SUPERSPORT SUPERKUP

Čačić odgovorio na pitanje hoće li Brkljača debitirati protiv Hajduka

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

DINAMO i Hajduk sutra u 20 sati na Maksimiru igraju susret SuperSport Superkupa. Prvi najveći derbi hrvatskog nogometa bit će odigran tjedan dana uoči početka prvenstva. Trener Hajduka Valdas Dambrauskas jučer je održao konferenciju za medije, a danas je to učinio i Dinamov trener Ante Čačić.

Je li Brkljača u konkurenciji da debitira protiv Hajduka?

Danas imamo trening pa ćemo vidjeti, ali mislim da bi možda ipak bilo malo prerano budući da je došao prije par dana.

Koga od glavnih igrača jako želite zadržati?

Ne bih izdvajao pojedince, ali sigurno je da naša momčad ovisi o kapetanu Ademiju, Mišiću, Livakoviću koji je broj 1 kao i Petković od kojeg puno očekujemo ove sezone. Isto vrijedi iza Oršića, Ivanušeca, vjerujem u Špikića, Menala, Baturinu... Puno, puno igrača, da ih sad sve ne nabrajam i bit će vremena za sve igrače koji možda nisu imali prilika prošle sezone.

Tko je opcija broj jedan za lijevog beka?

Za to služe pripremne utakmice. Ne bih nikoga eliminirao od ovih nekoliko opcija koje imamo. Neki igrači teže izlaze iz priprema i teže hvataju formu. Konkretno Bočkaj je skinuo par kilograma i to se osjeti na njegovoj igri i trebat će mu vremena da se vrati na nivo i nedostaje mu svježine. Vidjet ćemo tko će do tad igrati na toj poziciji da ne ulazimo u probleme.

Kakav je plan s mladim igračima?

Sklon sam tome da ih jedno vrijeme držim u prvoj momčadi, a ako se prilika pruži da čak i osjete ozbiljne utakmice.

Imate 29 igrača u konkurenciji, rekli ste da je to preveliki broj prije nekoliko dana. Kad će biti kraćenja kadra?

Već sljedeći tjedan ćemo malo razdijeliti svlačionicu. Igrači koji neće konkurirati za sljedeću utakmicu radit će u drugom terminu, ali imat će isti tretman. Prijelazni rok traje još dugo i imamo puno dobrih igrača, ali imamo veliki broj igrača da bismo ih sve mogli držati u rotacijama.

Kad sam zadnji put bio ovdje nisam izašao 38 utakmica s istim sastavom i to su mi prigovarali. Danas je to normalna stvar. Vjerujem da ćemo na kraju doći do željene brojke igrača. Imamo i upite za naše igrače, neke bismo dali na posudbu, neki ulaze u zadnju godinu ugovora. Činim se da sve dečke držim iznad vode, ali počinje sezona i pred svaki radni tjedan ćemo s nekim igračima porazgovarati i vidjeti.

Kako se generalno osjećate nakon svega ovoga što se dogodilo od kad ste bili u reprezentaciji, Egiptu... Koliko ste motivirani?

Jako sam motiviran. Da nisam, ne bih bio ovdje. Biti trener Dinama je uvijek velika čast, ali i velika obveza. Veseli me da imamo atmosferu kakvu imamo u svlačionici i da smo doveli igrače koji su nam povećali kvalitetu. Osjećam se jako dobro, a ovo što se kritika tiče s time se morate nositi. Ja sam u ovom poslu predugo da ne bih razumio da ne možemo svi misliti isto.

Rezultati Hajduka na pripremama?

Porazi na pripremama sigurno ne idu Hajduku na štetu i ne stvaraju im lošu atmosferu. Hajduk ima kvalitetu, ostali su im glavni igrači i imaju sve ono što je potrebno da naprave dobar rezultat. Mene to stvarno veseli. Kad sam bio ovdje prije deset godina, bilo je jako teško držati dobar tonus momčadi jer nije bilo toliko kvalitete u HNL-u. Sad je drukčije.

Hoće li Petković i Drmić igrati zajedno?

Od Petkovića želim da bude devetka i da se svojom igrom vrati tamo gdje mu je mjesto, a to je reprezentacija. O Drmiću je suvišno govoriti. Riječ je o gol igraču, velikom pojačanju. Dinamo treba igrača koji će u sezoni biti na 15 ili 20 golova, ali ne možemo ovisiti samo o tome.

Imamo puno igrača iz sredine terena koji mogu biti jako bitni u tom pogledu i sigurno da će biti prostora da u nekim utakmicama budu u tandemu, a u nekima će i počinjati zajedno. No, najvažnije nam je da barem jedan od njih za svaku utakmicu bude na dobrom nivou.

Tko nedostaje?

Nema Bulata, Boško Šutalo je tek došao, Josip ne konkurira, a Emreli je osjetio neku bol pa ćemo ga poštedjeti. Od 29 igrača za ovu utakmicu nemamo na dispoziciji četiri, dakle imamo dovoljan broj igrača da složimo prvih 11. Nadam se da će kulisa navijačka biti potpuna, da će biti i navijača Hajduka i da ćemo imati sportsko nadmetanje na terenu i poticaj s tribina od domaćih i od gostujućih navijača, ali da neće izaći iz sportskih okvira. Dobar Hajduk je dobra hrvatska liga i poticajna za Dinamo.

Od ove sezone očekujemo jako puno. Utakmica s Hajdukom je prilika da u tu sezonu zakoračimo na način koji je potreban za europske i prvenstvene podražaje i da krenemo ulaziti u natjecateljsku formu. Motiv je velik jer igramo s najvećim rivalom i jer se igra za trofej. Pripreme smo odradili dobro, svi igrači su odradili kompletan program.

Pročitajte više