Carlos: Da mi netko ponudi, bez problema bih uzeo hrvatsko državljanstvo

ZA DINAMO se vezao tek prije mjesec dana i već je izborio svoje mjesto u momčadi. Iako uoči dolaska u Hrvatsku nije znao što ga čeka, ugodno se iznenadio našom ligom, atmosferom unutar momčadi te navijačima. Barem tako tvrdi.

"Imate zaista jaku ligu, dolazeći ovamo mislio sam da je slabija, no uvjerio sam se kako griješim. Moram priznati da sam se dobro snašao u Zagrebu, najviše mi se sviđaju ljudi, otvoreni su i srdačni. No, pomalo me ubija hladnoća, mi Brazilci nismo na to navikli, no s vremenom će i to doći na svoje." - započeo je mladi Brazilac.

Iako mu je tek 19 godina, Carlos je obiteljski čovjek, pa bi mu se u Zagrebu vrlo brzo trebala priključiti supruga Sabrina te trogodišnji sin Lucas. Kao junior, bio je kapetan Sao Paola, čime se mogu podičiti igrači poput Kake i Denilsona.

"O takvim igračima svaki je komentar suvišan. Igraju u velikim klubovima, dokazali su se i u reprezentaciji u koju je zaista teško ući, to je dovoljan pokazatelj. Iako su izvrsni, moj uzor je Paolo Maldini, i volio bih ujednog dana igrati poput njega. Od hrvatskih igrača prije dolaska u Dinamo čuo sam samo za Davora Šukera koji se igrama na SP-u u Francuskoj proslavio po cijelom svijetu. Za Bobana sam, na primjer, čuo tek od igrača u Hrvatskoj." - kazao je.

Kao što smo već napomenuli, Carlos uživa golemo povjerenje trenera Josipa Kužea. No, s obzirom na konkurenciju unutar europskog Dinama, Brazilac je svjestan da mora dati zaista sve od sebe, bilo da se radi o treningu,  prvenstvenoj ili prijateljskoj utakmici.

"Moram priznati da po prvi put igram u ovako profesionalnoj momčadi, dosad sam ipak bio junior. Dinamo ima super igrače, to se najbolje vidi na prvenstvenoj ljestvici. Ovdje sam došao prvenstveno naporno raditi i trenirati, i naravno da mi je želja, kao i ostalim igračima, da se nametnem za prvih jedanaest. No, kažem, s obzirom na snagu momčadi, za to će trebati dosta rada." - kazao je.

Euforija oko ovosezonskih sjajnih Dinamovih rezultata nije ga zaobišla, no pravi ispit "modri" tek trebaju položiti.

"Mislim da smo igrama u prvenstvu dokazali da imamo što tražiti u Ligi prvaka. Što igramo više utakmica bit ćemo sve bolji i s jednim zajedništvom, kojeg ne nedostaje, možemo puno toga. Mislim da ne treba nešto posebno mijenjati. Trenutačno bih istaknuo dva Dinamovca, Luku i Eduarda. Po meni su najbolji u ovom trenutku. Milsim da će i Junior, koji tek treba doći, morat će trenirati s istim žarom s kojiim i sam treniram. Bit će mu teško izboriti mjesto u ovako jakoj momčadi, svaki od igrača je odlično tehnički potkovan." - dodao je Carlos.

Iako još uvijek na hrvatskom zna samo pozdraviti, nada se da će kroz satove učenja polako savladati osnove jezika.

"Hrvatski nije lagan, zaista. Počeo sam učiti tek nedavno, ali malo po malo, savladat ću je to." - ustvrdio je.

Slično kao i Anderson, i njega je oduševila prisnost navijača s klubom. No, navijači traže rezultat, na to se Carlos posebno osvrnuo.

"Dobra atmosfera nam puno pomaže. Navijači su super, to sam vidio i dok sam sjedio na klupi. Potiču ekipu, traže da damo sve od sebe. No, rezultat je uvijek prioritet." - kazao je.                   

Carlos nikada nije nastupio za mladu brazilsku selekciju, svjestan je koliko odličnih igrača konkurira za taj prestiž. No, bi li ikada prihvatio ponudu naše zemlje, ukoliko bi mu ista bila spremna  ponuditi državljanstvo?

"Uzeo bih hrvatsko državljanstvo bez ikakvih problema kad bi mi netko to ponudio. Svaki igrač sanja o igranju za reprezentaciju, kao i ja." - za Index je kazao brzonogi stoper.

Kad smo mu rekli da je njegov kolega Costa Anderson uoči dolaska u Dinamo izjavio kako Zagreb smatra usputnom postajom, prije nego ga ulovi neki veliki europski klub, slatko se nasmijao.

"U Dinamu sam zadovoljan i bio bi sretan da ostanem ovdje. No, nemojmo se zavaravati, svaki nogometaš sanja da jednoga dana zaigra za Milan ili neki takav klub." - kazao nam je tijekom kratkog razgovora.

Sudeći po izjavama, Carlos je zadovoljan i s kompletnim odnosnom stručnog stožera, naročito s trenerom Kužeom.

"Da budem iskren, kad sam dolazio ovamo, nisam znao što mogu očekivati. Uz Dinamovu, imao sam i ponude nekih brazilskih klubova no odlučio sam kako je došlo vrijeme da napustim Brazil. Zapravo sam oduvijek želio igrati u Europi. Mislio sam da će biti teže, no sjajno su me prihvatili, kako igrači, tako i Uprava. Od igrača samo sam donekle poznavao Andersona, a Eduarda i Ettoa sam upoznao ovdje, sada smo prijatelji." - dodao je.

Govoreći o sličnostima hrvatskog i brazilskog nogometa, Carlos se zaustavio na Sao Paolou, no, prava paralela, zaključno, ipak se ne bi dala povući.

"U Hrvatskoj se igra dosta oštrije, pogotovo u obrani." - ustvrdio je.

Iako je oduvijek igrao centralnog stopera, Kuže ga je pomaknuo na lijevu stranu. Zadatke koji su mu nametnuti ispunio je bez većih problema, čak je uspio dovesti u pitanje minutažu standardnog Hrvoja Čale. No, o tome nekom drugom prigodom.

D.R.
Foto: D.P.

Pročitajte više