LINO ČERVAR

Červar: Lupaju me kao da sam pseto, dok ne crknem. I u tome uživaju

Foto: Index

>>> KOMPLETAN RASPORED, REZULTATE, ANALIZE I REAKCIJE IZ NJEMAČKE PRATITE NA INDEXOVOJ TEMI ZA SP. 

S LINOM ČERVAROM razgovarali smo u Njemačkoj nakon pobjede protiv Francuske (23:20) koja je Hrvatskoj osigurala olimpijske kvalifikacije za Igre u Tokiju te borbu za peto mjesto na SP-u.

Nakon pobjede protiv prvaka svijeta Červar je doživio slom pred novinarima, obračunavao se s kritičarima, sucima, lobijima pa čak i autorima kurikularne reforme te citirao Mahatmu Gandhija. 

Vratio se na utakmicu s Brazilom i poraz koji je Hrvatsku skupo koštao na turniru. Vađenje protiv domaćina Njemačke nije uspjelo, a Červar se još nije pomirio s poslom koji su na toj utakmici obavili danski suci. Ne miri se ni s kritikama novinara koji nisu podržali njegove žestoke reakcije prema sucima. 

"Nemojte podcjenjivati Brazil. Znam da mi nismo bili na sto posto i nismo ih mogli pobijediti  Ali čujte, ne mogu igrače staviti na vješala, odigrali su puno dobrih utakmica, nitko nam ne može naći zamjerku u ponašanju, popravili smo neke stvari od ranije. Ponosim se ekipom i atmosferom koju smo ovdje kreirali. Vidjeli ste da imamo novi vjetar u svlačionici, a netko samo čeka da izgubimo utakmicu i da nas secira. Jedna šačica ljudi ima batinu i lupa te po glavi, kao da si pseto, dok ne crkneš. U tome uživaju. To se ne smije događati. To je primjer nekulture, sutra će se to dogoditi i novom izborniku. Možete slagati kurikularne reforme koliko hoćete, ali ako nemate odgoja, nemate ništa", kazao je Červar.

"Ako smo smeće, zašto drugi danas igraju obranu koju smo mi izmislili?" 

Nakon utakmice s Brazilom vratio se na Igre u Atenu.

"Tamo sam lansirao obranu 5:1, s Vorijem i Špremom naprijed. Ako smo mi smeće, zašto drugi danas to igraju? Mi smo to izmislili, to je hrvatska zona i danas smo opet to demonstrirali te tako pobijedili Francusku." 

Na pitanje je li Hrvatska trebala igrati polufinale SP-a, Lino odgovara: 

"Možda su nam ga ukrali. Ja ću se žaliti do Strasbourga, Olimpijskom odboru, svima. Odgajao sam djecu 45 godina, otvorio sam pitanje koje je važno i suci su priznali grijeh. Nije smak svijeta izgubiti utakmicu, ali ako znate u kakvom je stanju rukomet, ako znate da sponzori odlaze i klubovi propadaju... Suci nisu oštetili samo Hrvatsku, oštetili su cijeli rukometni pokret. Cijela jugoistočna Europa, po njima, ne bi igrala u Tokiju, a ja sam bio glas protiv. Ne želim nikoga ukinuti, samo se borim za pravdu."

Treba nam tehnologija, suci nisu budućnost rukometa 

Izbornik smatra da bi rukometu pomogla tehnologija. 

"Tehnologijom se može još puno pomoći sucima, a i treneri će moći lakše ispraviti svoje greške. U dobroj namjeri sam govorio o sucima, jer želim spasiti rukomet. Ne mogu suci projicirati budućnost rukometa. Treba vidjeti kojim smjerom možemo pratiti ostale sportove, poput nogometa i košarke", zaključio je izbornik.

>>> POSLUŠAJTE CIJELI RAZGOVOR S IZBORNIKOM 

Pročitajte više