gnk dinamo

Čačić sada ima jedan zadatak, a uprava Dinama više njih

Foto: Željko Hladika/PIXSELL

DINAMO u srijedu kreće u glavni dio ljetnih priprema za novu sezonu. Momčad Ante Čačića putuje u Moravske Toplice, gdje će boraviti do 1. ili 2. srpnja, odnosno do tjedan dana prije utakmice Superkupa protiv Hajduka. Dinamo će u Sloveniji odigrati dvije prijateljske utakmice, 26. lipnja protiv Shkendije i 1. srpnja protiv Spartaka iz Trnave. Obje utakmice Dinamo će prenositi na svojem YouTube kanalu.

Klub će na dan polaska u Sloveniju objaviti tko sve ide na pripreme. Za očekivati je da će se momčadi od prvog dana priključiti svi ključni igrači osim eventualno Dominika Livakovića, koji se za vikend oženio i mogao bi dobiti koji dan odmora više. 

Gužva u svlačionici

Dinamu se ovog ljeta s posudbi vratilo više od deset igrača, od kojih se većini traže novi klubovi. Jedan od njih je Duje Čop, koji će sljedeće sezone najvjerojatniji igrati na posudbi u Šibeniku, u kojem će dočekati istek ugovora sljedećeg ljeta. Sandro Kulenović se vratio iz Lokomotive i njega bi klub najradije također poslao na novu posudbu jer će teško do minuta u prvoj Dinamovoj momčadi. 

Jedini dolasci za sad su onaj Josipa Drmića i Roberta Ljubičića. Drmić je došao besplatno, a Ljubičić za oko dva milijuna eura iz bečkog Rapida. Onaj koji bi s posudbe mogao u prvu momčad, i to u početnu postavu, je Ivan Nevistić, ali to će ovisiti jedino o transferu Dominika Livakovića. Ostane li Dinamov golman u Maksimiru, Nevistić će vjerojatno na novu posudbu.

Prvoj momčadi priključit će se sigurno Antonio Marin, koji je prošlu sezonu proveo u Šibeniku, a on bi mogao imati znatnu minutažu ako ovog ljeta Dinamo ipak proda Mislava Oršića. No za to je sve rano jer prijelazni rok tek počinje i do kasnog ljeta neće se znati konačna slika momčadi.

Dolaskom Josipa Drmića Dinamo je potencijalno riješio golemi problem koji je imao prošle sezone, a to su - golovi. Petković je bio izvan forme, Oršić je lutao po pozicijama u momčadi pa nekako na kraju svojim golovima izvukao Dinamovu sezonu i nadomjestio barem dio golova koje je u toj ulozi lani zabijao Mario Gavranović.

Čačić mora složiti igru za Drmića

Nakon utakmice Superkupa s Hajdukom Dinamo očekuje prva utakmica prvenstva protiv Lokomotive, a 19. ili 20. srpnja i prva utakmica 2. pretkola Lige prvaka. Protivnik će biti ili gibraltarski Lincoln Red Imps ili Shkupi iz Makedonije, a Dinamo lakši ždrijeb nije mogao dobiti.

Prolazak 2. pretkola Dinamu jamči najmanje skupinu Konferencijske lige, ali jasno je da su apetiti puno veći. Do 3. pretkola, koje se igra 2. i 3. kolovoza, Ante Čačić mora, kako god zna, uklopiti Josipa Drmića u momčad i posložiti igru tako da iz njega izvuče barem 20 golova u sljedećoj sezoni.

Čačić je po dolasku u Maksimir vratio momčad u sustav 4-2-3-1, koji je odmah profunkcionirao i Dinamo je rutinski obranio naslov prvaka. Tu špicu igrao je Bruno Petković, koji je proigrao tek u završnici sezone i kojeg bi Dinamo rado prodao. No kupaca trenutačno nema i nije nemoguće da Petković ostane u momčadi barem do zime.

Nema puno vremena

Zaigra li Dinamo i dalje u 4-2-3-1 s Drmićem u napadu, Petković bi najvjerojatnije trebao preseliti na klupu, a veliko je pitanje kako bi on to podnio. Pitanje napadačke igre bit će ključno u Čačićevim pripremama jer Dinamo do dolaska jačih protivnika u borbi za UEFA-ine milijune mora imati jasan plan i koncept igre.

Puno će toga ovisiti i o eventualnim odlascima. Uz Livakovića postoji interes za Luku Ivanušeca, ali još ništa konkretno. Dinamova uprava ne smije si dopustiti da Čačića ostavi bez adekvatnih zamjena ako proda neke glavne igrače kao što je bio slučaj prošlog ljeta kad su otišli Jakić i Majer i Dinamo je izgledao obezglavljeno.

Dinamu treba filijala

Osim toga, ukidanjem Dinama II i otkazivanja suradnje Interu iz Zaprešića Dinamo je ostao s golemim brojem igrača u pogonu koji trenutačno nemaju gdje sljedeće sezone igrati profesionalni nogomet. Dinamo je ostavio na okupu rezervnu momčad Damira Krznara koja bi u ideji trebala igrati prijateljske utakmice i turnire po svijetu, ali to nije dovoljno za razvoj tih istih mahom mladih igrača.

Dinamo onim igračima na koje računa u budućnosti u kadru prve momčadi naći profesionalne klubove u kojima će igrati natjecateljski nogomet jer bi putovanje po prijateljskim turnirima igračima moglo više odmoći nego što će im koristiti.

Klub partner u nekoj nižoj ligi u Hrvatskoj ili susjedstvu činio se logičnim potezom, ali je suradnja s Interom propala iz nepoznatih razloga. Uprava bi morala do početka sljedeće sezone ipak naći neki klub u koji će slati igrače.

Pročitajte više