Čak je i Pique konačno ušutio i poklonio se: "Juventus nas je razbio"

Foto: Guliver Image/Getty Images

AKO je plasman u finale Lige prvaka talijanskog prvaka prije dvije sezone za mnoge bilo iznenađenje, Juventusova eliminacija Barcelone ove sezone i lekcija iz modernog nogometa koju su Torinezi pokazali u dvjema utakmicama četvrtfinala protiv španjolskog prvaka danas je nogometna realnost. Nogometna karta svijeta polako se mijenja. Premda su isti sumnjičavci i ove godine slično razmišljali, plasman među četiri najbolje momčadi Europe ove sezone izborili su ipak najbolji. Unatoč onome što se događalo na Bernabeuu prije dvije večeri.

Juve je u ovom trenutku fizički, taktički i mentalno za dva koplja iznad Barce

Juventus se ove sezone vratio na velika vrata u europski nogomet. Talijani su u obje utakmice protiv Barcelone pokazali koliko su taktički, fizički i mentalno superiorni velikanu koji je u evidentnom padu i u čijim redovima u ovom trenutku igra samo jedna ekstra klasa. Svaka čast Piqueu, Iniesti, Suarezu i najviše Messiju, no Neymar je ove sezone, barem u Ligi prvaka jedina svijetla točka katalonskog giganta.
 

Međutim i sjajni Brazilac, koliko god genijalan bio, sam nije mogao protiv momčadi koja je na Camp Nou došla s jasnim ciljem i idejom. Juventus je protiv Barcelone pokazao kako će u budućnosti izgledati "totalni nogomet" jer kako drugačije objasniti partije koje su protiv španjolskog prvaka odigrali Mario Mandžukić, Juan Cuadrado i Miralem Pjanić. Dok je stoperski par Chiellini – Bonucci standardno bio sjajan u srcu obrane i ispred Buffona, to što je taj trojac odigrao na Camp Nouu čista je i nepatvorena nogometna genijalnost Massimiliana Allegrija. 
 
Ono što je Allegri napravio s Mandžom, Pjanićem i Cuadradom redefiniranje je Totalnog nogometa
 
Kolumbijac, Bosanac i Hrvat na Camp Nouu nisu imali svoju definiranu poziciju niti su igrali po zacrtanim šablonama. Njih trojica u srijedu navečer, svojim planskim lutanjem po golemom Barcinu travnjaku, pokazali su kako bi trebao izgledati nogomet budućnosti i koliko su standardizirane pozicije igrača na terenu postale anakrone.
 
Juventus je moćan, Juventus je jak, Juventus je zasluženo u polufinalu Lige prvaka, dok će Barcelona na ljeto morati u totalni "rebuilding". Luis Enrique odlazi, to je sigurno, no nije samo trener Barcelone kriv za ovaj posrtaj. Stara dama u svim segmentima nogometne igre nadigrala je Katalonce i ako se Barca želi vratiti na krov Europe, definitivno će trebati svježu krv u svlačionici.

Jer osim Neymara koji igra sve bolje, ostatak momčadi stagnira, čak i nazaduje. Na neke utječe biologija i njene prirodne zakonitosti (Messi, Iniesta, Busquets), dok drugi jednostavno nisu kvaliteta za Barcelonu. U prvom redu to se odnosi na Ivana Rakitića koji je sinoć odigrao jednu od svojih najlošijih utakmica otkako je stigao u Barcelonu.

U Barci priznali: "Trudili smo se, ali ljudi su bili puno bolji''
 
Luis Enrique na Camp Nouu broji svoje posljednje dane i bio je razočaran nakon jučerašnjeg remija koji je značio poraz.
 
"Znali smo što hoćemo, pokušavali smo i pritiskali smo, imali smo i 14 udaraca prema golu, ali nijedan u okvir. Kada bi se brojao stav, želja i voljni moment trebali bismo proći, ali danas lopta jednostavno nije htjela u gol, koliko god da smo se mi trudili. Nažalost, ona loša utakmica u Torinu izbacila nas je iz natjecanja i zauvijek ću pamtiti taj susret. Teško mi je sažeti ovu sezonu Lige prvaka u nekoliko riječi jer sada moram čestitati Juventusu. Mislim da mogu otići do kraja", iskren je bio Enrique, a Juventusu se naklonio i zločesti dečko Barcelone, Gerard Pique.
 
"Ovaj poraz je težak i on će sasvim sigurno ostaviti traga na nama jer smo i mi samo ljudi. U nedjelju nas čeka El Clasico, velika utakmica, ali često smo na Bernabeuu bili odlični i mislim da možemo dobiti bez obzira na to što u ovom trenutku nismo na našem najvišem nivou. Kada se pogledaju obje utakmice, Juventus je jednostavno bio bolji od nas i zaslužili su polufinale. Želim im sve najbolje i mislim da sada mogu i osvojiti Ligu prvaka", pokazao je Pique da zna biti velik u porazu, a na kraju je zahvalio najvjernijima.
 
"Kad sam vidio kako nas je Camp Nou pozdravio nakon večerašnje utakmice, to me je ispunilo ponosom".
 

Pročitajte više