Budućnost - Hajduk: Utakmica bez napadača

HAJDUK je u utakmicu s Budućnosti na stadionu Pod Goricom ušao noseći teret izrazitog favorita, ali već je na samom početku postalo jasno kako ga neće biti nimalo lako opravdati.

>>> Remi Hajduka i Budućnosti

>>> Pudar: Vrlo sam nezadovoljan

Budućnost je vrlo brzo pokazala da nedostatak individualne kvalitete može više nego dobro nadomjestiti fantastičnom disciplinom i organiziranošću na terenu. Obrana Crnogoraca potpuno je zagušila napadački trojac Hajduka, a svi koji su se nadali kako će vidjeti neku od često spominjanih velemajstorija novog splitskog aduta Florina Cernata ostali su razočarani.

Kapetan Budućnosti Raičević potpuno je zagušio Rumunja i učinio ga gotovo nevidljivim kroz cijeli susret. Cernat je uspio uputiti nekoliko proigravanja prema Pelaiću, Rukavini i Kaliniću, naznačivši tako da je sposoban za izvrsne predstave, ali pravu loptu od njega nismo vidjeli.

Osim dobrog proigravanja, Hajduku je kritično nedostajao i realizatorski učinak Rukavine i Kalinića. Mladi napadački tandem o kom se govori kao o budućnosti hrvatskog nogometa ničim nije opravdao taj epitet. Gotovo u svim dvobojima pobjedu je odnijela obrana Budućnosti, a nekoliko im je lopti i pobjeglo u aut.

Praktički jedini dobar potez susreta pružio je Mirko Hrgović, čiji je slobodan udarac kojim je Hajduk došao do vodstva, bio prava poslastica za sve ljubitelje nogometa. Hajduk će svoj prolaz u drugo pretkolo Kupa UEFA ipak morati osigurati na Poljudu, iako je nakon večerašnjeg susreta jasno kako će taj zadatak biti vrlo zahtijevan.

Posebno je razočaravajuće bilo drugo poluvrijeme, u kom se u igri Hajduka polako počela osjećati sve veća letargija. Nakon pogotka Budućnosti, Splićani su izgleda izgubili svaku želju da pokušaju probiti obrambeni bedem gostiju, a veći se dio igre sveo na nasumična ispucavanja i propale pokušaje da se dugima loptama dođe do nekog od napadača, ne bi li do novog vodstva došli kakvim individualnim genijalnim potezom. Genijalnosti ipak u večerašnjoj igri Hajduka nije bilo.

No, Hajduk se u Split ipak vraća sa solidnim kapitalom; gol u gostima protiv čvrsto zatvorene momčadi kao Budućnost puno će značiti na domaćem terenu. Za večerašnju se utakmicu ne može reći da je bila pretjerano atraktivna ni zabavna za gledanje, a slična nas predstava vjerojatno očekuje i u Splitu, no svi će se navijači Hajduka vjerojatno vrlo rado odreći dobre nogometne predstave, ako nakon nje uslijedi slavlje povodom prolaska u nastavak natjecanja.

Petar Vidov
Foto: Veljko Grbeša

Pročitajte više