Buffon najbolji vratar prvenstva

VRATAR novih svjetskih prvaka, Talijana Gianluigi Buffon proglašen je najboljim golmanom Svjetskog prvenstva u Berlinu.

Buffon je na World Cupu primio tek dva pogotka - prvi mu je zabio suigrač Cristiano Zaccardo u susretu protiv Sjedinjenih Država, a drugi Zinedine Zidane u finalnom ogledu.

"Iznimno sam ponosan zbog ove nagrade. Nitko nije vjerovao u nas i zbog toga su svjetski naslov i nagrada za najboljeg vratara dodatno draži. Ova momčad je čudo i bez sjajnih suigrača nikada ne bi osvojio ovo ugledno priznanje," kazala je "jedinica" "Azzurra. Buffonu je u Njemačkoj bio i korak do novog rekorda svjetskih prvenstava po broju minuta bez primljenog pogotka. "Gigi" je 460 minuta sačuvao mrežu nedirnutom, a niz je prekinuo Zidane. Tako je rekorder ostao njegov sunarodnjak Valter Zenga, koji na SP-u 1990. godine čak 517 minuta nije primio pogodak.

"Nije bitno što nisam oborio taj rekord, utješit ću se s pobjedničkom pokalom," dodao je Buffon, koji je na vratima talijanske vrste upisao 67 nastupa.

Na posljednjem World Cupu nagrada za najboljeg vratara pripala je Nijemcu Oliveru Kahnu, 1998. godine najbolji je bio Francuz Fabien Barthez, a prije 12 godina Belgijanac Michel PreudHomme.

Pročitajte više