SERIE A

Boban: Imao sam ritual prije svakog Derbija, ali u subotu moram biti miran

Foto: EPA

U SUBOTU se od 20:45 sati igra prvi ovosezonski milanski derbi. Milan je formalno domaćin Interu.

Osim Ante Rebića na crveno-crnoj i Marcela Brozovića na crno-plavoj strani, od Hrvata će među sudionicima biti i Zvonimir Boban, koji je cijelo desetljeće igrao za Milan, a danas je direktor toga kluba. Povodom Derbija dao je intervju za Calciomercato, a prenosimo ga u cijelosti.

Kako je igrati i živjeti Derbi?

"Kaže se da riječi ne mogu opisati neke trenutke u nogometu, a Derbi je jedan od njih. Ako ga niste igrali, ne možete ga zapravo razumjeti, a čak i ako ste ga igrali, ne možete opisati snagu, strast i pritisak koje on nosi. Ali ako imaš hrabrost i karakter, čim prvi put dotakneš loptu, sve drugo nestaje. Ali večer prije Derbija drukčija je nego prije drugih utakmica, pred koje često trebaš tražiti dodatnu motivaciju. Tu je gotovo suprotno, moraš se pokušati opustiti jer inače riskiraš da te preplave emocije. To je jedinstven derbi u svijetu između dva kluba koji se međusobno poštuju, ali imaju nevjerojatno, povijesno, divno rivalstvo."

Koji vam je Derbi najdraži?

"Onaj koji smo dobili 6:0 bio je lud. Bio je i jedan 5:0 u kupu, ali to nije isto. Neke smo i gubili, ali pobjede donose velike emocije, njih se uvijek sjećaš. Osobno, sjećam se čudnog, ali zabavnoga gola koji sam zabio Freyu. Drag mi je jer sam morao brzo razmišljati i reagirati u trenutku."

Vaš odnos s navijačima Milana?

"Iskreno, nikad nisam razmišljao o tom odnosu za vrijeme Derbija. Uvijek sam mislio na odnos prema dresu i o tome što mogu učiniti za njega, a to su stvari koje navijači cijene. Na njima je da ocijene mene kao osobu i kao igrača. Ali natpisi, transparenti, koreografije naših navijača, koji su vrlo kreativni, uvijek su me zabavljali."

Jeste li imali kakve rituale prije Derbija?

"Imao sam rituale prije utakmica, kao i svaki igrač i trener. Nije to pitanje praznovjerja, nego ritma. Način na koji sam vezivao kopačke, glazba koju sam slušao na walkmanu, uvijek sam slušao iste pjesme i ponavljao iste riječi prije utakmice. To su neke vrlo osobne stvari koje sam radio prije utakmice."

Jeste li uzbuđeni prije prvog Derbija u ulozi direktora?

"Bit će tu drukčije emocije, ali drukčije je prije svakog Derbija. Već nakon prethodne utakmice počinješ razmišljati o Derbiju i živjeti ga. Milano je grad koji ludo proživljava Derbi, proživljavaju ga i oni koje nogomet inače ne zanima, kao da su oduvijek zaljubljeni u nogomet. Kao direktor moram biti smireniji nego kao igrač te gledati stvari nogometnom logikom kako bismo ih mogli popraviti."

Pročitajte više