INTERVJU: ANTE BUDIMIR

Budimir za Index: Kad sam čuo što je Modrić rekao u svlačionici, shvatio sam gdje sam

Foto: Pixsell

ZA VEĆINU reprezentativaca koji su u srijedu u St. Gallenu igrali protiv Švicarske to je bila još jedna utakmica u nizu, ali dvojica će je pamtiti zauvijek.

Debitirali su Domagoj Bradarić i Ante Budimir. I dok je to za 20-godišnjeg Bradarića bilo normalno, devet godina stariji Budimir jedan je od najstarijih hrvatskih debitanata. Već je jednom bio pozvan u reprezentaciju, ali je protiv Švicarske dobio prve minute u hrvatskom dresu.

"Ne možemo svi biti Kovačić i Bradarić"

“Ne mogu reći da se već osjećam kao doma kad sam u reprezentaciji jer sam ipak još novi, ali nije bilo treme i bio sam potpuno miran. Hvala Bogu, nije bilo nikakve inicijacije u svlačionici, od toga sam se valjda izvukao, barem zasad. Kao nekome tko tako kasno dolazi u reprezentaciju bila je ogromna privilegija trenirati s tim ljudima i iznutra doživjeti reprezentaciju kao što je Hrvatska. Moram priznati da sam se osjećao spremnim. Možda je pomogla i činjenica da sam ipak malo stariji i iskusniji od, recimo, Bradarića koji je debitirao sa mnom. Kako je njemu bilo, morat ćete njega pitati, ali meni je bilo super”, rekao nam je Budimir.

Reakcije navijača i komentatora na njegov nastup bile su sjajne. Napadač Osasune oduševio je duel-igrom i pristupom koji je mnoge podsjetio na Marija Mandžukića i njegov stil igre.

“To su jako velike cipele u koje me stavljaju. Naravno da je to lijepo čuti, ali nemojmo mojih 30 minuta uspoređivati s takvom veličinom i svime što je on napravio za ovu reprezentaciju. Ja se uopće ne zamaram takvim usporedbama i moram biti realan. Svi mi smo kao klinci sanjali da igramo za reprezentaciju, ali valjda nismo svi dovoljno talentirani da kao, recimo, Mateo Kovačić s 22 godine igramo u Realu i nosimo hrvatski dres. Takav je jedan na ne znam koliko milijuna. Ja ne vidim ništa loše u tome da s 29 godina debitiram. Ne možemo svi biti Kovačić i Bradarić. Moj put je bio takav kakav jest i ako me morao u ovoj životnoj dobi dovesti do reprezentacije - neka je”, kaže Budimir i nastavlja:

“Odmah sam shvatio zašto je Hrvatska bila druga na svijetu. Bradariću je to također bio prvi nastup i on je igrao od prve minute. Kapetan Modrić je u svlačionici naglasio da mu je to debi i da mu ekipa mora pomoći. Ja sam također osjetio tu podršku i to su stvari koje čine velike momčadi.”

Nije se vidio u krugu reprezentativaca

Budimir je u karijeri uglavnom igrao u manjim klubovima koji su se borili za opstanak u ligi. U vrijeme dok je Hrvatska gazila sve pred sobom u Rusiji i stigla do finala Ante je potpisao za Crotone koji je ispao iz Serie A. Reprezentacija mu tad, kaže, nije bila na kraj pameti.

Grafika: SofaScore za Index

“Sezonu prije Svjetskog prvenstva sam baš dobro počeo. Dao sam nekih šest golova, čini mi se, i osjećao sam se odlično. Nadao sam se da mogu možda skrenuti pozornost na sebe. No ozlijedio sam se u ključnom periodu u sezoni i ispali smo iz lige. I što sad? Vjeruješ li da će te netko pozvati u reprezentaciju u tom trenutku? Svaki sportaš želi igrati za svoju zemlju, ali dođe trenutak kad moraš biti realan i kad taj cilj moraš pustiti. Ne ga zaboraviti, ali ga pustiti po strani. Nisam tad mislio da ću biti u krugu reprezentacije, ali sam uvijek vjerovao da mogu biti dovoljno dobar da me netko primijeti. Pritisak si nisam nikad nametao jer ti on samo može odmoći. Nastavio sam raditi i truditi se da budem bolji i na kraju se isplatilo”, rekao je Budimir.

U Mallorci je u 57 utakmica zabio 19 golova uz 11 asistencija, ali nije uspio pomoći momčadi da ostane u ligi. Ove sezone igrat će na posudbi u Osasuni koja će se, baš kao i Mallorca, najvjerojatnije boriti za opstanak u Primeri.

“Nije lako biti napadač u takvim momčadima. Realnost Mallorce i Osasune je da si najveći dio utakmica u podređenom položaju. Ili se braniš ili stojiš gusto ili si na svojoj polovici i čekaš neke mrvice u napadu. Šansi je jako malo i od tebe se očekuje da ih iskoristiš, a ti si uglavnom bliže centru nego protivničkom šesnaestercu. No puno više mi odgovara La Liga od Serie A. Ovdje se više teži nadigravanju dok je u Italiji obrana na prvome mjestu. U Španjolskoj imate desetak ekipa koje mogu biti i zadnje i, recimo, dvanaeste i to je puno zanimljivije”, kaže Budimir.

"Ante, nije dobro ako previše razmišljaš unaprijed"

Ovog ljeta ga se povezivalo s nekim transferima. Najzainteresiraniji je navodno bio Ronaldov Valladolid, spominjalo se i 15-ak milijuna eura, ali ga Mallorca na kraju nije pustila.

“Klub će vam bolje reći zašto je tako ispalo, ja te glasine ne bih komentirao. Jako mi je važno da sam ostao u Primeri, koja je jedna od dvije najbolje lige na svijetu i što sam i dalje u tom društvu. To vam zvuči kao floskula, ali ja volim raditi i volim trenirati. Želim zadovoljan izaći s utakmice ili s treninga i, ako osjetim da sam bolji jedan posto, ja sam sretan. Takve stvari me ispunjavaju. Ne razmišljam o budućnosti, ne razmišljam o odlasku u Aziju ili Ameriku. Nikad nisam bio takav i uvijek sam si govorio ‘Ante, nije dobio ako previše razmišljaš unaprijed.’ Za sad je dobro ovako pa neka tako i ostane”, rekao je Budimir čiji debi je emotivno proživjela i njegova obitelj.

“Ne možemo hrvatsku reprezentaciju uzimati zdravo za gotovo. Ona jako puno znači ljudima, čak i onima koji i ne prate nogomet toliko. Moji doma su naravno presretni, bilo je puno emocija i sreće i naravno da sam ponosan. Dres s utakmice sa Švicarskom sam sačuvao za mamu”, zaključio je.

Pročitajte više