Budan: Protiv Intera svaka se pogreška kažnjava

PARMA je danas pred sobom imala iskušenje kojeg se užasavaju sve momčadi Serie A - gostovanje kod Intera na San Siru. Za Parmu je nastupio i naš reprezentativac Igor Budan, koji svoj golgeterski učinak danas ipak nije uspio povećati.

"Ovo je utakmica kojoj se već od samih priprema pristupa drugačije nego ostalima. Već u startu znaš da igraš protiv momčadi koja nije izgubila na San Siru od drugog mjeseca 2006. godine i da će biti jako teško. Ove im se sezone sve posložilo, imaju kvalitetne igrače, izvrsno posloženu momčad, brojnu publiku koja ih bodri iz utakmice u utakmicu; stvarno ih sve ide. Mi smo u prvom poluvremenu igrali dobro, nismo primili gol, ali drugo je poluvrijeme bila skroz drukčija priča. Kad igraš protiv Intera svaka se pogreška kažnjava, čim ti koncentracija malo padne oni to iskoriste i zabiju, što se i nama dogodilo. Velika je razlika igrati protiv Intera ili neke druge momčadi. A na kraju krajeva, mi igramo potpuno drukčije prvenstvo. Parma se bori za ostanak u ligi, a oni love naslov prvaka", rekao je Budan u razgovoru za Index.

Budana smo upitali i je li Inter uistinu tako dominantan u igri kao što statistika govori, te znači li to da su oni jednostavno prejaki za sve, ili da ostale momčadi Serie A nisu na razini koja je potrebna da bi im konkurirali.

"Ove je sezone situacija u talijanskom nogometu dosta specifična. Nema Juventusa, a izostali su i uobičajeni bodovi Milana, Lazija, Rome... Inter se previše odvojio, ušli su u jaku formu i nitko ih ne uspijeva zaustaviti. Posložili su vrlo jaku momčad, igrači koje su doveli na prijelaznom roku bili su pun pogodak. Trener Mancini je već dugo u klubu i znao je što želi, a dolaskom Ibrahimoviča dobili su jednu potpuno novu dimenziju igre. Jedino mi je žao što su ispali iz Lige prvaka. Naš je trener bio na toj utakmici i rekao kako je Valencia savršeno predvidjela način na koji ih se može zatvoriti i to im je uspjelo. Ali ne vjerujem da se tako nešto može uskoro ponoviti", govori Budan s očitim poštovanjem prema najjačoj momčadi Serie A i jedne od najjačih na svijetu.

Ali, dok Inter proživljava sezonu iz snova, Parma je u potpuno drugačijoj, i puno težoj situaciji. Na samom su dnu tablice i potreban im je svaki bod kojeg mogu dobiti kako bi pokušali osigurati ostanak u prvoj ligi.

"Mislim da još imamo šanse za ostanak u ligi. Reggina je jučer izgubila kod kuće od Siene, Messina je također izgubila od Cagliarija tako da nismo izgubili priključak. Mi u idućem kolu igramo kući protiv Livorna, a nakon toga Cataniju, dok Reggina dočekuje Inter, a Messina gostuje kod Lazija. Ako mi pobijedimo Livorno, a Inter nastavi igrati kao što je igrao protiv nas i pobjedi Regginu, potpuno ćemo im se približiti", rekao nam je Budan.

Usprkos tome što Budan ove sezone igra uistinu izvrsno, što je prepoznao i izbornik reprezentacije Slaven Bilić, ali i ostali talijanski klubovi, Parma i dalje ne ostvaruje rezultate. Budana smo upitali kakav je osjećaj stalno primati pohvale na račun svoje igre i gubiti usprkos tome.

"Činjenica je da nije lako, na nama je pritisak zabiti gol svaku utakmicu, a to nažalost nije uvijek moguće. Ali igramo bolje, došao je novi trener i trebalo mu je neko vrijeme da nas posloži, ali mislim da se to napokon vidi. Možda ne možemo konkurirati Interu, ali mislim da se ravnopravno možemo nositi s nešto slabijim momčadima. Nažalost, uvalili smo se u takvu situaciju da smo došli do završnice prvenstva, a prijeti nam ispadanje iz lige. To je velik pritisak, moramo se boriti za svaki bod jer nam je jasno da nam sad igra samo pobjeda. Nema tu prostora za predah, danas smo izgubili od Intera, a već večeras treba početi razmišljati o idućoj utakmici", govori nam Budan.

Zanimalo nas je i postoje li već planovi za iduću sezonu. Hoće li Igor Budan i dalje nositi dres Parme ili postoje razmišljanja o prijelazu u neki drugi klub.

"Cilj ove momčadi je ostanak u ligi i ako se to ostvari ne bih imao ništa protiv da nastavim igrati u Parmi. Oni su me već kroz razgovor pitali o tome, odnosno rekli mi da računaju na mene, ali naravno da nisam još dao nikakav odgovor. Ne želim sad previše razmišljati o tome, želim ostati koncentriran samo na igru i što bolje odraditi svoj posao u završnici prvenstva. Postoje još i neki drugi dogovori, ali kako je to za sad još sve rekla kazala, ne bih o tome još govorio", zaključuje Budan svoj razgovor za Index.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više