat će probleme Jonesu

Daniel Cormier s Miočićem je imao nezaboravnu trilogiju u kojoj je dobio jednu i izgubio dvije borbe, dok je od Jonesa u poluteškoj diviziji dvaput izgubio, ali jedna od tih borbi je poništena zbog Bonesova dopinga. On smatra da će za borbu biti ključno pitanje je li Miočić tijekom dugačke stanke izgubio na brzini.

"Mora biti u formi, mora biti brz i fokusiran. Znamo da je Jon Jones u teškoj diviziji sporiji nego što je bio u poluteškoj. Udarac ljevicom kojim je srušio Ganea bio je puno sporiji nego ranije. Ako je Miočić, uz svoje boksačko zaleđe, i dalje brz, mogao bi Jonesu stvarati probleme i obaviti posao", rekao je Cormier na svojem YouTube kanalu.

Objasnio je da bi Stipe imao veće šanse da se s Jonesom sučelio u njegovoj prvoj teškaškoj borbi, dok ovaj još nije znao što ga očekuje, a da će ga sad biti teže pobijediti kad je osjetio diviziju i dobio na samopouzdanju. 

Dodao je i da Miočić nedvojbeno želi da se borba održi što prije jer ne postaje mlađi. "Godine nisu toliki problem za teškaše, ali ne treba zanemariti činjenicu da je prošao četrdesetu. Neće mu biti lako", rekao je Cormier i najavio da će sve biti jasno već na početku borbe kad vidimo izgleda li Miočić kao u svoje najbolje vrijeme ili je sporiji.

Smith: Stipe je ogroman, jači nego ikad, ali ne znam koliko je mentalno prisutan

Nekadašnji Jonesov protivnik kategorije Anthony Smith nedavno je otkrio da je bio na večeri s Miočićem i ostao impresioniram njegovim fizičkim izgledom.

"Izgleda veće i jače nego ikad, iako ponekad izgleda da nije mentalno prisutan. Obično ni ne razgovaramo o borbama jer ih on ne gleda niti je zapravo fan ovog sporta, ali na toj večeri smo pričali o tehnikama, radu nogu, kretnjama... Kod njega je teško reći koliko je mentalno unutra, ali tako je i između prve dvije borbe s Cormierom izgledao kao da ga nije briga ni za što", rekao je Smith.

Takav se dojam, doduše, lako mogao steći i o Nikoli Jokiću, koji u slobodno vrijeme puno više razmišlja o konjima nego o košarkaškom poslu, pa je izdominirao NBA ligom i s Denver Nuggetsima osvojio naslov prvaka. Miočić je često pokazivao iste takve karakterne osobine.

U studenom, na eventu UFC 295, vidjet ćemo je li flegmatični vatrogasac spreman zaustaviti čovjeka kojem je jedini cilj dokazati se u teškoj kategoriji kao najveći borac svih vremena. Miočić bi pobjedom svakako zacementirao status najvećeg UFC-ovog teškaša u povijesti. Bit će to veličanstven okršaj dviju legendi za vlastitu ostavštinu u borilačkom sportu.

Pročitajte više