Blatter zabrinut zbog širenja "Bosmanovog pravila"

PREDSJEDNIK FIFA-e, Sepp Blatter, izrazio je zabrinutost zbog širenja takozvanog Bosmanovog pravila na još 24 europske zemlje koje nisu članice Europske zajednice

Naime, francuski Vrhovni sud potvrdio je 30. prosinca 2002. godine presudu Okružnog suda po kojoj je poljskoj košarkašici Lili Malaji dozvoljen prijelaz u Strasbourg iako se tom transferu usprotivio Francuski košarkaški savez pošto Malaja dolazi iz Poljske koja nije članica EZ, a Strasbourg, uz to, već ima u svom sastavu dvije strane igračice iz zemalja koje također nisu članice EZ.

Blatter je za ovaj ´slučaj´, kod kojeg su se Malajini odvjetnici pozvali na Bosmanovo pravilo o slobodnim transferima sportaša, rekao da on može pokrenuti pravu lavinu prijelaza nogometaša, iz zemalja koje nisu članice EZ te da će u 2004. godini Bosmanovo pravilo biti multiplicirano u još milijun slučajeva.

No predstavnik Vrhovnog suda Francuske obrazložio je presudu činjenicom da su te 24 europske zemlje, koje još nisu primljene u članstvo EZ, potpisale sporazum s EZ-om po kojemu se njihovi građani neće diskriminirati prilikom zapošljavanja u zemljama članicama EZ, odnosno da će biti izjednačeni s građanima tih zemalja.

Blatter je priznao da je FIFA potpisala sličan sporazum sa 77 zemalja trećeg svijeta te da zbog toga - ako Malajin slučaj posluži kao presedan za sve buduće ´slučajeve´ - očekuje pravu najezdu igrača iz Istočne Europe i afričkih zemalja na Zapad.

- Bojim se da će širenje Bosmanovog pravila dovesti u dvojbu formulu 6 + 5 na kojoj FIFA inzistira, a po kojoj najmanje 6 igrača prvog sastava nekog profesionalnog kluba moraju biti iz zemlje iz koje je dotični klub - zaključio je Blatter.

Pročitajte više