Bizarno, bizarnije: Udar groma, eksplozija jaja, pad preko psa...

SPORT neminovno nosi rizik od ozljeda. Nekada su one lakše, nekada brutalne kao u slučaju Eduarda da Silve i njegovog teškog loma noge, a nekada su one bizarne. Posljednji slučaj danskog nogometaša kojeg je tijekom prijateljske utakmice pogodio grom, naveo nas je na pregled najbizarnijih ozljeda u sportu.

I dok su nas neke nasmijale do suza, druge su nas sablaznile i navele nas da se duboko zamislimo...

Nogometaš Rangersa Kirk Broadfoot doživio je  poprilično bizarnu nesreću tijekom konzumacije svog doručka. Vruće jaje eksplodiralo mu je u lice prilikom čega je došlo do opeklina toliko ozbiljnih da je Broadfoot morao potražiti pomoć liječnika. Ništa bolje nije prošao niti Liam Lawrence, nogometaš Stoke Cityja koji je prošle godine pao preko svog psa i ozlijedio gležanj. Još uvijek se sjećamo sličnog slučaja belgijske tenisačice Kim Clijsters. I ona se spotaknula preko svog kućnog ljubimca i zaradila ozbiljnu ozljedu leđa koja ju je na neko vrijeme udaljila sa teniskih turnira.

Koferom ozlijedio leđa

Vratar Premierligaša West Hama, Roy Carroll skupljao je lopte tijekom treninga kada mu je noga zapela u mrežu što je dovelo do ozbiljne ozlijede koljena. Koljeno je ozlijedio i Richard Wright, Evertonov nogometaš, i to tako što je neoprezno pakirao svoje stvari za put. Očito je precijenio svoje "dizačke sposobnosti", a njegovi su koferi bili preteški za osjetljivu konstituciju.

No, daleko više nesreće imao je španjolski reprezentativni vratar Santiago Canizares koga je nespretnost tijekom obavljanja jutarnje higijene stajala nastupa na Svjetskom prvenstvu 2002. Canizares je nehotično ispustio bocu kolonjske vode na umivaonik, a komad stakla mu je ozbiljno rasjekao nožni palac što ga je onemogućilo da ode na Mundial.

Golf palicama izbio zub

Da su vratari poprilično nespretni dokazuje i američki golman Kasey Keller. On si je prije nekoliko godina uspio izbiti zub prilikom vađenja golf palica iz prtljažnika svog automobila. Još nespretniji bio je bivši branič Aston Ville Alan Wright. Vjerovali ili ne, Wright je uspio istegnuti nogu kada je pokušao dosegnuti papučicu gasa svog Ferrarija.

Vjerojatno najbizarnija ozljeda od navedenih dogodila se 1993. Tony Adams je slaveći pobjedu u Liga Kupu sa svojih ramena ispustio sjevernoirskog reprezentativca Stevea Morrowa koji je prilikom pada slomio ručni zglob. Slavlje mu je prisjelo, a zbog ozljede je propustio ostatak sezone.

Čupić, Ivanišević, Ančić, Rapaić...

Kad su u pitanju hrvatski sportaši najveći pehist je zasigurno rukometni reprezentativac Ivan Čupić. Danas najbolje krilo svijeta uspješno se oporavio od bizarne nesreće koju je doživio tijekom priprema za Olimpijske igre u Pekingu prošle godine. Čupić se prilikom večernje šetnje Crikvenicom spotaknuo, a kada se pokušao uhvatiti za obližnju ogradu prst mu je zbog vjenčanog prstena zapeo u jedno oštro okno i toliko se ozlijedio da su ga liječnici morali amputirati. Ne treba posebno naglašavati da je Čupić propustio Olimpijske igre.

Veliki nesretnik je i bivši hrvatski tenisač i osvajač Wimbledona Goran Ivanišević. Zec je u svojoj karijeri doživio nekoliko bizarnih nesreća, a najpoznatija je ona kada je u kupaoni ozlijedio nožni palac zbog čega je morao napraviti pauzu od nekoliko tjedana. Nije imao više sreće niti tijekom turnira u Miamiju. 1996 godine od propuha mu se ukočio vrat zbog čega je bio prisiljen predati finale. Na istom turniru nekoliko godina kasnije na školjku je rasjekao stopalo šećući se po pješčanoj plaži Miamija. I to ga je udaljilo s teniskih terena...

I njegov nasljednik Mario Ančić nije imao sreće sa bizarnim nezgodama. Splićanin je nastradao zabavljajući se na vodenom skuteru, a kada se napokon oporavio od vrlo neugodne mononukleoze, uspio se ozlijediti utegom u teretani. Još jedan hrvatski sportski velikan iz Splita, plivač Duje Draganja, doživio je bizarno iskustvo koje ga je stajalo oporavka. Naš najbolji plivač se poskliznuo na parkiralištu u Denveru i ramenom udario o tlo. Udarac je bio tako jak da su od njegovih posljedica stradali ligamenti.

No, titula najsmješnije bizarne nesreće ipak pripada bivšem reprezentativcu Mikiju Rapaiću. Hajdukovac je na splitskom aerodromu odlučio počešati oko avionskom kartom i to njezinim rubnim, ali i vrlo oštrim dijelom. Ovaj ga je pokušaj koštao ozbiljne ozljede oka zbog koje je nekoliko tjedana nosio povez

Pročitajte više