Bottasu pole position na VN Austrije, Vettel zaostao samo četiri stotinke

Foto: Getty Images/Guliver Image

VALTTERI BOTTAS ostvario je drugi pole position u karijeri nakon što je u kvalifikacijama za VN Austrije pobijedio Sebastiana Vettela za četiri stotinke sekunde, dok je Hamilton bio treći najbrži i startat će osmi na supersoft gumama zbog kazne za promjenu mjenjača.


Bottas je u prvim Q3 pokušajima odvozio najbrže vrijeme 1:04.251, 0.042 sekunde brže od Vettela i 0.173 sekunde brže od Hamiltona, a to je na kraju ostao i konačan poredak prve trojice jer nijedan vozač nije popravio svoje vrijeme u kasnijim pokušajima.

Hamilton se u Q3 kvalificirao na supersoft gumama kako bi na tvrđim gumama ostao duže na stazi i pripremio napad kraćom posljednjom dionicom na mekšim ultrasoft gumama.

Romain Grosjean stao je na stazi u posljednjoj minuti Q3 na izlazu iz trećega zavoja, izazvao žutu zastavu i time spriječio ostale da poboljšaju svoja vremena.

Bottasu je to drugi pole position u karijeri nakon ovogodišnje VN Bahraina, gdje je startao ispred Hamiltona u prvom redu za Mercedes.



Raikkonen je bio četvrti najbrži, ali s velikih pola sekunde zaostatka za Bottasom, dok je Ricciardo bio brži od Verstappena na petom i šestom mjestu.

Romain Grosjean bio je najbrži od ostatka na sedmom mjestu za Haas, ispred dvojice vozača Force Indije Pereza i Ocona.

Najsporiji u Q3 bio je Sainz u Toro Rossu koji je bio pet stotinki sporiji od Ocona.

Oba Williamsa ispala su već u prvom dijelu kvalifikacija, na stazi gdje su 2014. s Massom i Bottasom zauzeli prvi startni red i startat će sa 17. i 18. mjesta.


Nico Hulkenberg u Renaultu Q3 je propustio za 0.047 sekundi, a Fernando Alonso bio je još pet tisućinki sporiji iako je koristio staru specifikaciju Hondina motora.

Stoffel Vandoorne bio je 0.139 sekundi sporiji od Alonsa s novom specifikacijom Honde, a Kvyat je u Toro Rossu bio tri desetinke sporiji od Sainza i završio pet pozicija iza njega na 14. mjestu.

Osim dva Williamsa i dva najsporija Saubera, u Q1 zapeo je i Jolyon Palmer u Renaultu koji je bio 0.029 sekundi sporiji od Vandoornea u Q1.

REZULTATI, kvalifikacije za VN Austrije

POREDAK NA STARTU VN AUSTRIJE

Pročitajte više