NBA

NBA zvijezda objasnila stavove o bojkotu nastavka sezone

Foto: Getty Images

DWIGHT HOWARD bio je jedno od najvećih imena za koje se smatralo da će bojkotirati nastavak NBA sezone kako bi podržali prosvjede pokreta Black Lives Matter. On je sudjelovao u videokonferenciji koju je prošlog tjedna organizirao Kyrie Irving, pokretač koalicije koja smatra da bi nastavak sezone bio samo distrakcija u vrijeme rasnih nemira u SAD-u.

Iako nije najavio da osobno neće igrati, iskusni centar LA Lakersa tada je rekao kako podržava sve koji će donijeti takvu odluku, poput suigrača Averyja Bradleyja.

No u srijedu je putem Stadiuma objavio priopćenje u kojem pojašnjava svoje stavove te tvrdi da ni njemu ni cijeloj skupini nikad nije bio plan zaustaviti nastavak natjecanja.

"Bilo bi glupo i pomisliti da možemo zaustaviti silu kakva je NBA niti to želimo, s obzirom na divne prilike koje nam je omogućila. Naš je glavni cilj podizanje svijesti i stvaranje transparentnosti. Mnogi igrači boje se javno obznaniti svoje brige dok rade ono u što vjeruju. Vođe ponekad počnu služiti sami sebi i zaborave na ljude koje bi trebali predstavljati. Podržavamo NBA, ali kako bismo to činili ispravno, moramo podržati svakoga tko predstavlja to ime", stoji između ostalog u Howardovom priopćenju.

Osvrnuo se na žustre izjave Kyrieja Irvinga, koji je navodno na grupnom chatu sa suigračima iz Brooklyn Netsa čak predložio pokretanje vlastite lige i najglasniji je zagovornik prava igrača da sami odaberu hoće li nastaviti sezonu, koja bi im onemogućila da se u potpunosti posvete zahuktaloj borbi za rasnu jednakost u SAD-u.

"Kyrie možda zvuči radikalno, ali je 100 posto u pravu. Više nismo robovi i svaki čovjek ima pravo na transparentnost prije donošenja razumnih odluka."

Zaboravio je, međutim, da se ljude koji zarađuju desetke ili stotine milijuna dolara ne može klasificirati robovima, nego zaposlenicima od kojih poslodavci razumljivo očekuju da ispunjavaju svoje ugovorne obveze te da se pojave u Orlandu pred nastavak sezone.

Pročitajte više