Boban i društvo mijenjaju pravilo o posudbama igrača

Foto: Pixsell

AKTUALNO rukovodstvo Međunarodne nogometne federacije (FIFA), na čelu s predsjednikom Giannijem Infantinom i glavnim savjetnikom Zvonimirom Bobanom, prionulo je temeljitim promjenama nogometnog sustava.

Prema posljednjim informacijama, svjetska krovna nogometna organizacija odlučila je ograničiti broj nogometaša na posudbama. Odluka koja na snagu stupa sa sezonom 2020./2021. osjetno će utjecati na mnogobrojne klubove.

Sveukupni broj nogometaša na pozajmicama po pojedinoj sezoni smanjit će se na šest ili osam. Klubovi će tijekom sezone između sebe smjeti razmijeniti maksimalno po dva igrača.

Talijanski klubovi prednjače u praksi posuđivanja igrača. Atalanta trenutačno na posudbama ima čak 54 igrača koji su razasuti širom kontinenta.

Genoa (28), Sampdoria (27), Chievo (27), Sassuolo (26), Inter (26), Torino (26) i Juventus (25) slijede famozni dugogodišnji trend kojem su priklonjeni i ostali europski klubovi poput Chelseaja (18) i Sportinga (13) te Benfice (12) i Manchester Cityja (12).

Gledajući hrvatske klubove, Rijeka predvodi listu s 10 posuđenih igrača po Slovačkoj, Bosni i Hercegovini te Sloveniji. Dinamo je početkom tekuće sezone na posudbe proslijedio šest igrača. Slijede ga Lokomotiva s četiri te Osijek i Hajduk s po dvije pozajmice.

S obzirom na brojne transakcije u vidu posudbi, Dinamo i Lokomotiva godinama su unazad zbog uskog poslovanja bili na meti kritika.

Mnogi klubovi, poput Chelseaja, koji već godinama samo Marija Pašalića na kaljenje šalje na različite destinacije (Elche, Monaco, Milan, Spartak Moskva, Atalanta), bit će znatno ograničeni u nastojanjima da ostali klubovi povedu brigu o razvoju njihovih igrača u koje su investirali.

Pročitajte više