Blanka: Osjećam da u Rimu za mene započinje sezona

HRVATSKA visašica Blanka Vlašić, najbolja atletičarka svijeta u prošloj godini, nastupit će u četvrtak na mitingu Dijamantne lige u Rimu.

Podsjetimo, najveća konkurentica Blanki Vlašić u skoku u vis trebala je biti domaća predstavnica Antonietta di Martino koja je tijekom prošle zime, u izostanku hrvatske rekorderke koja je uzela stanku, postala europska dvoranska prvakinja. Di Martino je prije dvije godine pobijedila Blanku upravo na Golden Gali, no Rim ove godine, zbog ozljede, neće vidjeti. Prvi će put ove sezone skakati zato europska doprvakinja Emma Green Tregaro, a pobjedu će loviti i Ruskinja Svjetlana Školina, Španjolka Ruth Beitia, Ukrajinka Vita Stjopina...

Službena internetska stranica Međunarodne atletske federacije donosi nekoliko Blankinih razmišljanja pred nastup na kojem će hvatati peti rimski naslov.

"Uvijek sam uzbuđena kad se natječem u Rimu budući da je toliko blizu mojoj domovini i budući da me za ovaj miting vežu ugodna sjećanja. Nadam se da ću biti bolja no što sam bila u Šangaju, gdje sam osjećala umor jer sam ondje stigla dan prije mitinga. Tamo nisam imala velika očekivanja. Osjećam da u Rimu za mene započinje sezona."

* Jeste li razočarani zbog odustajanja Di Martino?

"Za miting i publiku bilo bi sjajno da je ona ovdje. Mene bi jaka suparnica dodatno motivirala, no koncentrirana sam na sebe samu."

Lani je u Rimu Blanka preskočila letvicu na 203 centimetra visine i tako izjednačila rekord mitinga.

Bolt i Powell nervozni pred Rim: "Ne znamo što očekivati"

Jamajčanski sprinter Usain Bolt vratit će se natjecanjima na atletskoj stazi u četvrtak u Rimu gdje će biti održan treći miting iz Dijamantne lige ove godine.

Deset mjeseci najbrži čovjek današnjice, vlasnik svjetskih rekorda na 100 i 200 metara, nije nastupao, a sada će to učiniti u šlageru mitinga i to u borbi s bivšim svjetskim rekorderom, sunarodnjakom Asafom Powellom. U pitanju je utrka na stometarskoj dionici na čijem će startu biti i europski prvak Francuz Christoph Lemaitre.

"Možda i prvi puta u karijeri osjećam nervozu. Dugo me nije bilo, deset mjeseci nisam nastupao, ali se sada osjećam u potpunosti spremno. Vidjet ćemo što će reći staza u četvrtak, nadam se dobrom vremenu utrke, no ne mogu ga prognozirati", kaže Bolt.

Jednako nervozan je i njegov prethodnik kada je vlasništvo svjetskog rekorda u pitanju.

"Bolt je nervozan? I ja sam budući da je ovo naše prvo pravo natjecanje. Svaki sprinter osjeća nervozu pred prvi nastup jer ne zna što može očekivati, ne zna je li zaboravio trčati", dodao je Powell.

Pročitajte više