HRVATSKI NOGOMETAŠI

Brozoviću je u svlačionicu nosio čokoladu, a sada kaže: Marcelo može u Real

Foto: EPA-EFE, Pixsell

MARCELO BROZOVIĆ večeras (21 sat) igra za svoj prvi trofej još od 2015. godine, kada je treći put postao prvak Hrvatske s Dinamom.

Milanski Inter igrat će finale Europa lige protiv Seville u njemačkom Kolnu, a Brozović bi od prve minute trebao biti na terenu. 

Iste godine kada je slavio naslov s Dinamom, Inter je doveo Brozovića na posudbu pa sezonu kasnije otkupio njegov ugovor. Slavni talijanski klub koji već godinama stagnira uključio se u borbu za trofeje s dolaskom Antonija Contea. Prvenstvo su zaključili s bodom manje iza prvaka Juventusa i sljedeće sezone se očekuje napad na titulu.

Brozović je već godinama ključni dio talijanskog velikana i jedan od najboljih svjetskih veznjaka, ali put do Intera nije bio lagan. Kao mladi potencijal nije mogao balansirati dva treninga dnevno i srednju školu pa je na nagovor oca odustao od škole u drugom srednje. Nogomet je počeo igrati u Hrvatskom Dragovoljcu, 2011. stiže u Lokomotivu, a sezonu kasnije ga kupuje Dinamo gdje je nakon nekog vremena postao nasljednik Milana Badelja.

Brozović je počeo kao rotacijski igrač, a takav je godinama bio i njegov status u reprezentaciji. Prelazak u Inter bio je prekretnica u karijeri, a na SP-u u Rusiji bio je jedan od ključnih igrača Hrvatske na putu do nogometne povijesti. U pobjedi protiv Argentine eliminirao je iz igre Lea Messija, a protiv Engleske u polufinalu srušio je mjerenja Fife i pretrčao 16,6 kilometara na utakmici. 

Njegov menadžer Miroslav Bičanić davno nam je rekao da je Brozoviću potpuno svejedno, igrao na stadionu Radnika i Dragovoljca ili na otvaranju SP-a protiv Brazila. Slaven Bilić prije nekoliko dana uoči velikog intervjua za Index, govoreći o hrvatskoj reprezentaciji, bez zadrške je kazao:

"Brozović je danas igrač za Real Madrid, tu nema nikakve dileme."

Tomislav Ivković bio je trener Brozoviću u Lokomotivi i prvi koji ga je afirmirao.

"Marcelo je imao toliko energije i motorike da je to bilo nevjerojatno. Ja sam ga zbog toga zafrkavao da je ptica trkačica. U početku nije imao toliku sigurnost u dodavanju što je normalno jer je bio mlad i u razvoju, no imao je ideju i to se vidjelo. Meni je bila bitna ideja, trka i motorika te volja i osobine. U tom aspektu je bio top i bilo je samo pitanje vremena kada će eksplodirati. Bio mi je jako bitan igrač", priča nam Ivković, koji smatra da su Brozovićeve kvalitete i danas podcijenjene. 

"Nije dovoljno cijenjen, a toliko toga napravi. Srećom, ima mentalni sklop da ga takve stvari ne interesiraju. Briga ga što se piše ili govori o njemu. Zato mu je i svejedno igra li pred 100 tisuća ljudi ili na praznom stadionu. Voli nogomet, obožava nogomet i daje maksimum. Jedino može odigrati loše ako mu taj dan ne funkcionira pas, ali ostalo je uvijek na nivou. Broza je tehničar, zna predriblati. Na početku je čak imao problema s taktičkom disciplinom, igrao je zadnjeg veznog i kao mlad igrač bi napustio svoju poziciju i doveo svoju ekipu u probleme. Ipak, onda je shvatio da to ekipi radi probleme i kada se počeo držati taktičke discipline, procvjetao je u Interu. Postao je jedan od najboljih veznjaka u Serie A i pravi igrač za reprezentaciju", priča nam Ivković.

Može igrati baš sve. Na terenu ili u birtiji 

Niko Kovač ga je uveo u reprezentaciju, a od tada je skupio 51 nastup i zabio šest golova. Otkako je u reprezentaciji, igrao je na puno različitih pozicija. Kada je Kovač vodio U-21 reprezentaciju, čak je igrao i desnog beka.

"Ja sam mu ga preporučio za U-21 selekciju, a nije imao koga drugoga stavljati. Broza će svaku poziciju odraditi, ali rekao sam Niki i tada da on to ne može dugoročno igrati jer pokriva veliki dio terena u sredini. Uz to, ne postavlja pitanja i izvršava što mu se kaže."

Brozović ima 27 godina i sada se bori za prvi klupski naslov izvan HNL-a. Dobre igre nisu promaknule ni najvećim svjetskim klubovima. U posljednje vrijeme spominje se interes Liverpoola, no nema trenera koji ne bi uzeo takvog igrača. Nedavno je Goran Tomić za Index kazao da je Brozović prvi igrač kojeg bi doveo da ima mogućnosti te da mu skida kapu za napredak koji je pokazao u Interu.

"Ako Inter misli nešto ozbiljno i napasti talijanski naslov, onda nitko nije prerastao Inter. Ako oni nemaju ekipu za prvo mjesto, onda je Brozoviću možda zadnji vlak da ode u izazovniju ekipu koja ima drugačije ambicije. Sad ne znam traži li ga netko, to treba pričekati i vidjeti. Što se tiče Reala, s obzirom na to kakvi igrači igraju u njihovom veznom redu, ne mogu to samo tako reći. Ipak, kada pogledamo vezni red Barcelone, sigurno je da bi imao mjesto tamo. Brozovićeve kvalitete su neosporne. Real je upravo zbog veznog reda Modrić - Kroos - Casemiro uspješniji ove godine od Barcelone. Mogao bi Broz i u Real, ali sve ovisi kakvog tipa igrača traže. Ako žele novog Modrića, Marcelo to nikada nije bio niti će biti", govori Ivković.

Obožava čokoladu

Brozović je danas jedan od najboljih na svijetu na svojoj poziciji.

"Tek sam postao trener kluba, ulazim u svlačionicu i vidim Broza kako jede čokoladu. Jako voli čokoladu inače. Vidi mene i pretrnuo je. Kažem ja: 'Broza, je l' ti paše čokolada?' On odgovori: 'Paše, obožavam čokoladu.' Ja mu opet kažem: 'Onda jedi, jebote.' Dođe onda druga utakmica i donio sam mu čokoladu da ima ako nije ponio svoju. Uvijek sam bio jedan od onih trenera koji će se voditi time što igraču najviše odgovara sve dok rezultat ne izostaje", priča Ivković.

Andrej Kramarić svojevremeno je izjavio kako je nemoguće pobijediti Brozovića u bilo kojoj "barskoj igri". Igraju biljar, Brozo je nepobjediv. Prebace se na pikado, majstor skine 180. U stolnom nogometu je pravi majstor, igrao sam ili u paru. Na Europskom prvenstvu je u paru s Vidom gazio protivnike u beli, na njegovoj listi našao se i tadašnji izbornik Ante Čačić, kojeg sam često vidio kako karta u kvartovskom kafiću.

Za razliku od nogometaša koji su se ugostiteljskoj karijeri posvetili nakon završetka igračke, Brozović je otvorio kafić u Velikoj Gorici koji je nazvao po sebi - Epic Broz. Navodno je tražio stan u kojem bi živio za vrijeme praznika, no naletio je na bolju ponudu - kuću s kafićem u prizemlju. Naziv kafića je ujedno i njegova specifična proslava i tetovaža koju ima na dlanu. Nemali broj puta je zaustavljen zbog vožnje u pijanom stanju, nekoliko puta i bez vozačke. Često i u kombinaciji.

No to je njegov put, koji je gotovo nemoguće slijediti. Kladio se na sebe i svaki put je pobijedio. 

Pročitajte više