KRIMINAL U SPORTU

Bočkaj se putem odvjetnika obratio javnosti i odgovorio na potvrđenu optužnicu

Foto: Pixsell / Facebook

OSJEČKO Općinsko državno odvjetništvo jučer je optužilo Petra Bočkaja (23), nogometaša Osijeka, da je u ožujku pijan Mercedesom uletio u prostorije benzinske postaje u Osijeku i pritom lakše ozlijedio dvije djelatnice nakon čega je pobjegao a da im nije pružio pomoć.

Državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv Bočkaja zbog "počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona/11, i kaznenog djela nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ/11".

Ne otkrivajući njegov identitet, Tužiteljstvo je u izvijestilo da je optuženik automobilom uletio u trgovinu Ine 1. ožujka nešto prije ponoći, pod utjecajem najmanje 1,86 promila alkohola, te nagurao police s robom i prodajni pult na 36-godišnju i 35-godišnju djelatnicu, koje su tako lakše ozlijeđene.

Bočkaj je na optužnicu odgovorio putem odvjetnika Vedrana Pajića. Poslao je priopćenje svim medijima u kojem navodi kako njegova stranka i on nisu primili optužnicu Općinskog državnog odvjetništva i osudio je one medije koji su, prema njegovim riječima, "stvorili sliku javnosti da je njegova stranka već osuđena za kazneno djelo."

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Tijekom prethodnih dana na nekolicini domaćih internetskih portala objavljena je informacija da je protiv moje stranke podignuta optužnica pred Općinskim sudom u Osijeku zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom iii sredstvom i kaznenog djela ne pružanja pomoći.

Kako to biva, ova informacija je objavljena u priopćenjima Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, a zatim su ju prenijeli svi vodeći mediji u zemlji, a da ja kao branitelj, niti moja stranka prije nismo primili navedenu Optužnicu niti smo imali saznanja o istoj. U objavi navedenih ,,vijesti“, novinari su uz činjenice koje su navedene u priopćenju državnog odvjetništva. dodavali svakojake navode tipa: .,Pijan razvalio pumpu i ozlijedio djelatnicu, klub ga prvo potjerao, a sad mu plaća odvjetnika“ itd..

Ovakvim tendencioznim navodima stvara se u javnosti slika da je moja stranka već osuđena za kazneno djelo. pa se čak navodi i koje su predviđene kazne zatvora za pojedino djelo! Sve navedeno čini se s namjerom i ciljem da se  mojoj stranci stvori kriva slika u javnosti, a koja se kroz medije plasira i prezentira čitateljima. Postupak potvrđivanja optužnice ne znači da je moja stranka kriva za ono što mu se predmetnom optužnicom stavlja na teret. Pravna kvalifikacija djela će biti predmet kaznenog postupka. u kojem će moja stranka aktivno sudjelovati i iznijeti svoju obranu.

Prema savjetu odvjetničkog tima, gospodin Petar Bočkaj će svoju obranu iznositi isključivo na sudu, a ne u javnosti. Smatramo da javnost nije mjesto gdje mu se treba suditi. U javnosti je već proglašen krivim i osuđen za navedeni događaj. Smatramo da ustavom  zajamčena presumpcija nevinosti još uvijek vrijedi u Republici Hrvatskoj do okončanja ovog kaznenog postupka.

Stoga Vas molimo. da moju stranku ne osuđujete unaprijed i istoga ne smatrate unaprijed krivim za događaj za koji ga tereti državno odvjetništvo. Državno odvjetništvo kao tužitelj je samo jedna od stranaka u postupku. a isti kao druga stranka u postupku imam pravo na obranu u istome, u kojem će konačnu odluku ipak donijeti nepristrani sud. Pred sudom nam predstoji borba u kojoj će se dokazivati što se točno dogodilo predmetne večeri i na koji način.

Moja stranka ne bježi od odgovornosti i posljedica koje su nastale i izražava još jednom žaljenje zbog cijelog događaja u kojem srećom nitko nije teže ozlijeđen. Ovakvi medijski natpisi svakako ne pridonose objektivnom utvrđivanju činjenica i nepristranosti suda.

Slijedom unaprijed navedenog, molimo Vas da mojoj stranci omogućite fer i pošteno suđenje pred nadležnim sudom u Osijeku. gdje će se utvrđivati istina o cjelokupnom događaju, kao i objektivno medijsko praćenje istog sukladno pravilima novinarske struke i etike."

Pročitajte više