Bjeloruski recept: Modrića odcijepiti od ostatka momčadi!

ALEKSANDER HAČKEVIĆ bivši je dugogodišnji reprezentativac Bjelorusije. U periodu od 1993. do 2005. godine odigrao je 38 utakmica i zabio četiri pogotka. Karijeru je započeo i završio u Dinamu iz Minska, a čak sedam godina proveo je u Dinamu iz Kijeva. Nekad plemeniti veznjak ostao je u nogometu, trenersku karijeru započeo je u bjeloruskoj ligi. Njegove su prognoze uoči večerašnjeg važnog kvalifikacijskog ogleda između Bjelorusije i Hrvatske vrlo zanimljive.

"Veliki sam optimist, a ponajprije očekujem vrlo zanimljivu utakmicu. Hrvati igraju napadački, otvoren nogomet, a naši igrači također štuju takvu igru, posebice pred svojom publikom. U prijašnjim kvalifikacijskim utakmicama startali smo vrlo agresivno, uz dosta presinga. Sasvim sigurno će tako biti i večeras. Nadalje, u obje ekipe vladat će velika motiviranost, i jednima i drugima pobjeda je imperativ", kaže 35-godišnji Hačkević.

"Ako ćemo suditi prema imenima, Hrvatska ima jaču momčad i širu klupu, ali ne treba zanemariti činjenicu da mnogi njihovi reprezentativci još nisu krenuli u sezonu sa svojim klubovima. Stoga bi igrački tonus naših igrača trebao biti nešto intenzivniji."

Odakle Bjelorusiji prijeti najveća opasnost?

"Ponajprije, Hrvatska ima izuzetno jak napad, bundesligaški dvojac, Olić iz Bayerna i Petrić iz HSV-a. Tu je i sjajni Darijo Srna iz Donjecka, jedan od ključnih igrača Bilićeve momčadi. Skladna su momčad, kvalitetna i karakterna.

Hleb nije u formi, to je loša vijest za domaćine.

"Jasno mi je da je daleko od svog najboljeg izdanja. No, ne treba ga podcijeniti, nadam se da je spreman pružiti dosta u ovako važnoj utakmici."

Vaša prognoza?

"2:2, ili 2:1 pobjeda Bjelorusije."

Da je nogomet plivanje, sve bi bilo jasno....

Posljednje upute svojim igračima negdje u vrijeme zaključenja ovog teksta nudi Bern Stange, bjeloruski izbornik.

"Da se  natječemo u plivanju, sve bi bilo jasno. Bolji plivač bi pobijedio, a u ovom slučaju, to bi bila Hrvatska. Ipak, nogomet je prekrasan sport jer se nikad ne zna tko će trijumfirati. Tu vidim našu šansu. Jednostavno moramo pobijediti kod kuće", poručio je Stange, Nijemac koji se nada da Bjelorusija može po prvi puta u povijesti otići na SP.

"Na prvi pogled remi protiv tako jake momčadi kao što je Hrvatska zvuči dobro, ali mi smo i dalje u utrci za drugo mjesto i idemo na pobjedu. Jeste li ikad čuli za klub SV Eintracht Trier? Vjerujem da niste, ali radi se o klubu iz njemačke četvrte lige koji je nedavno pobijedio Hannover u njemačkom kupu. Pobijedili su jer su igrali srcem. Mi ćemo pokušati napraviti isto", kaže Stange.

Oglasio se u bjeloruskom tisku još jedan stručnjak, Jurij Vargečik, skautirao je Hrvatsku u susretu s Ukrajinom u Zagrebu.

"Tehnički su jako potkovana momčad, a njihovi igrači briljiraju u jakim europskim klubovima. Igraju u standardnom rasporedu 4-4-2, a sve se vrti oko Luke Modrića. On pokreće akcije i stalno se priključuje u napad. Njega bi trebali odvojiti od ostatka momčadi."

Pročitajte više