Bizarna situacija. Rijeka navija za Borussiju u finalu Lige prvaka, a Dinamo protiv

Foto: Profimedia

BORUSSIA DORTMUND je u finalu Lige prvaka. Nakon što je prije šest dana na Signal Iduna Parku pobijedila PSG 1:0, Borussia je na Parku prinčeva u uzvratu također slavila 1:0, a gol je postigao Mats Hummels u 50. minuti. U srijedu će Real i Bayern u Madridu odigrati svoj uzvrat polufinala, a u prvom dvoboju je bilo 2:2. Borussiji će ovo biti treće finale Lige prvaka. U prvom je 1997. pobijedila Juventus 3:1, a 2013. je izgubila od Bayerna 2:1.

Ovaj rasplet događaja potencijalno može imati velik utjecaj i na hrvatske klubove u idućoj sezoni europskih natjecanja. Prije svega, Borussia je već pobjedom u prvoj utakmici definitivno osigurala mjesto u Ligi prvaka sljedeće sezone. Naime, Liga prvaka u sezoni 2024./25. bit će prva u novom formatu od 36 momčadi, a izvan normalne kvote klubova koje države imaju u Ligi prvaka, dva dodatna mjesta pripast će ligama čiji klubovi ove sezone ostvare najveći nacionalni koeficijent.

Ta pobjeda Borussije u prvoj polufinalnoj utakmici zacementirala je Njemačku na drugoj poziciji, što znači da će oni i vodeći Talijani imati po pet klubova u grupnoj fazi Lige prvaka sljedeće sezone. Taj peti njemački klub bit će upravo Borussia. Trenutno drži to mjesto u Bundesligi s nedostižnih 15 bodova prednosti ispred Eintrachta dva kola prije kraja, a za četvrtim RB Leipzigom zaostaje tri boda.

Nijemci potencijalno dobivaju šestog predstavnika u Ligi prvaka

Njemačka bi sljedeće sezone mogla imati i šestog predstavnika u Ligi prvaka. To će se dogoditi ako Borussija osvoji Ligu prvaka i istovremeno završi peta u prvenstvu. U slučaju da Borussia završi sezonu na četvrtom mjestu Bundeslige i osvoji Ligu prvaka, tada Nijemci ne bi dobili šesto mjesto u elitnom klupskom natjecanju sljedeće sezone.

Naime, osvajač Lige prvaka izravno ulazi u sljedeće izdanje bez obzira na kojem mjestu završi u prvenstvu, i to mjesto je dodatno za ligu, tj. ako liga daje četiri predstavnika, nitko od njih neće izgubiti svoje mjesto jer je klub koji je u ligi plasiran slabije od njih osvojio Ligu prvaka.

Međutim, ako osvajač Lige prvaka osigura mjesto kroz ligu (bude među prva četiri u navedenom hipotetskom slučaju), onda liga ne dobiva dodatno mjesto, nego bi to mjesto osvajača Lige prvaka zauzeo klub koji u kvalifikacijama u "putu prvaka" ima najveći koeficijent. Fora je u tome što UEFA ne broji peto mjesto u Njemačkoj kao "ulaz kroz ligu", nego samo ona osnovna mjesta koja imaju po nacionalnom koeficijentu (dakle, prva četiri).

Dinamo navija protiv Borussije

Upravo se za to mjesto bori Dinamo jer u ovom trenutku ima drugi najveći koeficijent iza Šahtara. Tri kola prije kraja prvenstva Ukrajine Šahtar je vodeći s četiri boda prednosti ispred Dynamo Kijeva, a u subotu igraju međusobni derbi. Dakle, Dinamo treba navijati da Šahtar ne bude prvak i da Borussija ne osvoji Ligu prvaka kako bi dobio izravan ulaz u Ligu prvaka iduće sezone.

Čak i da Šahtar bude prvak zbog pomicanja pristupnih lista u kvalifikacijama, Dinamo opet navija protiv Borussije jer će u tom slučaju izravno ići u play-off Lige prvaka. Ako Borussija osvoji Ligu prvaka i Šahtar bude prvak, onda se ni to neće dogoditi, nego će Dinamo kao prvak krenuti iz drugog kola kvalifikacija te mora proći tri prepreke do grupne faze Lige prvaka.

Rijeka navija za Borussiju

Bizarno je da Rijeka istovremeno navija za Borussiju. Naime, Riječani će sezonu vjerojatno završiti kao drugoplasirana momčad te će zauzeti mjesto u kvalifikacijama za Europa ligu. To mjesto ide osvajaču Kupa, ali budući da prve dvije momčadi SHNL-a igraju finale, jasno je da Rijeka uzima to mjesto što god se dogodilo.

Za Rijeku je Borussija bitna jer ako Ligu prvaka ili Europa ligu osvoji momčad koja se kroz ligu kvalificira izravno u Europa ligu, tada će doći do pomicanja pristupnih listi u kvalifikacijama za Europa ligu te će Rijeka startati sezonu od drugog kola kvalifikacija umjesto od prvog kola.

UEFA peto mjesto Borussije u Bundesligi u ovim kalkulacijama računa kao mjesto koje vodi u Europa ligu bez obzira na to što će Borussija igrati Ligu prvaka iduće sezone (jer je to dodatno mjesto na osnovna četiri u Ligi prvaka) te stoga Rijeka navija za Borussiju, a Dinamo protiv. Naravno, sve pod uvjetom da Dinamo obrani prednost u SHNL-u do kraja sezone i postane prvak.

 

Pročitajte više