Borilačka 2011.: Cro Cop ostavio prazninu, Pokrajac i Miočić najavili svijetlu budućnost

GODINA je počela objavom Cro Copovog protivnika na UFC 128. Borba protiv Brendana Schauba Mirku Filipoviću je bila prva borba još od 25. rujna prošle godine, kada je poslije nokauta u trećoj rundi poražen od Franka Mira. Schaub je ipak ostao na samo jednom porazu, onome od Royja Nelsona koji je nekoliko mjeseci kasnije zaključio Filipovićevu karijeru.

2011. donijela je velike promjene na hrvatskoj sceni. Odlazak Mirka Filipovića u zasluženu mirovinu nenadoknadiv je gubitak za hrvatski sport. No, s druge strane na ovim se prostorima pojavljuju i novi mladi borci koji su u posljednjih godinu dana pokazali kako se na njih može računati u budućnosti.

Schaub je nokautirao Cro Copa u trećoj rundi prve borbe večeri 128 UFC spektakla u New Jerseyju. Filipoviću je to bio peti poraz u devetoj borbi pod okriljem UFC-a i drugi uzastopni. "Ovo je vjerojatno njegov posljednji nastup u UFC-u", rekao je nakon borbe šef organizacije Dana White. Ipak, u srpnju je odjeknula vijest kako će se Cro Cop boriti još jednu borbu protiv "debeljka" Royja Nelsona na UFC 137. Hrvatskom borcu bila je to zadnja borba po važećem ugovoru, a Nelsonu je poraz također značio oproštaj od UFC-a. U Zagreb je u pomoć Filipoviću stigao i Pat Barry, ali nije pomoglo. Nelson je srušio Cro Copa na tlo u trećoj rundi i zadao mu niz udaraca u glavu prije nego je sudac prekinuo meč. Tužan oproštaj Cro Copa pratili su fanovi iz cijelog svijeta, Dana White odao je počast njegovoj karijeri, a nedugo nakon borbe Index je doznao kako Filipović ima ponudu iz Japana da karijeru nastavi u tamošnjoj inačici "kečera" (wrestlinga). Cro Cop je obavio operaciju mišića ruke, a o daljnjim planovima tek se treba izjasniti.

Pokrajac pobjedama protiv Browna i Soszynskog osigurao UFC budućnost

Paralelno sa odlaskom najpoznatijeg hrvatskog policajca, u UFC-u su ime počeli stvarati "neki novi klinci". Igor Pokrajac početkom ožujka borio se protiv Todda Browna i nokautirao ga već u petoj minuti borbe pokazavši kako je spreman i za veće izazove. "Poki" je vrlo brzo saznao i sljedećeg protivnika, ali je borba s Krysztofom Soszinskim u Vancouveru otkazana nakon što je Pokrajac završio u bolnici zbog upale gušterače.

Hrvatski je borac ipak dobio novu šansu početkom prosinca u Torontu protiv istog protivnika. U dva mjeseca Pokrajac je zbog dijete izgubio 15 kilograma, ali nastavio je naporno raditi i pripremati se za borbu. Isplatilo se. Pokrajac je brutalno nokaurirao "poljski eksperiment" nakon 35 sekundi borbe na UFC 140. "Volio bih se boriti protiv bilo kojeg bivšeg prvaka UFC-a", poručio je Pokrajac nakon pobjede, a napomenuo je kako nije ostao sam nakon odlaska Cro Copa: "Nisam jedini Hrvat u UFC-u. Tu se bori i Stipe Miočić koji je iz Amerike i Anthony Perosh iz Australije".

"Cro Copov nasljednik", kako su ga mediji prozvali, Stipe Miočić je ispunio očekivanja u listopadu pobjedom protiv iskusnog Joeyja Beltrana u svom UFC debiju. Miočić bi prema najavama trebao nastupiti na UFc-u 143 protiv Chada Griggsa.

MFC spektakl u Splitu u siječnju. Maro Perak pobijedio je iskusnog srpskog borca Miodraga Petkovića Peleta. Perak je u svom Dubrovniku ugostio legendarnog Boba Sappa na "Noći gladijatora". Suci su prekinuli meč već u prvoj rundi kada je Perak srušio Sappa na tlo.

Pregled najboljih UFC trenutaka u 2011. godini:

U veljači je Antonio Silva prutalno prebio Fedora Emelianinka koji je najavio kraj karijere.

UFC 129 u svibnju pružio je puno uzbuđenja svim obožavateljima borilačkih sportova, a najviše prašine podigao je meč Lyotoa Machide koji je nokautirao Randyja Couturea zaključivši mu karijeru.

U lipnju je Junior dos Santos prebio Carwina Shanea na UFC-u 131. Ono što je u rodnom Vancouveru Samuel James Stout napravio 24-godišnjem veteranu Yvesu Edwardsu prometnulo ga je u junaka spektakla UFC 131.

Spektakularni nokauti, odlični završeci i vrlo kvalitetne borbe obilježili su UFC 132. Dominick Cruz obranio je titulu prvaka bantam kategorije protiv Urijaha Fabera.

Samo 27 sekundi trebalo je Chrisu Lebenu da nokautira svog idola Wanderleija Silvu u srpnju na UFC 133..

UFC 134 u kolovozu u Philadelphiji. Tito Ortiz je poražen od Rashada Evansa. Anderson Silva je brilijantnom predstavom protiv Yushina Okamija još jednom dokazao da mu nema ravna u današnjem MMA svijetu.

UFC 137 - u glavnoj borbi večeri vidjeli smo obračun donedavnog prvaka Strikeforcea, Nicka Diaza i bivšeg višestrukog UFC-ovog šampiona u dvije divizije BJ Penna.Diaz je prebio Penna

UFC 138 - Samo jedna minuta i četiri sekunde trebale su Junioru dos Santosu da postane novi UFC-ov prvak. Za pojas je nokautirao Velasqueza!

UFC 139 - Spektakl za pamćenje!  Video - Dvoboj Dana Hendersona i Mauricija Shoguna Rue možda je najbolji u povijesti slobodne borbe.

UFC 140 je ponudio još jedan spektakl i mečeve koje ćemo pamtiti cijeli život. U meču večeri, Jon Jones je i drugi put uspješno obranio pojas prvaka UFC-a u poluteškoj diviziji udavivši Lyota Machidu u drugoj rundi. Mir slomio ruku Nogueiru.

Boksački svijet opsrostio se od Fraizera, braća Kličko nastavili dominaciju, Stjepan Božić slomio ruku protiv Arthura Abrahama

U veljači je Stjepan Božić izgubio meč supersrednje kategorije po WBF verziji protiv Nijemca Arthura Abrahama u Mülheimu tehničkim nokautom u drugoj rundi. Božić je slomio ruku prilikom jednog udarca, ali nakon toga optužili su ga njemački mediji da je glumio jer liječnički pregled isprva nije otkrio ozljedu. Božić je ljutito odgovorio kritičarima kako nije glumac nego borac. 

Svjetski boks nastavio se okretati oko braće Kličko. Verbalni obračun Vladimira Klička i Davida Hayea nastavio se iz prošle godine uoči njihove dugoočekivane borbe. Mlađi brat Kličko otkazao je meč protiv Chisore u travnju zbog ozljede, a Haye ga je i zbor toga kritizirao. Ukrajinac je najbolje odgovorio pobjedom u ringu, no borba je razočarale sve ljubitelje dobrog boksa. Kličko je po odluci sudaca svladao Hayea i ujedinio naslove boksačkog prvaka po IBF, WBO, IBO i WBA verzijama. Ukrajinac nije bio uvjerljiv, izbjegavao je borbu i čuvao se, no na kraju su ga suci nagradili zbog nekoliko udaraca koje je uspio zadati. Britanac se nije pomirio s porazom, tražio je novu borbu, a onda izazvao i starijeg brata Vitalija Klička. Haye se na kraju ipak umirovio no ostavio mogućnost povratka jedino u slučaju borbe s Kličkom.

Podsjetimo još jednom i na smrt legendarnog Joea Fraizera kojeg je oplakao cijeli boksački svijet.

Boksački veteran Evander Holyfield borio se u siječnju protiv Shermana Williamsa, 38-godišnjeg boksača s Bahama, u hotelu Greenbrier Resort u White Sulphur Springsu (Zapadna Virginia). Borba je završila remijem.

Floyd Mayweather jr. u Las Vegasu je sunarodnjaku meksičkog porijekla Victoru Ortizu preoteo naslov svjetskog prvaka u velter-kategoriji po WBC-ovoj verziji. Nokautirao je dotad aktualnoga svjetskog prva i deset godina mlađeg boksača 34-godišnji Mayweather u četvrtoj rundi borbe.

Spektakl kakav se u boksu danas rijetko viđa - 18 tisuća gledatelja u Koelnu je prisustvovalo fantastičnom meču u kojem je Felix Sturm ili pravim imenom Adnan Čatić, doslovno u posljednjim sekundama izborio pobjedu nad hrabrim Ircem Matthewom Macklinom. Boksač bosanskih korijena obranio je naslov svjetskog prvaka srednje kategorije po WBA verziji podijeljenjom odlukom sudaca nakon 12 veličanstvenih rundi.

Uspjesi hrvatskog sporta:

U siječnju je hrvatska jiu-jitsu reprezentacija osvojila šest zlatnih, dvije srebrne i četiri brončane medalje.

Sestre Zaninović osvojile su u veljači broncu na US Openu u teakwondou. Lucija je izborila IO u Londonu. Ana Zaninović postala je svjetska prvakinja u Južnoj Koreji, a na kraju natjecanja proglašena je i najboljom teakwondoašicom svijeta ukupno.
 
Karate reprezentacija Hrvatske postigla je nevjerojatan uspjeh prvog dana 46. Europskog prvenstva u Zürichu. Osvojene su četiri bronce, a odličja su pored Mirne Šenjug ponijeli Ana Marija Čelan, Pero Vučić i Ivona Tubić.

Marijana Mišković osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom judaškom kupu u Lisabonu u kategoriji do 63kg. Zlato je uzela ljetos na Svjetskom kupu u San Salvadoru.

Pročitajte više