Capello može pobijediti samo Bilića: Nemoćni i protiv Alžira

REPREZENTACIJE Engleske i Alžira u Cape Townu su u drugom kolu skupine C Svjetskog prvenstva remizirale bez golova. Uoči posljednjih 90 minuta na vrhu ljestvice s četiri boda je Slovenija, Engleska i SAD imaju po dva, a Alžir jedan i samo pobjeda protiv Slovenaca u posljednjem kolu vodi Gordi Albion u osminu finala.

> SVE O SP-U NA INDEXOVOJ TEMI

Nakon razočaranja u Rustenburgu protiv SAD-a Englezi su svojim fanovima priredili novo, znatno veće razočaranje, ne uspijevajući probiti Alžirce na čijim je vratima briljirao Rais Mbolhi, 24-godišnji čuvar mreže sofijske Slavije kojemu je ovo bio tek drugi nastup za nacionalnu vrstu. Momčad koja je na jug Afrike doputovala s aureolom jednog od najvećih favorita u 180 minuta uspjela je postići jedan jedini pogodak (Gerrard Amerikancima u četvrtoj minuti) i bit će zanimljivo sutra pročitati reakcije engleskih medija, koji su remi protiv puno jačeg protivnika proglasili katastrofom.

Engleska = precijenjena momčad s hrpom zvijezda bez ikakve ideje i vica u igri

Iako su najavljivali da će pokazati sasvim drugo lice, Englezi su bili potpuno bezidejni, nastavivši sa sumanutim nabacivanjima prema Heskeyju i Rooneyju, koji uopće nisu dolazili do izražaja pored zgusnute obrane koju je posložio legendarni Rabah Saadane. Nažalost, Capellova je Engleska pucački najraspoloženija bila protiv hrvatske reprezentacije, koju je isprašila s devet komada u dva kvalifikacijska ogleda.

Od samog starta vidjelo se da će Engleska imati velikih problema, jer većina je akcija išla preko desnog krila, gdje je ordinirao jedan od boljih (manje loših) Engleza Aaron Lennon. Hrabro i bez imalo respekta igrali su Alžirci, koji su svoju priliku tražili uglavnom iz brzih kontri, ali nisu uspjeli zabiti, prvenstveno zahvaljujući velikoj nespretnosti svojih napadača. Vezni red s Lampardom i Gerrardom opet nije preuzimao odgovornost na sebe, te je sve u engleskoj momčadi izgledalo prilično raštimano. Možda je jedino zadovoljavajuću ocjenu mogao dobiti vratar David James jer nije napravio niti jedan kiks na vratima, što je inače omiljena praksa vratarima Tri lava.

Alžir ih nije uspio dokrajčiti. Hoće li Slovenija?

Najbolju šansu utakmice Englezi su imali u 33. minuti. Lennon je ubacio s desnog krila, Rooney nije stigao na loptu u skoku, ali se ona odbila ravno u noge Franku Lampardu koji ljevicom tuče, ali Mbolhi krajnjim naporom brani njegov prizemni udarac. Dvije minute kasnije umalo im se o glavu obila nonšalancija Garetha Barryja kojemu je na centru loptu uzeo Matmour, Alžirci su je dodali na lijevu stranu Zianiju koji je oklijevao s driblingom, pa potom snažno tukao desnom nogom s nekih 18 metara. Nije bilo potrebe za intervencijom Jamesa budući da je lopta otišla metar pored gola...

U nastavku se Alžir svjesno povukao na svoju polovicu čuvajući veliki bod protiv Engleza i pritom nisu imali nikakvih problema. Englezi su uzaludno trošli vrijeme na preduga nabacivanja i netočne udarce iz daljine, a nekoliko su puta ostavili dovoljno prostora Alžircima koji nisu uspjeli iskoristiti propuh i neorganiziranost u obrani "ranjena" Tri lava.

Engleska: James, Johnson, Carragher, Terry, A. Cole, Lennon, Lampard, Barry, Gerrard, Heskey, Rooney

Alžir: Mbolhi, Bougherra, Yahia, Halliche, Belhadj, Yebda, Ziani, Lacen, Kadir, Matmour, Boudebouz

Sudac: Ravshan Irmatov (Uzbekistan)

Pročitajte više