Blanka konačno preko dva metra: Pokazala sam da onaj New York nema veze s vezom!

BLANKA VLAŠIĆ konačno je uspjela. Po prvi puta ove sezone preskočila je visinu od dva metra i uzela pobjedu u svom Splitu, na petom Međunarodnom skakačkom mitingu "Split 2011." Zaletište atletskog spektakla smješteno je na križanju između Marmontove ulice i splitske rive, koju su okupirali navijači, turisti te uvaženi likovi iz svijeta atletike. Svi su oni Blanki dali posebnu energiju koja je joj trebala nakon što je preskočila dvoranski dio sezone i na otvorenom zaredala rezultate ispod dva metra.194, 195 pa 197 cm. Progres je zaustavio New York i drugo mjesto s preskočenih 190 cm.

Split je konačno donio sunce. Blanka je pobijedila sa skokom od dva metra. Podignula je letvicu i na 202 cm, ali nije prešla preko nje.

Ipak, postala je prva visašica ove sezone koja je na otvorenom preletjela magičnu granicu. Ujedno, to joj je 99. natjecanje u karijeri na kojem je skočila iznad dva metra, a veliki bi jubilej mogla proslaviti na mitingu Dijamantne lige u Lausanneu, 30. lipnja.

Brojni gledatelji na Rivi vidjeli su najkvalitetnije natjecanje u skoku u vis ove godine. Za to nije zaslužna samo Blanka, već i bugarska atletičarka Venelina Veneva koja je preskočila 1.98 metara, što je u tom trenutku također bio najbolji rezultat godine u svijetu. Veneva je, štoviše, i povela jer je isprva preskočila spomenutu visinu, za razliku od naše rekorderke kojoj je to uspjelo iz drugog pokušaja. No, Bugarka je sva tri puta bila neuspješna na 2.00, a Blanka je iz drugog zaleta preletjela letvicu i odnijela pobjedu, četvrtu ove sezone.

Blanka je natjecanje u Splitu započela na 1.88 metara, a tu je visinu "riješila" iz prvog pokušaja, baš kao i 1.91 i 1.94, nakon čega je propustila 1.96 i krenula odmah na 1.98.

Treće je mjesto u Splitu pripalo Ruskinji Svjetlani Školinoj (1.96), dok je četvrta bila naša Ana Šimić. Članica AK Zagreba je preskočila 1.91 metar, centimetar ispod svoga osobnog rekorda.

"Nije baš za baciti se u rivu od sreće, ali ok. Probila sam psihološku barijeru"

"Jako je dobro je izgledala, iako je na zalazu snaga. Ovo je sjajan rezultat, zadovoljan sam. Postoji puno prilika kada je rezultat od dva metra zapravo dobar dan, ali uvjeti se mijenjaju i treba biti zadovoljan. U Blanki se sada nešto prelomilo i sigurno da može bolje u nastavku sezone", bila je prva reakcija Joška Vlašića.

Blanka je, pak, bila prepuna emocija. "Ma onaj New York me satrao. Pokazala sam da to nema veze s vezom", povikala je u kamere.

"Već na pola natjecanja kao da mi je sve izašlo iz nogu. Držalo me preveliko uzbuđenje, ipak ne mogu pobjeći od sebe. Već par dana uopće nisam dolazila na rivu. Cilj je bila pobjeda i skok od dva metra. Hvala svima koji su došli, gušt je skakati za vas", poručila je splitskoj publici.

Kada su se dojmovi malo slegli, progovorila je ona prava Blanka. Neustrašiva, a opet oprezna i plaha.

"Jesam, zadovoljna sam. Nije baš za baciti se u rivu od sreće, ali je ok. Ovdje mi je gore nego na svjetskom prvenstvu, tamo me navijači ne potroše toliko. Domaća je publika, očekivanja velika, satrala sam se psihički. Više visine su platile danak toj mojoj emocionalnoj potrošenosti. Ovo je veliki psihološki dobitak za mene."

Pročitajte više