MOJ EUROPSKI DINAMO

"Canjuga nas je kažnjavao s 20 tisuća maraka, ali to je bio najbolji Dinamo"

Foto: EPA-EFE

NERMIN ŠABIĆ igrao je s Robertom Prosinečkim, Goranom Jurićem i Draženom Ladićem u, po mnogima, najjačem Dinamu u povijesti.

Njihova Croatia nije uspjela napraviti što i Bjeličin Dinamo koji u četvrtak od 19 sati na Maksimiru dočekuje Benficu u osmini finala Europa lige. Prezimljavanja u Europi za njih nije bilo.

"Rezultati daju za pravo ovoj generaciji i treneru da kažu kako su najbolji dinamovci ikad. Pratio sam ih, imaju dobre, mlade igrače. Ipak, taj Dinamo iz 1996. do 2000. - njih će teško kvalitetom nadmašiti netko iz Hrvatske. Imali smo dvije podjednako dobre ekipe tada", započeo je razgovor za Index 45-godišnji Šabić koji je trenutačno trener BiH prvoligaša Mladost Doboj Kakanj.

"Nismo imali sreće s tim ždrijebom"

Šabić smatra da su Croatia iz njegovih godina i današnji Dinamo "konkurenti" jer se vode ozbiljne polemike o tome koja je generacija jača. Dinamo iz 2019. je uspio prezimiti u Europi nakon gotovo pola stoljeća pa za mnoge tu nema nikakvih dilema.

Nermin to vidi drugačije.

"Nije korektno uspoređivati kad su oni ti koji su napravili ovaj rezultat. Mislim da će dosta vremena trebati da se toliko kvalitetnih igrača nađe na istom mjestu kao što je to bilo u Croatiji u moje doba. Ne osporavam pritom ove današnje dečke, ali ondašnji sistem natjecanja u Europi je bio štetan za nas. Imali smo dobre rezultate, ali samo prvoplasirani je mogao ići dalje. Dvije godine nismo imali sreću sa ždrijebom, čak ni treće kad se ekipa dosta promijenila. Izvukli smo, eto, Milan koji je tada bio i najjači."

"Kazna za Dugo Selo? Oko 20 tisuća njemačkih maraka po igraču"

Šabić je bio član Croatije koja je odigrala utakmicu bez golova protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu. Bilo je i teških trenutaka poput ispadanja od Newcastlea, Porta i Olympiacosa. Ali i Dugog Sela u Kupu Hrvatske u rujnu 1998., što se smatra jednom od najvećih Dinamovih blamaža u povijesti.

Vodili su Modri 2:0 golovima Viduke i Šokote poslije prvog poluvremena, a onda je uslijedio nevjerojatan preokret domaćina. I sankcije predsjednika Zlatka Canjuge.

"Teško smo podnosili neke poraze koje nismo očekivali. Imali smo i sankcije kluba nakon lošijih rezultata. Recimo, nakon ispadanja od Dugog Sela u Kupu bile su drastične kazne, negdje oko 20 tisuća njemačkih maraka. Znao nas je predsjednik Canjuga i nagraditi, posebno u europskim utakmicama. Znate kako je, u Hrvatskoj svi žele skinuti skalp Dinamu. Svi se naoštre. Imali smo i stimulacije, posebno za domaće utakmice", priča Šabić pa dodaje:

"Nismo nešto pretjerano sastančili s Canjugom, nije bilo potrebe. Uvijek je netko od starijih igrača bio zastupnik igrača. Prihvaćali smo kazne jer nas je znao i nagraditi. Bilo je to pošteno, mislim da smo svi bili zadovoljni."

"Nije nam bilo teško trčati za Robija kad on jednim potezom sredi stvar"

Klub je 1997. za dva i pol milijuna eura vratio Roberta Prosinečkog iz Seville. Šabić kaže da je to snažno pokrenulo Croatiju u pozitivnom smjeru.

"Kad je Prosinečki došao, donio je dimenziju više. Poslije njegovog dolaska još je niz igrača prihvatio poziv da se vrati u klub. Bili smo svjesni, posebno mi mlađi, da se moramo više žrtvovati za takve igrače poput Robija jer smo znali da on jednim potezom može riješiti situaciju", prisjeća se Nermin.

"Nije nam bilo teško trčati. Mislim da je tadašnja Croatia imala toliko kvalitetnih igrača koji su mogli nadomjestiti čak i manji angažman pojedinca. Pa i Robi je uvijek trčao dosta. Imali smo respekt prema njemu, Goranu Juriću i Draženu Ladiću."

"Nema stranca do Bosanca"

Uz Šabića, u klubu je dubok trag ostavio i njegov sunarodnjak Edin Mujčin. Zagrebački klub ima uspješnu tradiciju s igračima iz Bosne i Hercegovine pa je otud i proizašla Nerminova izjava da za Dinamo nema stranca do Bosanca.

Objašnjava zašto je to tako.

"Svakako da su jezik i mentalitet ključan faktor, kao i način življenja koji nam nije stran. Bosanci i Hercegovci imaju vic u igri, kao i u životu. Lako se adaptiraju na sam život u Hrvatskoj. Ne samo sada, oduvijek je u Dinamu bilo BiH igrača koji su ostavljali trag svojim igrama. Rado se svi vraćamo u Zagreb i pratimo Dinamo. Osjećamo pripadnost i jako smo si blizu. A i mislim da imamo više motiva od ostalih stranaca. Ipak smo toliko godina zajedno živjeli."

U današnjem Dinamu trojica igrača iz Bosne i Hercegovine igraju važne uloge. Emir Dilaver ključan je igrač obrane i kapetan bez trake, Izet Hajrović ponajbolji ofenzivac, a Amer Gojak vrlo vjerojatno predstavlja buduću skupu prodaju kluba iz Maksimira.

"Bjelica je imao sreću birati neke igrače kojima vjeruje, poput Dilavera koji se pokazao kao stup obrane i dobro igra. Imaju tu disciplinu u obrani gdje igraju sa svih deset igrača iza lopte. Dobro se pomjeraju. Zadnja linija pogotovo djeluje uistinu impresivno. E sad, njegov je to rukopis jer je tu skoro pa već godinu dana, dosta toga svog je unio. Teško primaju golove", analizira Šabić pa dodaje:

"Od Gojaka koji prošle godine nije igrao napravio je dobru stvar. I Hajrović, koji ispočetka nije djelovao ovako, danas je ponajbolji Dinamov igrač u Europi, ove godine igra jako dobro."

Dva tjedna pratio je rad Bjelice u Dinamu: "Naučili su igrati na rezultat"

Šabić je pomno pratio rad kolege Bjelice.

"Prije neka dva mjeseca sam bio gost u Dinamu. Dva tjedna sam proveo prateći rad Nenada Bjelice. U odnosu na moje vrijeme u Dinamu, današnja infrastruktura je bolja, kao i uvjeti za trening i popratni objekti. Ekipa je homogena, ono što se vidi - atmosfera je vrhunska. To je jedan od najvećih dobitaka današnjeg Dinama", smatra Šabić pa ističe:

"Gospodin Bjelica je uspio iskoristiti svakog igrača do kraja, najviše što je moguće. Dobio je onu, kako se kaže, povratnu od igrača. Svi su zadovoljni njegovim načinom rada i rezultati opravdavaju sve."

Koliko će to sve zajedno biti dovoljno Dinamu u osmini finala Europa lige protiv Benfice, ostaje vidjeti u četvrtak od 19 sati na Maksimiru.

Goran Vlaović u intervju za Index rekao je kako se prije plašio kad protivnik ima out u Dinamovoj polovici zbog klimavosti obrane.

"Danas je Dinamu teško zabiti gol", smatra brončani Vatreni iz 1998. Na istom tragu je i Šabić.

"Benfica je favorit. Trenutačno stanje u Europi je takvo da imaju veće šanse. Vidio sam da Dinamo može iznenaditi svakog jer je disciplinirana ekipa jako. U svakom trenutku zna što hoće i dobro se brane. Iz te obrane su jako brzi u tranzicijama. Mogu iznenaditi svakog. Naučili su igrati na rezultat".

Mjesec dana proveo kao igrač Crvene zvezde

Manje je poznato da je nekada neumorni veznjak bio u Crvenoj zvezdi nakon koje je igrao za Dubravu, Zagreb, Inter Zaprešić, Osijek i Zadar, prije nego što je došao u Croatiju.

U karijeri je još nastupao za Čelik Zenicu, Željezničar i Changchun Yatai, dok za reprezentaciju Bosne i Hercegovine ima 35 nastupa i jedan gol.

"Početkom 1992. sam proveo oko mjesec dana tamo. Tad sam tek postao punoljetan i taj rat je došao, tako da sam iz neke sigurnosti, iako nisam imao nikakvih problema u Beogradu, odlučio napustiti Zvezdu. Drago mi je da sam imao priliku provesti tamo vrijeme, bila je to ona šampionska generacija iz 1991. i drago mi je da sam ih uspio vidjeti i trenirati s njima", završava Šabić.

Pročitajte više