BUDUĆNOST PRIJENOSA ESPORT MEČEVA Evo kako će to raditi ELEAGUE

Foto: Getty Images/Guliver Image

KADA je esport počeo ekspanzivno rasti, mnogi su shvatili da je jedan od ključnih segmenata koji mora napredovati način prijenosa esport mečeva i turnira. Prvo su prilagodbe krenule kroz same igre, a kasnije se počelo raditi i na produkciji. Sada ELEAGUE ide još jedan korak dalje i na njihovom CS:GO Premier 2017 turniru koristit će se tehnologije poput praćenja oka, virtualne stvarnosti i napredne analitike kako bi se gledatelji mogli još kvalitetnije uključiti u prijenos.

>>NBA IM NIJE DOVOLJNA Turner Sports pokrenuo esport ligu, nisu ih spriječili ni teroristi!

ELEAGUE je esport brend koji su pokrenuli Turner i IMG prošle godine. Natjecanja koja organiziraju se osim na YouTubeu i Twitch.tvu prenose i na američkom televizijskom kanalu TBS. U svojoj kratkoj povijesti već su realizirali brojne uspješne projekte poput CS:GO Majora ranije ove godine, kao i Overwatch Open turnira. Osvojili su i nagradu Emmy u kategoriji "Outstanding Studio Design and Art Direction" u ožujku, a ususret The Internationalu radili su serijal "Road To The International Dota 2 Championship". 
 
Od samog početka i ulaska u svijet esporta, ELEAGUE je krenuo postavljati standarde prijenosa vlastitih natjecanja, što je razumljivo s obzirom na to da iza projekta stoji i američki medijski konglomerat Turner Broadcasting System. Kako bi cijeli projekt bio uspješan, doveli su ljude s potrebnim znanjem te investirali u studio za koji su dobili i nagradu Emmy. 
 
ELEAGUE CS:GO Premier 2017 počinje u petak, 8. rujna, i opet će uvesti određene novitete u prijenosu mečeva. Cilj je omogućiti gledateljima da se što više uključe u prijenos. Želja je to mnogih, od klasičnih nogometnih utakmica pa sve do Counter-Strikea, samo što digitalno okružje esporta trenutno nudi više mogućnosti. 
 
Jedan od glavnih noviteta je tehnologija praćenja oka profesionalnih igrača. Tako ćemo sada imati priliku vidjeti što na ekranu fokusiraju NiKo, kennyS ili s1mple. Gledaju li mapu, kako pokrivaju kuteve i što stoji iza nevjerojatnih "flick shotova" ili "one tapova". Tehnologija je razvijena u suradnji s Dell Gamingom i švedskom tvrtkom Tobii, koristeći mikrosenzore i mikroprojektore. Razvoj tehnologije je još u ranoj fazi, tako da će se zasad simultano koristiti na samo dvojici igrača.
 

 
Osim što će gledateljima dati sasvim novu perspektivu, ovakav način praćenja meča pokazat će i što je potrebno kako bi se natjecali na najvišoj razini. Već sada znamo da profesionalni gejmeri procesuiraju ogroman broj informacija, kao i to koliko im je razvijena koordinacija oka i ruke. Prikažemo li to dovoljno jednostavno na ekranu i šira publika će razumjeti da to što rade ponajbolji na svijetu ne može svatko. 
 
Virtualna stvarnost već se neko vrijeme navodi kao budućnost praćenja esport mečeva. U suradnji s SLIVER.tv publika će moći pratiti prijenos ELEAGUE CS:GO mečeva u virtualnoj stvarnosti. Doslovno kao da ste na Infernu s timovima koji igraju. 
 

 
ELEAGUE će također koristiti i Shadow.gg platformu DOJO Madnessa koja pruža napredne statističke podatke o tome kako i gdje se igrači kreću, koje taktike koriste kao i mogućnost pregleda snimke određenih akcija. Ovo bi trebalo olakšati posao i analitičarima koji će lakše objasniti gledateljima koji su ključni faktori meča i što se dogodilo, a da to nisu razumjeli tijekom prijenosa meča. 
 
Ovu ili slične platforme navodno koristi već nekoliko profesionalnih timova kako bi se što bolje pripremili za meč ili ispravljali vlastite greške. Ovakav prikaz statističkih podataka jasno pokazuje svu dubinu koju skriva CS:GO, za mnoge naizgled jednostavno napucavanje po mapama.
 
Screenshot: ShadowGG/Eleague
 
Iako se iz turnira u turnir uvode noviteti u praćenje esport mečeva, često se radi o optimizacijama ili unaprjeđenjima koje se ne vide direktno u prijenosu. Međutim, ELEAGUE ide još i korak dalje u nadi da će postaviti nove standarde u prijenosu mečeva. Budu li oni dobro implementirani i iskorišteni, lako je moguće da će se upravo to i dogoditi. Prvi test bit će u noći s petka na subotu, 8. rujna, kada počinje ELEAGUE CS:GO Premier 2017, a prvi mečevi mogli bi pokazati koliko zapravo vrijede noviteti. Natjecanje otvaraju FaZe i Renegades, nakon čega igraju Na'Vi i G2 Esports.
 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

 

Pročitajte više