LIGE PETICE

Bobanov Milan u zoni sumraka

Najvatreniji navijači, pod imenom Curva Sud Milano, iz protesta su u 75. minuti napustili tribine u porazu od Fiorentine (1:3) Foto: Getty Images / Guliver Image

ATENA, 23. svibnja 2007. - Milan se osvetio Liverpoolu (2:1) za Istanbul i sedmi put postao prvak Europe, a Paolo Maldini u 39. godini podigao je svoj peti trofej Lige prvaka. 

Rim, 7. svibnja 2011. - Milan je remijem bez golova protiv Rome dva kola prije kraja osigurao 18. naslov talijanskog prvaka i prekinuo petogodišnju dominaciju Intera.

Siena, 19. svibnja. 2013. - Milan je golovima Marija Balotellija u 84. iz penala i Philippea Mexesa u 87. minuti preokrenuo kod Siene (2:1) i posljednji se put plasirao u Ligu prvaka. Te noći u Toskani krenuo je pad nogometnog velikana. Godinu ranije prodani su Zlatan Ibrahimović i Thiago Silva u PSG zbog dugova, a kao pojačanja predstavili su Alessandra Matrija, Urbyja Emanuelsona, Andreu Polija, Kevina Constanta, Valtera Birsu... Ubrzo je smijenjen i trener Massimiliano Allegri, kojeg su bezuspješno nasljeđivali Clarence Seedorf, Filippo Inzaghi, Siniša Mihajlović, nakratko Christian Brocchi, Vincenzo Montella, Gennaro Gattuso... Trend besplatnih i prosječnih pojačanja traje još uvijek, kako na igračkom tako i na trenerskom planu.

Madrid, 11. ožujka 2014. - Milan je porazom 1:4 kod Atletica u osmini finala odigrao svoju posljednju utakmicu u Ligi prvaka. Jedini gol zabio je legendarni Kaka, pokazujući grb na dresu uz poruku "Mi smo Milan". 

Milano, 29. rujna 2019. - Milan je izgubio od Fiorentine (1:3) i upisao četvrti poraz (treći zaredom) u prvih šest kola Serie A i drži 16. mjesto na ljestvici s bodom više od zone ispadanja. Klub je izbačen iz Europe zbog dugova, američki investicijski fond i korporacija Elliott ne daje novac za pojačanja i u sjeni radi na novoj prodaji kluba.  Najodaniji navijači, pod imenom Curva Sud Milano, do 75. minute utakmice na San Siru uzvikivali su "Sramota! Sramota!", a onda uz povike "Ne zaslužujete nas" i napustili južnu tribinu. 

Tako izgleda skraćena kronologija kluba koji je od vrha Europe došao do dna. S četiri poraza u šest prvenstvenih utakmica slavni klub ostvario je najgori start u posljednjih 80 godina. 

Borba za opstanak 

Od velikog Milana danas su ostali tek povijest i San Siro, a za par godina neće biti ni nogometne katedrale koju će zamijeniti novi, moderni i 1,2 milijarde vrijedni stadion u zajedničkom vlasništvu s Interom. Sve se to događa dok klub ima velike probleme s UEFA-inim financijskim fair-playom, a na terenu izgledaju traumatično. 

"Mi smo momčad vragova. Naše su boje crvena, poput vatre, i crna, poput straha koji izazivamo u očima protivnika", rekao je 15. prosinca 1899. godine Englez iz Nottinghama Herbert Kilpin, koji je zajedno s Alfredom Ormondom Edwardsom osnovao Associazione Calcio Milan. To je vrijedilo kroz dugu povijest kluba koji će 16. prosinca ove godine proslaviti 120 godina. Prošli su put od bankrota do druge lige i nazad, čekali su Scudetto 44 godine (1907. - 1951.), ali ovo što prolaze danas bilo je nezamislivo.

Ipak, događa se. 

Klupska kriza započela je posljednjih godina zlatne ere Silvija Berlusconija. Uslijedila je sumnjiva prodaja kluba Kinezu Yonghong Liju, koji je još sumnjivije i misterioznije poslije svega godinu dana morao predati klub Elliottu zbog sve većih dugova. Zanimljivo, Maldini je tada odbio ponudu Kineza da se vrati u klub uz riječi da ne vjeruje u taj projekt.

Ipak, legendarni broj tri, čiji je dres uz šesticu nezaboravnog Franca Baresija jedini umirovljen, prošlog je ljeta odlučio prihvatiti ponudu Elliotta. Napredovao je do pozicije tehničkog direktora i danas ima sve ovlasti u sportskom sektoru. Takve sreće nije bio njegov suborac iz zlatnih dana, a sada trener Gennaro Gattuso, kojem je nedostajao tek jedan bod da vrati Milan u Ligu prvaka prvi put poslije pet godina, a koji je svejedno morao otići zajedno s potjeranim Leonardom, koji se vratio u PSG. 

Kako je govorio Boban: Vratit ćemo se u vrh prije nego što mnogi očekuju

Na njegovo mjesto došao je, po mnogima začuđujuće, 52-godišnji Marco Giampaolo, inače bivši trener klubova poput Ascolija, Cagliarija, Siene, Catanije, Cesene, Brescie, Empolija, Sampdorije...

"Giampaolo je maestro nogometa. On je jedan od onih trenera koji je i scenarist i režiser. Giampaolo je sigurnija oklada od mene. U posljednje četiri godine sve njegove ekipe su postigle rezultat iznad očekivanja, a uz to su i igrale prekrasan nogomet", rekao je javno Arrigo Sacchi, jedan od nogometnih revolucionara, koji je s Milanom osvojio devet trofeja, od čega dva naslova europskog prvaka zaredom, 1989. i 1990. godine. 

Ili je gadno pogriješio ili zna nešto čemu će nogometni svijet tek svjedočiti, a mi smo o Giampaolu pisali uoči počeka sezone uz logično pitanje - Novi Guardiola ili još jedna promašena ideja? Sve za sada velikom brzinom ide prema drugom dijelu naslova. 

Sacchijeve riječi i činjenica da je trenera odabrao čovjek poput Maldinija uvjerili su javnost i navijače da je to pravi potez, a uskoro se Maldiniju kao prvi suradnik priključio i Zvonimir Boban, koji je bio desna ruka predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, inače navijača Intera. 

"Trebat će vremena, ali radit ćemo logične poteze za razliku od vatrometa odluka koji ste mogli gledati posljednjih godina. Zbog toga ćemo se vratiti u vrh i prije nego što to mnogi očekuju. Novi vlasnici donijeli su stabilnost, inače ne bismo bili ovdje. Mi želimo da Milan opet pobjeđuje i mislim da ćemo do kraja svog puta dati navijačima puno prilika za zadovoljstvo", naglasio je Boban po povratku u voljeni klub, za koji je igrao osam godina i osvojio devet trofeja, od čega četiri Scudetta i Ligu prvaka 1994. u Ateni, gdje je srušena Barcelona Johana Cruyffa s 4:0. 

Giampaolo pogubio konce već nakon prvog poraza

Boban je posljednjeg dana prijelaznog roka doveo i Antu Rebića iz Eintrachta u zamjenu za portugalskog napadača Andrea Silvu, koji je zabio dva gola za klub iz Frankfurta u četiri utakmice, a Rossoneri su u šest susreta ukupno kao momčad postigli četiri pogotka, od čega dva iz penala.

Giampaolo je cijelog ljeta uigravao formaciju 4-3-1-2, tvrdeći da Suso kao najmaštovitiji igrač ovog Milana može igrati polušpicu umjesto svoje vječne i predvidljive pozicije na desnom krilu. Izgledalo je to dobro unatoč porazima u pripremnom periodu. Momčad je igrala nogomet, bili su vidljivi kratki, brzi i okomiti pasovi, kao i ideja presinga kako bi se lopta što prije vratila u posjed. Izgledalo je sve progresivno...

I onda je, poslije šokantnog poraza kod Udinesea (1:0) u prvom kolu, Giampaolo odmah popustio pod pritiskom i vratio se u sustavu 4-3-3 koji dokazano ne funkcionira, sa Susom na desnom krilu. Pogubio je konce, rotirao. Nije imao svojih sigurnih 11, a uspio je i zaratiti s jednim od najboljih igrača u ovoj momčadi, Brazilcem Lucasom Paquetom, za kojeg je rekao da "mora biti manje Brazilac ako želi uspjeti", na što mu je reprezentativac peterostrukog svjetskog prvaka poručio da je ponosan što je upravo to na terenu - Brazilac. 

Poljski napadač Krzysztof Piatek, koji je prošle sezone za Genou i Milan zabio ukupno 30 golova u 42 utakmice, ove sezone je usamljen i izgubljen u napadu, a nerijetko se dogodi da praktički u cijelom susretu dobije jednu korektnu loptu za gol. Talentirani napadač i rijetka svijetla točka Rafael Leao, što je pokazao čudesnim golom protiv Fiorentine, igra na poziciji lijevog krila. Ante Rebić odigrao je do sada samo 64 minute, a standardna desetka Hakan Calhanoglu igra nedostojno dresa i broja koji nosi na leđima.  

Maldini: Znam da sve izgleda kao tunel bez svjetla, ali...

Rezultat svega toga - tri vezana poraza, a u njima dva postignuta i sedam primljenih golova, uz dosta preživjelih prilika, vratnica, penala. A na ljestvici je Milan već na -12 od vodećeg Intera, -10 od aktualnog prvaka Juventusa, -7 od treće Atalante koju je Dinamo lako pobijedio na Maksimiru, -6 od četvrtog Napolija, -5 od Rome, -4 od Lazija...

"Nismo očekivali četiri poraza u šest utakmica. Također, kvaliteta nogometa je nezadovoljavajuća, ali mi smo odabrali trenera i mi ćemo ga braniti. Ispravno je dati mu malo vremena", rekao je Maldini nakon potopa od Fiorentine, što je razbjesnilo navijače čak i više od poraza na terenu, a prvi čovjek je pokušao smiriti nabujale tenzije.

"Znam da trenutačno sve izgleda kao tunel bez svjetla, ali tek je šesto kolo i nije sezona izgubljena. Navijači su s pravom protestirali i krivi smo svi, od kluba, igrača pa do trenera. Moramo podijeliti odgovornost, inače to postaje veliki teret", Maldinijeve su riječi koje najbolje potvrđuju koliki je pritisak trenutačno u trening-kampu Milanellu.

U čemu, zapravo, leže problemi Milana? U svemu, od početka do kraja. Sistem ne postoji.

Elliott očigledno ne zanimaju teren i rezultati, već samo lovi priliku kako prodati klub i zaraditi na tržištu (spominjao se Bernard Arnault, vlasnik Louis Vuittona, za cijenu od milijardu eura). No, sve je ostalo na medijskom pisanju o dolasku službeno drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu u Milan. Klub je u prijelaznom roku morao prodavati da bi ljeto završio s dobitkom od 20 milijuna eura, a objektivna kvaliteta ekipe je ispodprosječna.

Ljestvica i navijači nikad ne lažu. Milan je u zoni sumraka i pitanje je kada će i hoće li uopće izaći iz nje. 

Pročitajte više