Bode Miller: Doping treba legalizirati

UVIJEK kontroverzni Bode Miller koji voli šokirati svojim stavovima i komentarima, ovog puta je nadmašio samog sebe. U najmanju ruku je čudno čuti od jednog sportaša da se zalaže za legalizaciju dopinga. Miller izgleda ne vidi ništa sporno u takvom stavu pa je svoje argumente za legalizaciju dopinga u skijanju rado izložio na www.skiracing.com.

"Iznenađen sam da je doping zabranjen zato što bi u skijanju predstavljao minimalan rizik za zdravlje skijaša. Štoviše, povećao bi sigurnost sportaša jer bi se smanjila mogućnost pogrešaka na dnu staze koje mogu biti kobne." - rekao je osvajač Velikog globusa prošle sezone.

"Sredstva poput zabranjenog erythropoietina (EPO) pomogla bi skijašima da donese odluke koje su sigurnije samim tim što povečavaju dotok kisika u mozak. U skijanju svake sekunde morate donijeti četiri do pet odluka. To su svjesne odluke, a uz nijh donosite još stotinjak onih koje su instiktivne. A kako se vaš mozak, jer držite dah dvije minute, počinje usporavati, postaje poprilično teško donijeti takve odluke." - dodao je.

Sarah Lewis, glavna tajnica FIS-a, imala je što za reći na Bodeovo viđenje stvari. "Bode je poznat po netipičnim izjavama. U najmanju ruku je interesantno to da se on osjeća pozvanim da komentira regulative vezane za doping."

Dodala je kako bi se, ukoliko bi osobe zadužene za natjecanja u Svjetskom kupu uvidjele da se skijaši forsiraju više od onog što bi bilo sigurno za njihovo zdravlje, uvele promjene u tehničkom smislu.

"Nikako se ne bi išlo na dopuštanje zabranjenih sredstava što ne samo da je varanje, već i potencijalno velika opasnost za zdravlje svakog sportaša." - zaključila je.

Foto: Arhiva

Pročitajte više