Marić je posljednja žrtva navijačkog bijesa: Sve je počelo s Mamićem

Foto: Getty Images / Guliver Image, Hina

DANAŠNJI brutalan napad na Brunu Marića kulminacija je histerije koja traje u hrvatskom nogometu od neodigranog derbija Dinama i Hajduka na Maksimiru. Počela je napadom na Zdravka Mamića pred sudom u Splitu, nastavila se susretom bivšeg izbornika Nike Kovača s huliganima na autocesti, a svoj posljednji čin dobila je danas u Stobreču divljačim napadom na jednog od najomraženijih hrvatskih sudaca na jugu Hrvatske.

> U Splitu šipkama i palicama pretučen Bruno Marić!

> Bruno Marić izvadio je i pištolj! "Napali su nas kao vikinzi! Kriva je bivša uprava Hajduka"

Na Mamića bakljama i dimnim bombama 

Zdravko Mamić u svibnju ove godine bio je na sudu u Splitu zbog svađe s Ivom Begom tijekom derbija Hajduka i Dinama na Poljudu. Ispred Prekršajnog suda u Splitu nastao je pravi haos tog dana. Maskirani napadači bacali su baklje i dimne bombe na Mamića i njegovog odvjetnika Čedu Prodanovića. 

> Mamića u Splitu zasuli raketama, bengalkama i bocama

Dvojac se uspio sakriti u prostorijama suda, a stradao je slučajno parkirani automobil u blizini. Nakon svega Mamić je rekao da se u Splitu ne osjeća sigurnim te zatražio da se suđenje nastavi u Zagrebu.

Kovač verbalno napadnut, Vrbanović pogođen bocom u glavu

U travnju 2015. godine, na odmorištu Zir, desetak huligana s obilježjima Hajduka prvo je verbalno, a nakon toga i fizički napalo delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza u kojoj su bili izvršni predsjednik Damir Vrbanović, izbornik Niko Kovač, povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk, team managerica Iva Olivari, match manager Alan Balen, ticketing manager Nikša Martinac i glasnogovornik Tomislav Pacak.

> Huligani fizički napali Niku Kovača i delegaciju HNS-a na putu za Split! Martinac udaren, Vrbanović pogođen bocom

Martinac je dobio nekoliko udaraca, Damir Vrbanović pogođen je plastičnom bocom vode u glavu, dok je veći i ozbiljniji incident spriječen, iako se dogodila i manja šteta na službenom automobilu Saveza.

"Usprkos ovakvom neugodnom incidentu, svjesni smo kako ovi huligani ne predstavljaju Hajduk, navijačku skupinu Torcidu ili grad Split i nećemo dopustiti da takvi huligani utječu na namjeru rukovodstva Saveza da reprezentacija boravi u Splitu za predstojeću utakmicu protiv Italije. Građani Splita i Dalmacije zaslužuju utakmice reprezentacije, kao što svi ljubitelji nogometa u Hrvatskoj zaslužuju živjeti u državi bez huliganizma”, zaključio je HNS u svom priopćenju. 

Huligani tukli Mužinića, Bonačića i Zahoru

Posljednja tri incidenta povezana su s bitkom Hajdukovih navijača s HNS-om, a navijačko iživljavanje na svojoj koži osjetila je i Hajdukova legenda Damir Mužinić, a Dario Zahora dobio je po sebi od bijesnih BBB-a, dok brutalni napad na bivšeg trenera Hajduka Luku Bonačića nikad nije razjašnjen.

Dražen Mužinić fizički je napadnut u prosincu 2010. nakon utakmice Hajduka i AEK-a. Incident se dogodio na semaforu nedaleko od stadiona. Jedan navijač otvorio je vrata automobila u kojem je bila legenda Hajduka na semaforu te ga udario šakom u glavu, raskrvarivši mu usnicu.

>Navijači Hajduka pretukli Mužinića, legendarni nogometaš pobjegao automobilom

Mužinić cijeli incident nije prijavio te je otišao kući.

Bonačića napali ispred stana

Bonačić je napadnut 2006. godine ispred svog stana. Dvojica huligana od 27-28 godina dočekala su ga i pretukla šipkama pa je tadašnji trener Hajduka zadobio ozljede glave te je prevezen u splitski KBC, gdje mu je pružena hitna kiruška pomoć.

>Brutalno pretučen Luka Bonačić

"Nemam ja nikakvih problema s Torcidom. Nitko mi nije prijetio i zaista ne znam zašto se ovo dogodilo. Da se nije pojavio neki čovjek koji je počeo vikati 'tuku Luku', ubili bi me. Mlatili su me bez ikakvog suzdržavanja, a taj čovjek mi je vjerojatno spasio život", rekao je nakon napada Bonačić.

> Direktor Rijeke: Napad na Bonačića je skandalozan

Iako se prvo sumnjalo da su ga pretukli navijači, kasnije se pojavila sumnja da su to ipak bili plaćenici menadžera čije igrače trener nije želio gurati u svojoj momčadi. Napadači nikada nisu otkriveni.

Zahora dva puta napadnut u tri mjeseca

Dvije godine ranije napadač Dinama Dario Zahora dva puta je napadnut u svega tri mjeseca. Prvo su ga maskirani navijači napali ispred stana krajem kolovoza, pretukli i pobjegli...

> Pretučen Dario Zahora

"Dvojica napadača su naletjela na mene dok sam ulazio u zgradu, udarivši me nekoliko puta, nakon čega su pobjegli. Razumijem da su navijači ljuti zbog loših rezultata, ali ovo nema veze sa zdravim razumom", poručio je tada Zahora. 

Napadač pretučen na semaforu

Međutim, već u studenom dogodio se novi napad - na semaforu. Navijači Dinama su na jednoj raskrsnici razbili automobile Marija Lučića i Zorana Zekića, koji su, čekajući zeleno svijetlo na semaforu, bili zasuti kamenjem. Gore je prošao Lučić, zadobio je posjekotine na ruci pošto je jedan kamen razbio staklo njegovog automobila.

> Policija otkrila napadače na Zahoru

A, Zahora je ponovno pretučen, ovog puta na prvom semaforu kod maksimirskog stadiona. Skupina od 6-7 huligana zaustavio je automobil napadača, otvorila vrata i plasirala nekoliko udaraca po tijelu i glavi igrača, nakon čega se razbježala, a Zahora prijavio napad policiji.  

Pročitajte više