Čačić sprema Pjacu za Španjolce

Foto: Hina, Guliver Image/Getty Images, Index

HRVATSKA će u utorak od 21 sat u Bordeauxu igrati odlučujuću utakmicu za plasman u osminu finala Eura protiv reprezentacije Španjolske.
 
Momčad Ante Čačića u taj će meč protiv rasterećene Furije ući vrlo vjerojatno bez ozlijeđenog Luke Modrića, no kako je teško za očekivati da će reprezentacija koja je na ovom turniru pokazala možda i najviše protiv Hrvatske odigrati s ručnom, Ante Čačić morat će složiti momčad koja će biti sposobna odigrati pravu utakmicu protiv favorita Eura.
 
Je li Marko Pjaca Čačićev adut za Furiju?
 
Kao najizglednije i najlogičnije rješenje nameće se Marko Pjaca, igrač koji u Francuskoj još nije dobio ni minute, no koji su svojom hitrinom i eksplozivnošću može ubrizgati dodatnu energiju u ispuhanu momčad nakon traumatičnog finiša s Češkom.
 
Od trenutka kad se Luka Modrić u 60. minuti utakmici protiv Češke uhvatio za prepone, bilo je izgledno kako neće nastupiti u trećoj, posljednjoj utakmici grupne faze protiv Španjolske.
 
U tom trenutku navijači Hrvatske, posebice kad su vidjeli Lukin osmijeh na licu, nisu se previše brinuli, štoviše.
 
''Važno je da se Luka odmori. Česi nam ionako ne mogu ništa, a protiv Španjolske ćemo igrati za prestiž, pa bolje da se Modrić odmori za osminu finala'', u tom su trenutku vjerojatno pomislili mnogi, no bliska je budućnost pokazala da je nogometna Hrvatska u panici zbog ozljede svog najboljeg igrača.
 
Ozljeda Luke Modrića razgolila je sve slabosti Čačićeve Hrvatske
 
Hrvatska je nakon sat vremena igre imala velika dva gola prednosti, a ravnoteža snaga na terenu sugerirala je da će igrači Ante Čačića, čak i bez Modrića, rutinski privesti meč kraju i već nakon dva kola i matematički se plasirati u osminu finala.
 
Ipak, to se nije dogodilo. Izlaskom Modrića hrvatska se igra polako, ali sigurno raspadala. Hrvatska je izgubila dominaciju u sredini terena, iščezla je kontrola lopte i tijeka igre, a Čačićevo rješenje s Mateom Kovačićem pokazalo se kao katastrofalno. Umjesto da stane na loptu, da smiri igru, pogotovo jer Česi u sat vremena igre nisu pokazali baš ništa, izbornik Hrvatske se pogubio. 
 
 
Nije reagirao pravovremeno sa zamjenama, prihvatio je strku umjesto mirnoće i nije imao adekvatan odgovor na drugačije postavljenu igru Češke u posljednjih pola sata. Ono što najviše brine, Čačić je pokazao da nema pravi odgovor kad se grogirani protivnik probudi. Posebice ne kad u momčadi nema veznjaka Reala.
 
Češka je na kraju uzela bod, a Hrvatska se dovela u nezgodnu situaciju uoči utakmice s reprezentacijom koja je realno pokazala najviše na ovom turniru.
 
Iz komotne situacije Hrvatska se dovela da strahuje za plasman u drugi krug
 
Hrvatska s pobjedom može biti i prva u grupi, no također, u slučaju poraza protiv Furije te pobjede Češke protiv Turske može biti treća, što joj ne garantira siguran prolaz u osminu finala, jer tada neće ovisiti sama o sebi. 
 
Međutim, puno toga lošeg bi se moralo poklopiti da Hrvatska na kraju ne izbori drugi krug. Najprije, Njemačka protiv Sjeverne Irske i Engleska protiv Slovačke veliki su favoriti i za očekivati je da će barem jedna od te dvije velike momčadi pobijediti u posljednjem kolu. Hrvatskoj je za prolaz dovoljna pobjeda bilo koje od te dvije momčadi, a velika prednost Ante Čačića je što će znati rasplet u te dvije skupine prije utakmice sa Španjolskom.
 
Za Hrvatsku igraju Nijemci i Englezi
 
Upravo zbog te činjenice, teško je, gotovo i nemoguće, prognozirati za koju će se udarnu jedanaestoricu, odnosno, za koju će se formaciju protiv Španjolske odlučiti Čačić.
 
Pobijede li Sjeverni Irci i Slovaci, Hrvatska dalje može čak i s porazom od Španjolske dalje, ali tada će ovisiti o rezultatima one lude grupe u kojoj se Portugal, Austrija i Island s podjednakim šansama bore za drugi krug, i sigurno je da u takvom okolnostima Čačić neće posezati za nekim eksperimentiranjem.
 
Tako da sa zadrškom moramo prihvatiti sve vijesti koje nam stižu iz Bordeauxa oko postave koja će istrčati na megdan Španjolcima.
 
Čorić otpao, Pjaca je najlogičniji izbor
 
Ipak, premda se posljednjih dana špekuliralo da bi u momčad mogao ući mladi Ante Čorić, pa čak su se i na treninzima uigravale neke akcije s njim, puno je izglednija formacija u kojoj će Marcelo Brozović zauzeti Lukino mjesto, a Marko Pjaca otići na svoje prirodnu, krilnu poziciju.
Realno, kad već u momčadi nema Luke Modrića, ovakav sastav se čini i najlogičnijim. Zašto?
 
Najprije zbog toga što je Brozović ove sezone u Interu pokazao da itekako dobro može odigrati ulogu pit-bulla na sredini terena. Obzirom na svoje fizičke predispozicije te čelična pluća, Marcelo je igrač koji je i više nego sposoban svih 90 minuta trčati od šesnaesterca do šesnaesterca, a to protiv Španjolske i stila igre koji ona gaji može biti od vitalne važnosti. Zauzme li doista Brozović tu poziciju, za očekivati je da se malo unatrag povuče i Ivan Rakitić, pa da kroz gusti vezni red, satkan od igrača koji su i znalci, ali i radnici, Hrvatska pokuša Španjolcima oduzeti ili barem otupiti njihovo najjače oružje – posjed.
 
S jakim veznim redom i brzim krilima Furija se može neutralizirati
 
S druge strane, glavna odlika igre Furije je da se kroz sitni vez i strpljenje u posjedu traži rupa u protivničkoj obrani, koju dodatno mrcvare njihovo visoko postavljeni bočni igrači. S dva sjajna i fizički moćna krilna igrača, a Perišić i Pjaca to jesu, Hrvatska je sposobna neutralizirati španjolske bokove i prisiliti ih da što manje vremena provode u blizini Subašića.
 
 
Zatim, u duelu protiv tiki-take, vrlo je važno imati iznimno brza, okomita i prodorna krila, koja u dvadesetak sekundi mogu stići pred gol i stvoriti opasnost. U tom svjetlu, Perišić i Pjaca mogli bi odraditi golem posao.
 
Ipak, kako smo već napisali, vjerojatno do samog početka utakmice nećemo znati za što se odlučio Čačić i moramo biti spremni čak i za neka iznenađenja.
 
Pobjede li Sjeverni Irci Nijemce, a Slovaci Engleze, tko kaže da u veznoj liniji Hrvatske neće zaigrati i Luka Modrić?
 

Pročitajte više