Bojan Marinović: Svi najbolji dolaze u Split!



NAJBOLJA svjetska skakačica u vis Blanka Vlašić u petak će , 14. svibnja, u Dohi već tradicionalno započeti novu sezonu na otvorenom. Glavni grad Katara domaćin je prvog od 14 mitinga Dijamantne lige, serije natjecanja koja će zamijeniti do sada vrlo uspješnu Zlatnu ligu. Uz Splićanku će u Dohi biti trener Bojan Marinović s kojim smo porazgovarali o nadolazećoj sezoni I izazovima koji su pred dvostrukom svjetskom prvakinjom.

"Početak u Dohi je već tradicija, jedina je razlika što to više nije Grand Prix miting već Dijamantna liga. Nadam se da će Blanka nastaviti sjajan niz uspjeha, tri uzastopne pobjede te titula svjetske dvoranske prvakinje od prije dva mjeseca, dovoljno govore koliko ona voli nastupati u Dohi. Izgleda da joj odgovara vrućina, podloga je dobra, a atmosfera još bolja pa Blanka uvijek vrlo dobro skače. Za nas je najvažnije da smo sve treninge odradili bez ozljeda ili bolesti, a kad će doći prava forma teško je prognozirati. Sve treba sjesti na svoje mjesto, imamo dovoljno iskustva pa nema nekih nepoznanica", istaknuo je Marinović.

Poslije Dohe Blanka se vraća u Europu, 27. svibnja trebala bi nastupiti u Ostravi, a potom slijede Oslo, Rim i još nekoliko mitinga uoči za nju najvažnijeg natjecanja sezone, Europskog prvenstva u Barceloni od 27. srpnja do 1. kolovoza.

"Glavni cilj je medalja u Barceloni"

"To je glavni cilj sezone: Blanke nema niti jednu medalju s Europskog prvenstva, ni na otvorenom ni u dvorani, tako da je već sada prisutan veliki motiv da u Barceloni postigne dobar rezultat. No, do tada treba proći sva ova natjecanja, ostati zdrava zadržati dobru formu pa nema potreba raditi velike najave", dodao je Marinović.

Zahvaljujući Blanki skok u vis je jedna od elitnih disciplina u današnjoj atletici, njenih čak 60 skokova preko dva metra te 11 preko 205 cm dokaz su kontinuiranog i kvalitetnog rada zbog kojeg je Vlašić već desetak godina u svjetskom vrhu. U nadolazećoj sezoni očekuje je novo dokazivanje i borba s letvicom, ali i dobro poznatim suparnicama.



"Što se konkurencije tiče mislim da neće biti velikih nepoznanica. Jedina nepoznanica je što može napraviti Tia Hellebaut koja je najavila povratak premda još ne znamo kada i na kojoj razini.Ona uvijek može iznenaditi Sve ostalo je poznato, Arianne Friedrich pa Svetlana Školina i druge".

Sezona će biti najnapornija u kolovozu

Nakon EP u Barceloni slijedi završnica sezone čija će kulminacija biti na prvom IAAF/VTB Bank Kupu kontinenata u Splitu 4. i 5. rujna.


"Iz iskustva znam da će posljednji tjedan biti vrlo naporan, najprije je 27. kolovoza Dijamantna liga u Bruxellesu, pa 1. rujna miting u Zagrebu, a onda dolazimo u Split. Sigurno će biti puno emocija. U Zagrebu je lani skočila drugi rezultat svih vremena (208), tamo se osjeća dobro i uvijek dobro skače. A zatim je finale sezone u Splitu, sezone koja će sigurno biti naporna, naročito u kolovozu. Treba se sačuvati do kraja", kazao je Marinović.

Nema dvojbe da će Kup kontinenata za Blanku biti posebno natjecanje, navijači u rodnom gradu imali su je prilike gledati na skakačkom mitingu na Gripama odnosno Spaladium Areni, no početkom rujna na Poljudu je očekuje sasvim drugačiji ambijent.

"Vjerujem da Blanka ima dovoljno iskustva da se sačuva do samog kraja i da će u Splitu ostvariti dobar rezultat. Kup kontinenata je puno značajnije natjecanje od svih mitinga u sezoni, prenosit će ga cijeli svijet i tu će doći samo najbolji atletičari svijeta. Velika je to stvar i za grad Split i hrvatsku atletiku koja će nadam se od svega izvući dovoljno koristi. Ne samo u popularizaciji atletike već i u sređivanju infrastrukture. Primjerice, Blanka je već 10 godina u svjetskom vrhu i mnogo smo puta čuli kako će se napraviti atletska dvorana. Možda je sada prilika da se takve stvari srede, puno će nam značiti ovo natjecanje, nakon 20 godina svi atletičari dobit će bolje uvjete za rad", istaknuo je trener najbolje hrvatske atletičarke u povijesti.

Marinović ne dvoji kako će u Split početkom rujna na Kupu kontinenata nastupiti najbolji svjetski atletičari jer se radi o jedinom globalnom natjecanju na otvorenom u ovoj sezoni.

"To će sigurno biti puno veći događaj nego što mi u ovom trenutku mislimo! Svi najbolji će doći u Split, to je za mnoge atletičare najvažnije natjecanje ove sezone jer će se okušati u najjačoj konkurenciji izvan svojih kontinenata. Ne treba zanemariti ni bogate novčane nagrade koje nudi IAAF, a za Split I Hrvatsku je vrlo važno što će doživjeti značajnu promociju širom svijeta", zaključio je Bojan Marinović.

O rekordu: Podatak da traje 23 godine dovoljno govori za sebe

Bojan Marinović osvrnuo se i na svjetski rekord kojeg je Blanka do sada više puta napadala i koji bi zasigurno bio kruna njene sjajne karijere.

"Sam podatak da rekord traje već 23 godine dovoljno govori koliko ga je teško ostvariti. O tome je već sve rečeno, treba se mnogo toga posložiti da bi se skočio rekord. Blanka sada ima dovoljno iskustva da može sačuvati svježinu tijekom natjecanja, najvažnije je da bude zdrava pa ćemo vidjeti dobre rezultate".

Pročitajte više