Bukić: Očekujem da će nam se LEN smilovati i da će se u Areni igrati EP

KAO šlag na tortu nakon osvajanja Svjetskog prvenstva u Melbourneu početkom 2007., stigla je godinu dana potvrda iz LEN-a da je Zagrebu dodijeljena organizacija Europskog vaterpolskog prvenstva.

Dvije godine kasnije, a svega par mjeseci prije najavljene smotre najboljih vaterpolista Europe upitno je njeno održavanje. Razlog - nepodmirena obveza Hrvatskog vaterpolskog saveza prema LEN-i u iznosu od 800 tisuća eura, ali i (ne)mogućnost postavljanja bazena u zagrebačku Arenu gdje je predviđeno da će se utakmice igrati.

"Tko je mogao predvidjeti ovu krizu prije dvije godine?"

"Da, nažalost zasada nismo uspjeli izvršiti ono što je naša dužnost zbog financijskih problema koje ima Savez. Ono je sukladno stanju u cijeloj državi, niti nas nije zaobišla ova kriza koju nismo mogli predvidjeti, posebice u trenucima kada smo bili opijeni osvajanjem zlata sa SP-a u Australiji", započeo je razgovor za Index predsjednik HVS-a Perica Bukić koji se pribojava najgoreg mogućeg scenarija: "Nažalost, moram priznati da postoji realna mogućnost da nam se oduzme domaćinstvo!"

O tome bi Europski plivački savez trebao odlučiti kroz 24 sata, na sastanku u Oslu gdje će nazočiti i Ivan Varvodić, hrvatski član Ureda LEN-e: "U stalnom sam kontaktu s njim kako ništa ne bi prepustili slučaju. U ime Saveza mi smo po njemu poslali pismenu zamolbu da nam se produži rok za otplatu duga. Očekujemo i pomoć Hrvatskog olimpijskog odbora kojemu su EP u vaterpolu, uz Kup kontinenata u atletici, koji će se u isto vrijeme održati u Splitu, već označeni kao glavni događaji. Sto tisuća eura već smo lani uplatili i sada pokušavamo, i iskreno se nadamo da ćemo u tome uspjeti, pronaći dva milijuna kuna nakon čega bi postupno, u idućih nekoliko mjeseci uplatili ostatak iznosa", priča nam Bukić i ističe jednu otegotnu okolnost: "Manchester je jako zagrizao da nam otme organizaciju, oni bez problema mogu izdvojiti taj novac što nama predstavlja veliki problem."

"Osim novca, problem je i u Ingri koja ima neopravdani strah zbog kondenzacije"

Ukoliko LEN pruži novu šansu HVS-u, neće tu biti kraj nevolja i poteškoća glede domaćinstva natjecanja koje bi trebalo početi 29. kolovoza, a završiti 11. rujna. "Izvođač radova na Areni, Ingra, iskazala je strah zbog moguće kondenzacije koju bi prouzrokovalo postavljanje bazena. Nakon toga smo odradili nekoliko studija i analiza, kontaktirali smo istručnjake iz Komore inženjera strojarstva Hrvatske koji su se složili kako je njihova bojazan neutemeljena", kaže Bukić koji je dvoji kako bi igranje u Areni bilo najbolja opcija:

"Pojavile su se neke špekulacije o dogradnji bazena na Savi, ali to je preskupo. Plivalište za koje treba izdvojiti 300 tisuća eura i ostalo bi nakon toga u trajnom vlasništvu Grada, također i poslužiti jednog dana u novoizgrađenom Domu hrvatskog vaterpola."

Bukić je na kraju ipak izrazio nadu kako će se sve završiti na najbolji mogući način: "Toliko puta je Hrvatska organizirala kontinentalna i svjetska nadmetanja, i uvijek smo dobivali pohvale za organizaciju. Nadam se da će tako biti i ovoga puta, da će LEN prepoznati naš trud. Želim samo naglasiti kako smo dobili obećanja od Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića kako će nam pomoći i olabaviti stav Ingre. Uz to, i Vlada nam je obećala pronaći neka sredstva kako bi ispunili sve obveze. Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati..."

Pročitajte više