Brucknerov džoker Sverkoš Česima donio sva tri boda

ČESI su potpuno nezasluženo došli do pobjede na otvaranju Europskog prvenstva protiv domaćina Švicarske. Unatoč dominaciji kroz gotovo cijelu utakmicu, momčad Jakoba Kuhna nije nije uspjela zatresti mrežu odličnog Čecha, dok je Brucknerov džoker s klupe Vaclav Sverkoš praktički iz jedine prilike svoje momčadi Česima donio vrijedna tri boda i veliko slavlje.

>Iz minute u minutu: Švicarska - Turska

Kao što je većina i najavljivala, otvarajuća utakmica u Baselu nije donijela atraktivnost koju smo očekivali od toliko iščekivanog Europskog prvenstva. No Švicarci su od samog starta krenuli organiziranije i što je bitno reći puno hrabrije. U prvih 20. minuta najspominjanije ime na terenu bilo je ono Valona Behramija koji je radio pravi dar mar na desnoj strani češke obrane. Njegovi odlični prodori rezultirali su s nekoliko izglednih prilika u kojima se najčešće nalazio Alexander Frei. Najbolji švicarski strijelac u povijesti u tri je navrata imao priliku matirati Čecha, ali je Chelseajev vratar odličnim obranama u tim trenucima spasio svoju momčad. Osim što nisu uspjeli kapitalizirati nadmoć, Švicarci nisu imali niti sreće. U posljednjoj minuti prvog dijela ozlijedio im se do tada najopasniji igrač Alexander Frei, koji je u suzama napustio St. Jakob-Park stadion.

Bruckner pogodio, Kuhn promašio s izmjenama

Švicarska dominacija nastavila se i u drugom poluvremenu. Prilike su se redale, a najizglednija je bila ona u 65. minuti kada je odličnu šansu glavom zapucao Hakan Yakin. Ako Kuhn nije pogodio s izmjenom (baš je Yakim zamijenio Freija), upravo to je učinio iskusni Karel Bruckner. Iako su svi očekivali da će u igru ući Milan Baroš, češki se izbornik odlučio za malo poznatog Vaclava Sverkoša koji jedinu pravu češku priliku u 71. minuti pretvorio u vrijedna tri boda. Neuspjela ofsajd zamka Švicaraca, gurnula je mladog napadača u priliku koju je objeručke iskoristio matiravši Benagija i bacivši domaćina u očaj.

Švicarska je do kraja pokušala doći do izjednačenja, a najbolju priliku imali su u 80. minuti. Čech je još jednom sjajnom obranom spasio svoju momčad, a Vonlanthen je iz popravnog ispita zatresao samo gredu. Do kraja smo gledali viktoriju na Čechov gol, ali je Brucknerova momčad uspjela sačuvati pazan gol i osvojiti iznimno vrijedna tri boda na startu Eura.

U drugoj utakmici Skupine A sastaju se Portugal i Tuska.

M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više