Chelsea je pronašao igrača kakvog je godinama tražio

Foto: Profimedia

CHELSEAJEVE su pripreme za novu sezonu 18. srpnja naišle na popriličnu zapreku na putu. Izostavljanje Wesleyja Fofane s turneje Plavih po SAD-u samo dan prije polaska izazvalo je određene brige, ali malotko je mogao predvidjeti koliko će se ozbiljnom pokazati njegova ozljeda.

Pred Fofanom je trebala biti velika sezona, nakon što su mu prvu u klubu obilježili problemi sa spremnošću. Umjesto toga, morat će izmijenjenu momčad s trenerom Mauricijom Pochettinom gledati sa strane jer će ga operacija prednjih križnih ligamenata držati izvan akcije na produženo razdoblje, piše Goal.com.

To nisu samo grozne vijesti za igrača koji je već imao puno nesreće s ozljedama svoje mlade karijere nego je i klub stavljen pred veliku odluku na tržištu. S obzirom na to da su Cesar Azpilicueta i Kalidou Koulibaly ovog ljeta napustili zapadni London, Chelsea je odjedanput postao opasno tanak na poziciji stopera.

Nakon što ga se povezivalo s Harryjem Maguireom prvih nekoliko sati nakon potvrde Fofanine ozljede, Chelsea je krenuo u drugom smjeru i doveo Axela Disasija iz Monaca za 45 milijuna eura. Taj 25-godišnjak nekako se kasno razvio i tek je lani debitirao za francusku reprezentaciju, ali transfer u Chelsea omogućit će mu da se konačno okuša na najvišoj razini nakon nekoliko sezona u Ligue 1 u kojima je skrenuo pozornost na sebe.

Kako je sve počelo

Disasi je rođen 1998. u Gonesseu, predgrađu Pariza. Zbog roditelja mogao je predstavljati i DR Kongo, kao i Francusku. Nakon što je igrao za dva lokalna kluba, 2014. su ga primijetili skauti Paris FC-a, gdje se vrlo brzo probio u prvu momčad.

U prosincu 2015., dok je Paris bio usred krize s ozljedama, trener Jean-Luc Vasseur posegnuo je za 17-godišnjim Disasijem za drugoligaški okršaj s francuskim gigantom Lensom. Vasseur je tada za Le Parisien objasnio svoju hrabru odluku: 

"Nisam oklijevao da ga stavim u sastav pa ni on ne bi trebao oklijevati na travnjaku. Nikad se nisam bojao vjerovati mladim igračima. Axel je budućnost kluba, ima velike kvalitete. Dobro ćemo ga paziti i razvijati. Nema razloga da ne odigra dobro."

Disasi je bio jednako oduševljen mogućnošću ligaškog debija, zahvalio je Vasseuru na fantastičnoj prilici, iako je priznao da će mu utakmica biti distrakcija u školi.

Profimedia

Utakmica je prošla dobro, a Lens je pobijedio 1:0 zahvaljujući golu iz bizarnog odbijanca. Disasi je igrao solidno i nagrađen je s još dva drugoligaška nastupa, iako na pozicije desnog beka umjesto stoperske.

Nakon tog kratkog niza nastupa do kraja sezone više nije igrao za momčad Parisa koja se mučila i nije mogao spriječiti da završi na posljednjem mjestu u Ligue 2.

Disasija je od stagnacije u trećoj ligi spasio Reims, koji ga je doveo na ljeto 2016. Još je bio tinejdžer i morao je strpljivo čekati priliku. Dugo se nije uspijevao izboriti za prvu momčad, a minutaža mu je dodatno srezana kad je klub 2018. promoviran u Ligue 1. Ipak, sljedećeg ljeta dobio je veliku priliku kad je Reims prodao Bjorna Engelsa u Aston Villu. To mu je otvorilo vrata početne postave uz Yunisa Abdelhamida te je sakupio 27 nastupa te sezone. Bilo bi ih i više da ju nije skratila pandemija koronavirusa.

Velika prilika

Disasijev transfer u Monaco 2020. bio je najveći trenutak njegove karijere do sada. Iako je bio poznat u Francuskoj zbog nastupa u Reimsu, dolazak u Monaco - preddiplomski studij za najveće europske talente - stavio ga je u izlog za najveće klubove kontinenta.

Bila je to i hrabra odluka. Monaco nije mogao ponuditi Disasiju europske utakmice u prvoj sezoni, za razliku od Reimsa koji je ušao u Europa ligu. Ali pokazala se ispravnom.

Odmah se izborio za prvu momčad i odlično se razumio s Benoitom Badiashileom, s kojim će se ponovno susresti u Chelseaju. U prvoj sezoni u Monacu Disasi je ostvario 29 nastupa i postigao tri gola, a njegova je momčad završila kao treća sa samo pet bodova manje od prvaka Lillea. Bila je to sezona u kojoj se iskazao i čvrsto se etablirao kao jedan od najpouzdanijih braniča u Ligue 1.

Debi za Francusku na Svjetskom prvenstvu

Prema vlastitom priznanju, najveće razočaranje Disasijeve dosadašnje karijere je što još nije okusio Ligu prvaka, a morat će čekati još najmanje jednu sezonu na to iskustvo na Stamford Bridgeu.

Monacu je treće mjesto 2021. donijelo mogućnost ulaska u Ligu prvaka, ali u kvalifikacijama je izgubio od Šahtara iz Donjecka. Bilo je to golemo razočaranje, ali Disasi je odgovorio podizanjem svoje igre na nove visine, propustio je samo šest utakmica, a Monaco je opet bio treći.

Sezona 2022./2023. počela je naoko jednako uzaludno jer je Monaco u kvalifikacijama za Ligu prvaka ispao od PSV-a. Ali za Disasija osobno uslijedila je najbolja sezona ikad. Ne samo da je bio sveprisutan u ligi, nego mu je ozljeda Presnela Kimpembea otvorila mjesto u sastavu Francuske za Svjetsko prvenstvo.

"Bio sam na putu kući da odvedem obitelj i prtljagu na aerodrom kad me nazvao Didier Deschamps", rekao je za Goal u ožujku. "Zaustavio sam se pokraj ceste da nastavim razgovor. Trener mi je rekao da danas moram biti u Clairefontaineu. U trenutku sam bio toliko sretan i ponosan, ali morao sam stvarno na brzinu organizirati put."

Profimedia

Disasi se pridružio ekskluzivnom društvu igrača koji su za reprezentaciju debitirali na Svjetskom prvenstvu kad je započeo utakmicu s Tunisom, koja ni o čemu nije odlučivala, na desnom beku. Iako su Francuzi doživjeli šokantan poraz, to je bio dan koji nikad neće zaboraviti.

Disasi je ušao i u posljednjim trenucima francuskog srceparajućeg poraza od Argentine u najvećem finalu Svjetskog prvenstva svih vremena. Imao je najbolji pogled na stadionu kod zloglasnog promašaja Radnala Kola Muanija jedan na jedan s Emilianom Martinezom.

"Vidim kako je argentinski branič pogriješio i Randal izlazi pred golmana. Mislio sam 'ubit će ga, pospremit će ju', a onda se dogodio tako lud scenarij. Govorio sam si da će zabiti i da ćemo postati svjetski prvaci", prisjetio se. Naravno, nije tako završilo, a Disasi se morao zadovoljiti srebrnom medaljom.

Najveća snaga

Disasi može raditi posebne stvari s loptom u nogama. Iznošenje lopte i sposobnost dodavanja izdvojili su ga od svih ostalih kad je Chelsea tražio zamjenu za Fofanu. Prema vlastitim riječima, njegova najveća snaga je "čisto odigravanje s loptom u zadnjoj liniji i zabavljanje na terenu", a teško je ne složiti se s tom procjenom.

Kroz karijeru je Disasi uglavnom korišten na desnoj strani stoperskog para i povremeno kao srednji u obrani s trojicom. Jedno od njegovih omiljenih dodavanja je dijagonalna duga lopta na lijevo krilo, iako može pronalaziti playmakera kratkim dodavanjima, pa ponekad i tražiti dupli pas.

Statistika podupire Disasijevu odličnu sposobnost dodavanja. Samo dva stopera u pet najjačih europskih liga izvršila su više progresivnih dodavanja prošle sezone, a jedini igrač iz Premier lige koji mu je donekle blizu bio je Lewis Dunk iz Brightona.

Započinjanje napadačkih akcija svojim dodavanjima nije jedino što Disasi izvrsno radi. Veseli se prilikama da gura napadače naprijed svojim izlascima iz pozadine. Francuz ima čudesnu kontrolu i dovoljno je snažan da se othrva većini igrača. Ta smrtonosna kombinacija znači da se može probiti na protivničku polovicu nakon presječenog dodavanja ili kad se momčad muči s protivničkim presingom.

Profimedia

Disasi je u prosjeku izvodio 1.73 progresivna dodavanja po 90 minuta prošle sezone. Za usporedbu, to je daleko više od bilo kojeg Chelseajeva stopera osim onog kojeg je došao zamijeniti - Fofane.

Osim toga, Disasi je impresivan u protivničkom šesnaestercu i za Monaco je postigao 12 golova u 129 nastupa. To je djelomično posljedica njegove snage u zraku, koja pomaže i u obrambenim situacijama. Ipak, vrlo je jasno da gori od želje da zatrese mrežu.

Kod svakog ubačaja iz prekida Disasi napada loptu s ozbiljnim žarom. Njegov gol protiv Nantesa lijepo je to pokazao, kad je školskim primjerom stoperskog udarca svom snagom zakucao loptu u mrežu.

Prostor za napredak

Za braniča od 45 milijuna eura Disasijeve obrambene brojke nisu tako impresivne. Azpilicueta, Koulibaly i Thiago Silva redom su ubilježili više blokiranih udaraca po 90 minuta prošle sezone. Još više zabrinjava što je svaki Chelseajev stoper imao bolji učinak u oduzimanju lopti u istom razdoblju. Njegove kombinirane oduzete i presječene lopte po 90 minuta također su lošije od svih ostalih stopera Plavih.

To govori o Disasijevu nesavršenom donošenju odluka. On je iznimno aktivan branič i konstantno pokušava vratiti posjed lopte. Ponekad treba smanjiti entuzijazam i ne ispadati tako olako.

Zato će se, ne popravi li se u kratkom roku, Chelseajevi navijači morati naviknuti na povremene kikseve svoje nove prinove. Osim toga, iako je ponekad igrao na desnom beku, u Premier ligi vjerojatno neće ozbiljno konkurirati za tu poziciju u kontinuitetu. Njegova obrana jedan na jedan nije osobito jaka.

Novi... Thiago Silva?

Kao mladić u Paris FC-u Disasi je bio opčinjen igračem koji je pekao zanat na bivšem stadionu kluba, Parku prinčeva. Taj igrač bio je Thiago Silva, a kako je odrastao, sličnosti između skorašnjih suigrača postajale su sve očitije.

Ne radi se samo o izvanserijskim tehničkim vještinama, obojica su rođeni vođe, izuzetne nogometne inteligencije, a Disasi je prošle sezone u Monacu često nosio i kapetansku vrpcu. Njegovi mentalni atributi bili su očiti od mladih dana, kao što se prisjetio trener Parisove mlade momčadi Mathieu Lacan.

Profimedia

"Njegova prva utakmica bila je protiv Reimsa, lidera i budućeg prvaka Francuske", rekao je. "Tog dana shvatio sam da ima ogroman potencijal. Rijetko sam vidio takvu mirnoću kod tako mladog igrača. Napredan je. Osim atletizma, njegova velika kvaliteta je i inteligencija. Sve brzo razumije."

Prilika da radi sa Silvom imala je značajnu ulogu u uvjeravanju Disasija da dođe na Stamford Bridge. Chelsea se nada da će ga Brazilac oblikovati po uzoru na sebe prije nego što, kako se očekuje, napusti klub idućeg ljeta.

Što sad?

Silva nije jedini Chelseajev stoper kojeg Disasi zna. Ponovno će se susresti s Badiashileom, s kojim je činio učinkovit stoperski par prije nego što će mu kolega prijeći u Premier ligu. Nažalost, proći će neko vrijeme dok budu mogli zaigrati zajedno jer se očekuje da će Badiashile zbog problema s tetivom propustiti barem prvi mjesec sezone, ali to će Disasiju dati priliku da se izbori za početnu postavu.

Unatoč dobi, Silva će ostati standardan, a najizglednije je da mu partner bude Levi Colwill. Ipak, Disasiju možda neće trebati dugo da se nađe u početnih 11.

Trebat će mu vremena za privikavanje, pogotovo dok Mauricio Pochettino održava izuzetno naporne predsezonske pripreme, ali kad se smjesti, lako je zamisliti ga vrlo skoro kao neospornog startera, a možda čak i kako preuzima od Silve ulogu organizatora iz zadnje linije.

Pročitajte više