EPSKA TUČNJAVA NA WEMBLEYJU! Joshua poslao Klička u povijest u fajtu kakav se ne pamti

Foto: Getty Images / Guliver image 

TRI PUTA je bio na podu, podnio je nemoguće udarce i odradio jedan od najkompletnijih mečeva u svojoj karijeri, no Vladimir Kličko odlazi u povijest. U spektakularnom meču u 11. rundi nokautirao ga je novi kralj teškaške kategorije, 27-godišnji Britanac Anthony Joshua. Meč desetljeća ispunio je očekivanja. Upornost Klička i Joshue vratili su nas u zlatna boksačka vremena 90-ih.

Joshua slavi veliku pobjedu. Poslao je Klička u mirovinu i u budućnosti vladati svjetskim boksom. Odlazak Klička nakon 11 godina dominacije i njegovog drugog teškog poraza u nizu, obilježava kraj jedne ere. Dolazi vrijeme srčanog lava iz Watforda koji se okitio IBF, WBA (Super) i IBO pojasevima. 

 

Meč na Wembleyju pred 90 tisuća gledatelja bio je spektakularan. Obojica su bili o nokdaun i vraćali se. Kličko je prvi put bio na podu u petoj rundi, primio je teške udarce, ali je još žešće uzvratio Joshui.

Nakon četiri runde pune respekta, ušli su otvoreni fajt. U šestoj rundi Kličko je izudarao Joshuu, prošao mu je prvi pokušaj, desni direkt no Britanac je izdržao još cijelu seriju. Teturao je, ali ni Kličko, iako vrlo fokusiran, nije imao snage da završi stvar.

Joshua nikada nije boksao duže od sedme runde, našao se u najvećoj krizi u karijeri. Kličko je s druge strane odradio svestrani meč. U 41. godini, izuzetno spreman, zauzima dominantnu poziciju u sredini ringa, lagano eskivira i traži udarce. Kličko kakvog nikada nismo vidjeli.

Joshua se uspio oporaviti dočekati svoj trenutak dočekao u 11. rundi. U prvom udarcu uzdrmao je Klička desnim drektom. Nevjerojatna pogrška Ukrajinca koji je opušteno ušao u fajt. Kličko pada na pod. Međutim, ne odustaje. Iako uzdrman, nastavlja borbu, ali ga Joshua u novom naletu ponovno baca na pod. Sudac ni tada nije prekinuo dvoboj, iako je bilo vidljivo da je Kličko na putu da bude nokautiran. Kad ga je 27-godišnji Joshua još jednom pritisnuo na konopce i počeo nemilice udarati, sudac je prekinuo dvoboj.

Anthonyju Joshui je to 19. pobjeda u isto toliko profesionalnih borbi, dok je Kličko u svojem 69. meču, vjerojatno u karijeri, doživio peti poraz.

 

JEDANAESTA RUNDA 

SADA je kraj, Joshua je aperkatom presudio Kličku nakon serije iz svih oružja. 

Dva puta pada Kličko, ali i treći put se diže! Nevjerojatno je što može primiti! Ali gotovo je, ne može više. 

Nokdaun Klička! Primio je desni direkt, može li se vratiti drugi put?

DESETA RUNDA 

Joshua pušta ruku... Desnim krošeom ide na Klička, ali Kličko uzvraća s dva dobra desna direktna i vjerojatno uzima rundu. Nije bilo posebne dominacije..

DEVETA RUNDA 

Pokušava Joshua s dva aperkata na tijelo. Obojica su odradili dvije umorne runde, tko će prvi krenuti dalje? Umorni su, ali idemo u desetu rundu. Joshua nikada nije boksao duže od šest.

OSMA RUNDA 

Joshua se oporavio pred kraj runde, vratio se snagu, htio je krenuti u ozbiljniju seriju udaraca, ali vrijeme je isteklo.

SEDMA RUNDA 

Znatno mirnija runda. Joshua je sve više u defenzivi, Kličko nameće ritam, s bočnim udarcima ulazi u protivnika. 

ŠESTA RUNDA

Prošao je Kličko direktom, Joshua se opet vraća... Jedva stojim tetura. Kličko je fokusiran, no hoće li imati snage? Joshua se opet oporavio.

PETA RUNDA

Kakav fajt! Kličko je bio u nokdaunu, ali izvukao se! Primio se teške udarce, ali je jednako žestoko izudarao Joshuu! Iako krvavi, ostali su na nogama nakon otvorene izmjene udaraca. 

Opasna serija udara Klička! Prošao je s desne strane direktima, Joshua je uzdrman, traži spas. Uspio je uzvratiti jednim udarcem. No, Kličko dobro boksa, lagan je i pokretan. Joshua polako gubi strpljenje. 

Joshua je opasno krenuo na Klička, prvi ozbiljniji napadi i problemi za Ukrajinca. Ima li odgovor? Za sada se dobro kreće i dobro eskivira. Joshua pokušava lijevim krošeom, runda ide na njegovu stranu.

DRUGA RUNDA

23:09 Nešto energičniji početak runde. Izjednačeni su, borba ide Kličku na ruku. Joshua je sve nervozniji, nikada nije ovako dugo boksao bez izlaznog rješenja. Obojica još uvijek bez pravog udarca.

PRVA RUNDA 

23:07 Joshua teže diše pred kraj prve runde. Praktički ništa nismo vidjeli. Kličko je tek zauzeo dominantnu poziciju u ringu i nekoliko puta okrznuo Joshuu.

23:05 Krenuo je meč. Kličko zauzima sredinu ringa, poput šefa, ide naprijed. Oprezno se bore obojica, nitko ne želi prvi primiti udarac. Veliki respekt Joshue prema Kličku.  

23:00 Točno u 23 sata Michael Buffer izgovorio je legendarnu Let's get ready to rumble! Kreće meč. 

22:52 Izlazi i Joshua, svjetski prvak, na stihove iz Carmine Burane

 

22:45 Izlazi Kličko na pjesmu Red hot chili peppersa... 

22:44 Podsjetimo da Joshua nikada nije boksao duže od šest rundi. 

22:42  "Ova borba ulazi u povijest boksa. Iako je mlad, Joshua je prošao sve životne i boksačke škole, očekuje se njegova vladavina narednih deset godina. Hoće li mu Kličko dopustiti? To ćemo vidjeti", rekao je uoči meča Željko Mavrović.

22:30 Sve je spremno za borbu večeri, atmosfera na Wembleyju je nevjerojatna.

21:30 Naš najbolji boksač Filip Hrgović spremao je Klička za meč karijere i vratio se s velikim vijestima! Pogledajte što nam je otkrio, nema bolje najave za večerašnji meč. - OPŠIRNIJE 

21:00 Dvojac bi večeras trebao podijeliti 20 milijuna funti zarade, što bi s PPV postotkom moglo svakome od njih donijeti ukupno 15 milijuna. Toliko je otprilike Kličko zaradio u svom okršaju s Tysonom Furyjem, kada je poražen, dok bi Joshua ušao u povijest kao Britanac s najvećom zaradom na domaćem terenu. Od britanskih boksača samo je Ricky Hatton uspio pospremiti više novca u jednoj večeri (nešto više od 15 milijuna funti), ali to se dogodilo u Las Vegasu u borbi s Floydom Mayweatherom Jr-om (2007.)

2=.30 Trash talk između borbe desetljeća nije dominantan, ali to ne znači da nema snažnih poruka. Kličko je cijele pripreme odradio pod hashtagom #obsessed, dok Joshua tvrdi da je dnevno pojeo 4500 kalorija i odradio 1400 minuta sparinga u 19 dana. Mladi britanski lav ne propušta istaknuti da je ovo ključna borba u karijeri 41-godišnjeg Klička koji se vraća u ring nakon što je 2015. godine njegovu dominaciju zaustavio Tyson Fury. 


20:00 "S obzirom na sve što je napravio, ovo je zapravo ključna borba za Klička. Kada ga pobijedim, to bi mogao biti njegov kraj i zato je to njemu ključno. Za mene je ova borba samo dio mog putovanja. Jako se dobro osjećam u ovoj ulozi. Ovo je prvi put da je jedan od mojih protivnika sa sobom doveo svoje fanove, svi znaju što je Kličko postigao”, izjavio je Joshua.

"Mislim da će Kličko imati brz start i da neće moći pratiti moj ritam. Godine ne možete zanemariti, to je dio života", dodao je. 

#JoshuaKlitchsko Tweets

Pročitajte više