Blanka u finalu

NAŠA najbolja atletičarka Blanka Vlašić u kvalifikacijama skoka u vis preskočila je 1.95 m iz prvog pokušaja, iako se prethodno mučila na 1.85 m.

Blanka je propustila visine od 1.75 m i 1.80 m, da bi dvaput rušila letvicu na 1.85 m. No, u trećem pokušaju joj je uz pomoć publike ipak uspjelo preskočiti 1.85 m. U tom je trenutku psihološka uzdrmanost nakon viroze bila jasno vidljiva.

Teškoće su se nastavile. To uistinu nije bilo lako gledati. Naša atletičarka je u prvom pokušaju rušila letvicu postavljenu na 1.89 m, da bi u drugom jednostavno pokidala živce svih koji gledaju kvalifikacije skoka u vis. Preskočila je, a ljestvica je, vjerojatno fizikalno najvećom mogućom amplitudom, nastavila vibrirati "vječnih" 5-6 sekundi, a da nije pala. Ipak, uspjela je!

Čini se da je tek na 1.92 m Blanka svladala psihološku blokadu. Na toj je visini bila sigurna iz prvog pokušaja, čak je otišla dosta iznad letvice.

Visinu 1.95 m Blanka je također preskočila iz prve, čime se kvalificirala u finale skoja u vis, koje je na rasporedu u subotu u 19:00.

"Malo sam prazna, noge me nisu slušale jer sam još bolesna. Tri dana sam samo ležala i naravno da mi trebaju treninzi, ne mogu ja baš uvijek skakati sjajno, a bilo je i puno nervoze. Ne bih nikome u životu poželila da dođe u situaciju u koju sam ja došla kada sam skakala treći skok na 185 centimetara. Bolje je ipak da je bio treći pokušaj na 185 centimetara, a ne na odlučujućoj visini. Ja kad poletim pravi skok, a to je bio drugi pokušaj na 189, kao da odletim, a ispočetka sam se jako mučila, stalno sam bila ili predaleko ili preblizu. Zbog toga sam i onako glasno opsovala kada sam preskočila 185, nije da sam paničarila jer sam dosta puta bila u sličnim situacijama. Kada sam prvi puta rušila na 189, rekla sam sebi -ajde, pa sve ostale su to isprve preskočile. To je pokrenulo onaj dišpet u meni i nakon toga sam skakala puno bolje. Bilo je lijepo gledati ostale cure kako skaču, a ti si ispunila normu isprve. Trener Bojan Marinović mi je rekao da sam skakala prazna, te da je to i očekivao s obzirom na okolnosti. Finale? Puno cura odlično skaču, ali prvi favorit je Hestrie Cloete. Za medalju bi trebalo biti dovoljno 199, a možda čak i 202 centimetra. Samo da se u ova dva dana dobro odmorim", kazala je vrlo raspoložena Vlašić, svjesna da je olimpijski san o medalji mogao završiti i prije negoli je zapravo poèeo.

Osim Vlašić, kvalifikacijsku normu od 195 centimetara preskočile su prva favoritkinja Južnoafrikanka Hestrie Cloete, Ukrajinke Irina Mihajličenko i Vita Stjopina, Ruskinja Ana čičerova i Jelena Slesarenko, Belgijanka Tia Helebaut, Amrikanka Amy Acuff i Rumunjka Monica Iagar. Sa preskočenih 192 centimetra u finale su ušle Ukrajinka Inha Babakova, Španjolka Marta Mendia i Rumunjka Oana Pantelimon.

(Izvor fotografije: FaH)

Pročitajte više